Fermierii verificați de APIA înainte de a primi subvențiile pe acest an
Roxana Dobre -Fermierii verificați de APIA înainte de a primi subvențiile pe acest an. Eșantionul de control extras de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – va conține și în acest an minim 5% din numărul de cereri depuse pentru plățile direct.
În cadrul unui interviu acordat emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența, directorul general al APIA, Adrian Pintea a anunțat că instituția pe care o conduce are obligația să efectueze o serie de controale în exploatațiile care au solicitat subvenții în baza cererii unice de plată.
”Indiferent că sunt bani europeni sau sunt bani din bugetul național, sunt bani publici astfel încât trebuie verificate toate documentele, astfel încât plățile să se facă corect. Iar în ceea ce privește controalele pe teren, indiferent care este modalitatea de control, noi suntem obligați minim 5% din întreaga populație să fie extrasă în eșantionul nostru. Asta este o obligație – iar eșantionul nostru poate fi mai mare sau mai mic în funcție de rata de eroare care a fost în anul anterior. Dar lucru îmbucurător este că rata de eroare este în descreștere de la un an la altul, astfel încât și eșantionul de control de la un an la altul este mai mic”, a declarat Adrian Pintea pentru sursa citată.
Cum este extras eșantionul de control de la APIA
Șeful APIA a explicat și cum este extras eșantionul de control astfel că, potrivit acestuia, niciun fermier nu poate fi vizat ”intenționat” în rândul verificărilor.
”Cine le spune că „Domne, vorbesc cu X sau cu Y să fii într-un eșantion de control” astea sunt strict povești pentru că nu există! Nici măcar eu nu pot, adică să fie un fermier că vrea Pintea să-l bage la control. Așa ceva nu există! Sau să-l scoată. Sunt niște reguli foarte clare, astfel încât întreaga populație de fermieri – toți cei care au depus anul acesta cerere de plată pentru anul 2022 au șanse egale de a fi sau a nu fi în eșantionul de control.
Eșantionul de control are două aspecte – o dată sunt pe analiză de risc – adică un fermier care este la limita eligibilității -1 hectar – reprezintă un risc, sau un fermier foarte mare sau care are foarte multe scheme de plată astfel încât și acesta reprezintă un risc și se extrag mult mai multe scheme de plată. Și, de asemenea, este și celălalt aleatoriu astfel încât prin cele două metode – și sunt procedee foarte clare unde calculatorul extrage – nu-i alege niciun salariat APIA pe cine să intre sau nu la control”, a adus clarificări Adrian Pintea.
Emisiunea AgroStrategia este difuzată de luni până joi, de la orele 10.00, pe TVR1. AgroStrategia este urmată, de la 10.30, tot pe TVR1, de emisiunea Fermierii României. Ambele emisiuni sunt coproducții TVR și Agrointeligența.