• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA 2022: Fermierii care au toți banii de subvenții în conturi

    Roxana Dobre -

    Fermierii cu banii pentru subvenții în conturi! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în interviul care a fost difuzat luni, 20 iunie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de la TVR1, de la orele 10.00, că 99,4% din numărul fermierilor eligibili pentru subvențiile din campania 2021 sunt deja plătiți integral.

    ”În ceea ce privește campania anului 2021, noi am avut alocat de la Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă 1.901.000.000 euro la care s-au mai adăugat banii pe care noi îi gestionăm din măsurile de dezvoltare rurală – din FEADR și categoric Bugetul Național (BN) iar până în momentul de față peste 2.720.000.000 de euro au fost dați fermierilor noștri – dacă ne referim din 16 octombrie 2021 până astăzi.

    Iar acestea fiind doar FEGA, FEADR și Bugetul național, dacă adăugăm și banii din măsurile de piață, aproape 2.900.000.000 de euro au fost plătiți către fermieri. Dar lucrul îmbucurător este că – știm că orice sumă pe care APIA o acordă în primă fază, toți banii sunt de la bugetul național, pe urmă făcându-se declarație de cheltuieli și sumele sunt rambursate de Comisia Europeană. Iar până la această dată au fost rambursate României peste 1.720.000.000 de euro și aș completa cu mândrie că toate declarațiile de cheltuieli pe care noi le-am transmis către Comisia Europeană au fost rambursate în totalitate astfel încât banii încep să revină în țară și să acopere bugetul național de unde în prima fază am plătit subvențiile către fermierii noștri”, a menționat Adrian Pintea pentru sursa citată.

    Acesta a completat că până la această dată fermierii au primit subvențiile în conturi ajungându-se la 99,4% de producători agricoli și crescători de animale plătiți. ”Și ca să răspund la întrebare, undeva 99,4% din numărul fermierilor sunt deja plătiți integral – plăți restante nu aș putea să spun că sunt. Pot fi unde a intervenit un deces al fermierului și nu este dezbătută moștenirea sau sunt anumite litigii sau un cont eronat sau chestiuni de genul acesta dar în rest toți fermierii pentru 2021 sunt plătiți. Cu toate că plata, știm foarte bine, pentru 2021 trebuie să o finalizăm conform reglementărilor europene și naționale până la data de 30.06.2022 – trebuie să fie finalizate aceste plăți. Astfel încât Comisia să-ți poată rambursa în totalitate aceste sume și dacă nu ar fi făcute aceste plăți, dacă peste 95% din plăți sunt făcute, în continuare se pot face plăți prin care Comisia Europeană îți rambursează în totalitate”, a mai explicat Adrian Pintea în cadrul emisiunii AgroStrategia de la TVR1.

    Cine sunt fermierii care au rămas neplătiți

    Adrian Pintea a mai subliniat că fermierii care încă nu au primit banii pentru subvenții au dosarele cu erori ce trebuie clarificate sau au contestat raportul de control.

    ”Repet, posibil să mai fie fermieri care au fost în eșantion de control sau nu și care au anumite erori sau au contestat un raport de control și încă este în curs de verificare, de validare, de acceptare a contestației depuse sau de respingere astfel încât plata urmând să se facă ulterior”, a declarat șeful APIA.

    Emisiunea AgroStrategia este difuzată de luni până joi, de la orele 10.00, pe TVR1.  AgroStrategia este urmată, de la 10.30, tot pe TVR1, de emisiunea Fermierii României. Ambele emisiuni sunt coproducții TVR și Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till