• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asigurări agricole în România: Doar 25-30% din suprafețe sunt acoperite de polițe. Marii fermieri, obligați de bănci să se asigure

    agrointeligenta.ro -

    Deși anul 2013 a fost un an agricol foarte bun, profitul înregistrat nu i-a determinat pe fermieri să investească în asigurarea culturilor viitoare, potrivit reprezentanților unor companii de asigurări care activează și în agricultoră. Astfel, doar 25-30 din suprafața totală cultivată este protejată de polițe, iar fermierii mici și mijlocii nu reprezintă o proporție importantă din asigurați.

    În acest moment nu există statistici exacte privind gradul de asigurare în sectorul agricol, dar Bogdan Pîrvu, directorul general al companiei FATA Asigurări crede că această piață este estimată la doar 25-30% din suprafaţa cultivată în România. ”În general, marii fermieri îşi asigură an de an culturile. Mulţi dintre aceştia au accesat şi credite bancare în vederea dezvoltării, iar instituţiile bancare îi obligă să îşi asigure culturile sau animalele”, potrivit reprezentantului FATA Asigurări, citat de PRIMM.ro.

    Numărul asigurărilor agricole încheiate în România a crescut în ultimii ani, însă rămâne la un nivel redus. Astfel, Pîrvu  estimează că segmentul asigurărilor agricole însumează prime colectate anual în valoare de circa 25-35 milioane euro, în condiţiile în care întreaga piaţa de asigurări totaliza 1,87 miliarde euro (8,29 miliarde lei) în anul 2013.

    ”Capitalizându-se, bineînţeles că fermierii s-au dotat mai bine, şi-au îmbunătăţit tehnologia şi au început să se asigure, crescând atât suprafaţa cât şi sumele asigurate. Vorbim deci despre un potenţial considerabil de dezvoltare în următorii ani. Mai ales, dacă micii producători ar începe să se asocieze şi să exploateze într-o manieră comasată terenul, aceştia s-ar şi asigura. Aproximativ 40% din suprafeţele agricole sunt deţinute de micii producători, cei care practică agricultura de subzistenţă şi care nu sunt, în mod deosebit, interesaţi de astfel de produse de asigurare”, spune Pîrvu.

    O părere similară are și Lucian Marin, directorul general adjunct al companiei Gothaer Asigurări Reasigurări, care nu crede că 2014 va aduce o explozie a asigurărilor agricole. ”Va fi probabil o reaşezare a clienţilor privind preferinţa unei companii de asigurări. Date fiind însă evenimentele din ultima perioadă (inundații, grindină – n.r.), probabil vom avea o uşoară creştere, în special la fermierii care preferau să nu îşi asigure întreaga suprafaţă a culturilor, a precizat acesta”, crede Marin, citat de PRIMM.ro.

    Reprezentantul Gothaer atrage asupra faptului că în România exista suprafeţe întinse care sunt foarte fragmentate şi care sunt exploatate de fermieri mici, care fac agricultură de subzistenţă. Aceştia nu se asigură, dar nu au nici resurse să facă o agricultură profesionistă.

    ”Probabil vom asista la o creştere pe termen mediu dacă se pune la punct o infrastructură de colectare a produselor agricole de la aceşti mici fermieri la preţuri care să le ofere o calitate a vieţii. Dacă ne comparăm cu Vestul Europei şi în special cu Franţa, care este recunoscută ca un mare producător agricol, putem vedea că există şi o diferenţă de mărime a fermelor din care poate trăi o familie. Dacă vorbim de culturi de câmp, vedem că în România ai nevoie de aproape dublul suprafeţei, comparativ cu Franţa, pentru a avea cam acelaşi nivel de trăi”, a explicat Lucian Marin.

    Directorul de la Gothaer se aşteaptă la o dezvoltare mare, în viitor, în fermele bio si eco, în special în ceea ce privește legumicultura și creșterea animalelor, dar acest lucru tot în condiţiile în care va exista o infrastructură de colectare şi distribuţie bine pusă la punct.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă