Bulgaria a renunțat să mai achiziționeze cereale de la fermieri pentru rezerva statului
Mircea Olteanu -Ministrul bulgar al Agriculturii, Ivan Ivanov, a declarat că, în momentul de față, nevoia de a procura cereale pentru rezerva de stat a dispărut, deoarece noua recoltă va fi în curând disponibilă pe piață, informează portalul de știri agri.bg.
Politicienii de la Sofia au pierdut mai bine de 3 luni cu dezbateri pe tema procedurilor administrative și legale privind achiziția cerealelor de anul trecut.
„Am raportat că există riscul de poluare, de distrugere a recoltei, așa că au fost întreprinse aceste acțiuni”, a amintit ministrul Ivanov.
Însă, potrivit jurnaliștilor bulgari, aceste acțiuni care, în afară de faptul că au creat inițial o mare confuzie în rândul producătorilor și comercianților și au atras atenția publicului, nu au avut niciun rezultat semnificativ.
Actualul Executiv de la Sofia susține că eșecul acestor acțiuni a fost în mare parte provocat de sabotajul fostului guvern. În primul rând, a existat o problemă cu compania de stat care a făcut achiziția.
De asemenea, situația a demonstrat că există obstacole legale în calea comerțului de stat cu porumb și floarea soarelui.
Ivan Ivanov a vorbit și despre fondurile rămase în urma eșecului achiziției de cereale „Banii sunt în contul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), o decizie a Consiliului de Miniștri privind modul de utilizare a acestora urmează să fie luată”, a indicat oficialul.
Din spusele ministrului Agriculturii reiese că Bulgaria nu va cumpăra grâu, pentru că se așteaptă o recoltă foarte bună.
„Am fost personal convins de acest lucru la Dobrich, când am asistat la deschiderea recoltei. Aproximativ 6 milioane de tone de grâu de înaltă calitate vor fi recoltate în acest an. O parte va fi exportată pentru a asigura securitatea alimentară a partenerilor noștri europeni”, a afirmat Ivan Ivanov.
Oficialul a mai indicat că Ministerul Agriculturii de la Sofia a oferit fonduri pentru fermieri, „însă acest lucru este indisolubil legat de rectificarea bugetului, altfel consecințele vor fi foarte grave”.
În luna aprilie, Bulgaria a indicat că intenționează să cumpere 700.000 de tone de grâu pentru pâine și 325-350.000 de tone de floarea-soarelui oleaginoasă, în cadrul unei licitații, pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a țării.
Ivan Hristanov, adjunctul ministrului Agriculturii de la Sofia, susținea în acel moment că prețurile stabilite în documentația pentru licitație încep de la 570 leva/tonă (291 euro/tonă) în cazul grâului pentru pâine, și de la 1400 leva/tonă (715 euro/tonă) pentru floarea-soarelui.