• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul Asociației Forța Fermierilor a primit răspuns: Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan!

    Roxana Dobre -

    Încep lucrările la Canalul Siret-Bărăgan. Apelul Asociației Forța Fermierilor privind prioritizarea acestei investiții a primit un prim răspuns direct prin avizarea documentației privind reabilitarea pe tronsonul Haret-limită cu localitatea Garoafa.

    Pe 30 martie, Asociația Forța Fermierilor a susținut o conferință de presă în care a solicitat introducerea irigațiilor pentru finanțare prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență – PNRR. În aceeași conferință, fermierii au solicitat prioritizarea investițiilor în acest sector prin includerea canalului Siret-Bărăgan în proiectele finanțate. Ulterior evenimentului, o adresă a fost transmisă decidenților politici pentru a susține demersurile privind sistemele de irigații.

    Finanțare de la bugetul de stat

    La nici trei luni de la solicitarea AFF un pas istoric a fost anunțat pentru Canalul Siret-Bărăgan. O investiție majoră urmează să demareze în perioada următoare după ce în ședința de joi a Comisiei Tehnico-Economice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost avizată documentația privind reabilitarea pe tronsonul Haret-limită cu localitatea Garoafa.

    Conform unui anunț făcut de Prefectura Vrancea, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, l-a asigurat telefonic pe prefectul județului Vrancea, Nicușot Halici, de faptul că demersurile făcute sistematic au ajuns la București și că reabilitarea Canalului va fi făcută prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații.

    ”Mai mult decât atât, prefectul Nicușor Halici împreună cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vrancea au reușit să adauge la tronsonul inițial o distanță suplimentară de nouă kilometri”, precizează sursa citată.

    Canalul Siret-Bărăgan (foto: Prefectura Vrancea)

    Lucrări de 120 milioane euro

    Potrivit informațiilor transmise de Prefectura Vrancea, valoarea lucrărilor de reabilitare este de aproape 600 milioane lei (120 milioane euro).

    ”Prefectul Nicușor Halici ține să mulțumească Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin ministrul Adrian Chesnoiu pentru tot sprijinul și implicarea de care a dat dovadă pentru realizarea acestui obiectiv de importanță națională. Realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare. Totodată, canalul ar putea fi exploatat şi turistic”, se mai arată în informarea citată.

    Reabilitarea sistemului de irigații prinde teren în acest an. Un alt exemplu de succes privind finanțarea pentru irigații este cea obținută de fermierul Gavrilă Tuchiluș în județul Galați.

    Despre acest subiect aici: Victorie pentru fermierul Gavrilă Tuchiluș, AFF: Investiție uriașă într-un proiect de irigații în județul Galați

    Eveniment dedicat irigațiilor

    Vă reamintim că pe 23 iunie, AgrointeligențaEXPO, împreună cu Grup Șerban, organizează evenimentul în câmp ”Irigații inteligente și performanță la cartof”. Reuniunea cu fermierii și autoritățile va avea loc la Sascut, în județul Bacău, pe raza terenurilor cultivate irigate și cultivate cu cartofi de către Grup Șerban.

    Accesul fermierilor la eveniment este liber. Confirmarea participării se poate face la telefon: 0733.528.655.

    Citiți și: AGROINTELIGENȚA EXPO, în ferma Grup Șerban: Cum relansăm irigațiile și cultura cartofului în România! Evenimentul va avea loc în câmp, pe 23 iunie, la Sascut, în județul Bacău


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermierul care reușește să producă legume în solar 10 luni pe an Blocaj la APIA! Fermierii cer plata de urgență a subvențiilor ANT și ecoschema PD-04!

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE