• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mii de vaci au murit din cauza caniculei

  Mircea Olteanu -

  Canicula, mai exact stresul termic, a determinat cauza morții a mii de vaci, bilanțul efectivelor pierdute fiind dificil de stabilit la acest moment. Tragegia are loc în sud-vestul statului american Kansas unde temperaturile ridicate din ultimele zile au cauzat decesul a cel puțin 2.000 de vite, potrivit Departamentului de Sănătate și Mediu din Kansas, agenția de stat care ajută la eliminarea carcaselor.

  Purtătorul de cuvânt al instituției, Matt Lara, a declarat joi, 16 iunie, că se așteaptă ca acest număr să crească pe măsură ce mai multe padocuri raportează pierderi din cauza caniculei. Pe rețele de socializare au apărut zvonuri nefondate că moartea animalelor ar fi fost provocată și de alți factori în afară de condițiile meteo, însă oficialii din Kansas au afirmat că nu există semne care să indice alte cauze.

  „Acesta a fost cu adevărat un eveniment meteorologic – izolat într-o anumită regiune din sud-vestul Kansasului. Da, temperaturile au crescut, dar cauza mai important pentru care a fost dăunător a fost faptul că am avut un vârf uriaș de umiditate… și, în același timp, viteza vântului a scăzut substanțial, ceea ce este rar în vestul Kansasului”, a afirmat AJ Tarpoff, un medic veterinar de la Universitatea de Stat din Kansas.

  Temperaturile au depășit brusc 37 de grade Celsius

  Săptămâna trecută, temperaturile erau cuprinse între 21 până la 27 grade Celsius, dar sâmbătă au crescut la peste 37 de grade Celsius, a declarat Scarlett Hagins, purtătoarea de cuvânt a Asociației Crescătorilor de animale din Kansas.

  „Iar această schimbare bruscă, care nu a permis vitelor să se aclimatizeze, a cauzat problemele de stres termic”, a explicat Hagins.

  Fiecare vacă pierdută valorează circa 2.000 de dolari

  Decesele vitelor reprezintă o pierdere economică uriașă, deoarece valorează aproximativ 2.000 de dolari pe cap de animal, a adăugat ea. Programele federale în caz de dezastre îi vor ajuta unii producători care au suferit pierderi, a explicat reprezentanta asociației.

  Medicii veterinari au explicat că situația ar putea reveni în curând la normal, întrucât temperaturile pe timp de noapte au fost mai scăzute și – atâta timp cât vântul își adie – animalele își vor putea reveni.

  În SUA, decesele cauzate de căldură sunt rare în sectorul creșterii bovinelor, deoarece fermierii iau măsuri de precauție, cum ar fi furnizarea apei potabile suplimentare, modificarea programelor de hrănire pentru ca animalele să nu digere pe timpul zilelor toride și utilizarea sistemelor de pulverizare apă pentru a reduce temperatura animalelor.

  ”Acesta este un eveniment de tip unul la 10 ani, 20 de ani. Nu este un eveniment normal. Este extrem de anormal, dar se întâmplă”, a explicat Brandon Depenbusch, operatorul fermei Inovative Livestock Services din Great Bend, Kansas.

  Potrivit Agenției americane pentru Protecția Mediului (EPA), valurile de căldură din SUA au crescut constant ca frecvență, durată și intensitate începând cu anii 1960, informează The Guardian.

  „Ceea ce este clar este că problema stresului termic pentru animale (și pentru oameni, de altfel) va deveni din ce în ce mai dificilă pentru crescătorii de animale, pe măsură ce planeta se încălzește”, a afirmt Philip Thornton, cercetător și profesor în domeniul climei, care a fost autorul unui raport din 2021 privind impactului creșterii temperaturilor asupra animalelor.


  Te-ar mai putea interesa

  Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Scenariu: Vacile din ferme, înlocuite cu capre pentru a se reduce emisiile de metan SUA investește 84 de milioane de dolari în fermele producătoare de carne de pasăre

  Ultimele știri

  Fermierii polonezi încep astăzi un protest de 30 de zile. Importurile din Ucraina, marea nemulțumire Punga Verde – ideea de marketing cu care Claudia Gross și-a vândut toată producția din solar Tratarea semințelor cu Ympact®: beneficii, doze recomandate