• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul Wojciechowski: Restricțiile pentru importurile din Ucraina, prelungite până la sfârșitul anului

    Roxana Dobre -

    Interdicțiile privind importurile din Ucraina vor fi prelungite după 5 iunie, a anunțat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru agricultură, după ce fermierii români au protestat la Bruxelles. Acesta a afirmat că restricțiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, vor fi în vigoare până la sfârșitul anului.

    Interdicția asupra importurilor din Ucraina ar urma să fie prelungită până la sfârșitului anului 2023, conform comisarului UE pentru agricultură. Comisarul Janusz Wojciechowski susține că statisticile arată clar că problema nu privește întreaga Uniune Europeană, ci tocmai aceste cinci țări specifice – Polonia, Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a propus o interdicție de import pentru produse sensibile, o a doua tranșă de ajutor din rezerva de criză și o prelungire a interdicției de import după 5 iunie.

    ”Problemele legale au împiedicat această suspendare să fie programată pentru mai mult de iunie. Cred că noua interdicție va fi în vigoare până la sfârșitul anului, deoarece situația nu s-a schimbat în acest timp”, a afirmat Janusz Wojciechowski pentru publicația Farmer.pl.

    Citiți și: România a cerut prelungirea restricțiilor pentru importurile din Ucraina și după data de 5 iunie

    Wojciechowski a spus că interdicția importurilor din Ucraina va fi prelungită după 5 iunie (foto: MC)

    Recolta ucraineană din acest an va fi redusă de cereale de la 7 milioane de hectare

    Totodată, Wojciechowski asigură că situația se va ameliora, deoarece recolta ucraineană din acest an va fi mai redusă, iar presiunea de import va fi mai mică.

    ”După război, concurența cu Ucraina va fi o provocare, dar, pe de altă parte, creșterea va fi atuul nostru în cooperare cu Ucraina. Beneficiile vor fi multiple. Trebuie doar să planificați aceste activități, adaugă el. Dacă Ucraina aderă la UE – acesta este scopul nostru politic – va trebui să respecte toate regulile UE. Această piață este importantă din punct de vedere economic pentru noi. 1/3 din exporturile UE către Ucraina provin din Polonia, ceea ce reprezintă aproximativ 10 miliarde euro. Dacă Ucraina va adera la UE, în afară de problemele care țin de agricultură și care sunt cele mai apropiate de noi, va exista și o mare oportunitate. Vă prezint o astfel de abordare încât nu blocăm comerțul cu Ucraina, dar vedem că fermierii sunt răniți și îi protejăm cu un scut”, a subliniat Wojciechowski.

    Citiți și: Ce decizii vor fi luate după protestul la Bruxelles al fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare

    Janusz Wojciechowsk: Protestul fermierilor merge de facto în aceeași direcție cu acțiunile Comisiei Europene

    Comisarul european pentru agricultură a mai spus că protestul organizat de fermierii din șase țări, inclusiv din România, unde agricultorii au fost reprezentanți de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, ”merge de facto în aceeași direcție cu acțiunile Comisiei Europene”.

    ”Am impresia că acesta este un protest care merge de facto în aceeași direcție cu acțiunile Comisiei Europene. Este vorba despre protejarea a ceea ce CE a propus ca soluție temporară la situația legată de importurile excesive din Ucraina către cinci țări din prima linie”, a spus Wojciechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!