• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce decizii vor fi luate după protestul la Bruxelles al fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare

    Angelica Lefter -

    Decizii importante vor fi luate de Comisia Europeană în urma protestului organizat de fermierii din șase țări, inclusiv din România, unde agricultorii au fost reprezentanți de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

    Membrii celor patru organizații ce formează AAC – Asociația Forța Fermierilor, Federația Pro Agro, LAPAR și UNCSV, au manifestat ieri, marți – 23 mai, la Bruxelles, alături de colegi fermieri din Slovacia, Polonia, Ungaria, Cehia și Bulgaria. O delegație din partea Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova a fost, de asemenea, prezentă la protest.

    Proteste ale fermierilor din șase țări, în fața Comisiei Europene

    În urma manifestării, la Bruxelles urmează să fie luate decizii importante pentru sprijinirea fermierilor afectați de războiul din Ucraina, țară care a primit permisiunea de a exporta, fără taxe, în spațiul Uniunii Europene.

    Discuții între reprezentanții fermierilor și Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski

    Reprezentanții fermierilor care au protestat au discutat cu comisarul Janusz Wojciechowski

    Marius Micu, vicepreședinte Copa-Cogeca, a participat la protestul de ieri, atât în fața Comisiei Europene, cât și la întâlnirile avute de către liderii fermierilor cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

    ”Ieri, Bruxelles, inima Europei, a fost scena unui protest important, unde 200 de fermieri din România, Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria și-au făcut auzite vocile. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) – formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Asociația Forța Fermierilor – membră în Copa-Cogeca, a participat cu o delegație formată din 50 de fermieri. Motivul principal al protestului a fost nemulțumirea și dezamăgirea față de soluțiile propuse de European Commission pentru problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă fermieri, care sunt profund afectați de distorsiunile de piață generate de conflictul armat din Ucraina”, a arătat Marius Micu, în textul postat pe pagina sa oficială de socializare.

    Oficialul român a arătat că după protestul din fața Comisiei Europene au urmat două ore de discuții intense cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, din care au reieșit câteva concluzii importante.

    ”În urma protestului, comisarul pentru agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, a răspuns invitându-ne la discuții, ce au durat aproximativ două ore, din care au reieșit următoarele concluzii:

    S-a menționat însă că 12 țări continuă să se opună acordării acestui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii din cele 5 state membre. De asemenea, un alt element important evidențiat a fost faptul că decizia privind acordarea celui de al doilea pachet de sprijin este condiționată și de nerespectarea ridicării restricțiilor de import de către Ungaria”, a menționat Marius Micu.

    Citiți și: Ungaria blochează ajutorul fermierilor români! A rămas singura țară care nu a ridicat restricțiile față de importurile din Ucraina

    Întâlnirea dintre membrii AAAC și vicepreședintele COPA-COGECA, Marius Micu

    Totodată, Marius Micu a subliniat că delegația de fermieri români a fost primită și la Copa-Cogeca, unde au avut loc discuții în prezența secretarului general al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen.

    ”Ziua de ieri s-a încheiat cu vizita oficială, la sediul Copa-Cogeca, a delegației formată din fermieri români, membrii ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare – AAC. O vizită care s-a dovedit extrem de fructuoasă, prin prisma căreia am avut oportunitatea, alături de Secretarul General al Copa-Cogeca, dl. Pekka Pesonen, să prezentăm activitatea organizației la nivel european, dar și rezultatele pe care le-am avut în susținerea intereselor fermierilor români. Vom continua să urmărim aceste evoluții, să ne implicăm și să apărăm drepturile fermierilor noștri”, și-a încheiat mesajul vicepreședintele Copa-Cogeca, Marius Micu.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români