• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Condiții minime obligatorii

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2024 – condiții minime pentru plăți directe pe hectar și animale în 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA va demara din această primăvară o nouă campanie în care fermierii pot solicita subvenții agricole pe anul 2024. Sumele se achită în baza unor condiții, iar în acest articol veți afla care sunt condițiile minimale pentru subvențiile APIA din acest an.

    Condiția minimă pentru subvenții APIA este legată de suprafața minimă a unei exploatații. De asemenea, beneficiarul trebuie să facă dovada că este fermier activ, dar și că efectuează minim o lucrare agricolă pe an pe suprafața minimă declarată.

    Citiți și: Subvenții APIA 2024. Regulă nouă pentru fermierii cu peste 50 de hectare

    Subvenții APIA 2024: primii pași

    Pentru a primi subvenții de la APIA nu trebuie neapărat să aveți o formă juridică – II, PFA, SRL etc. Puteți primi subvenții și dacă activați ca persoană fizică și aveți împlinită vârsta de 18 ani. Este obligatoriu însă să vă înregistrați exploatația la APIA, unde veți primi un cod de exploatație și veți figura în baza de date a agenției de plăți.

    Subvențiile APIA se achită în baza unei cereri unice de plată care se depune anual pentru fiecare exploatație. Perioada de depunere a cererii unice de plată pentru subvențiile pe 2024 va fi între 1 martie și 15 mai, fără penalizări. Dacă nu ați mai depus niciodată cerere la APIA, va trebui să vă interesați de care centru APIA aparțineți (puteți suna la centrul județean al APIA pentru a afla acest lucru) și apoi să vă programați pentru depunerea cererii unice. Dacă ați mai depus cererea și în alți ani, atunci luați legătura cu funcționarul APIA și verificați când puteți depune cererea.

    Subvenția APIA, condiționată de suprafața minimă a unei ferme

    Subvenții APIA 2024: condiții minime

    O condiție minimă pentru a primi subvenții APIA este legată de suprafața exploatației, a fermei. Suprafața minimă pentru care se acordă subvenții APIA este prevăzută în legislația națională, dar și în Planul Național Strategic, actualizat în luna decembrie anul trecut.

    Pentru a putea solicita subvenții pe suprafață fermierul trebuie să dețină un teren înscris în Registrul Agricol. Suprafața nu trebuie să fie neapărat în proprietate, ci poate fi luată și în arendă prin contracte încheiat și înregistrate la Primărie.

    Pentru a primii subvenție de la APIA, fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, cu suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha, cu excepția serelor și solariilor, în cazul cărora suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de 0,03 ha și a viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, în cazul cărora suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.

    Ȋn cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

    Pentru subvenții APIA se face dovada calității de fermier activ

    Condiții subvenții APIA 2024: fermier activ

    Nu este suficient să îndepliniți condiția privind suprafața minimă, ci trebuie să faceți și dovada că sunteți fermier activ, conform definiției stabilite în capitolul 4.1.4 din PNS.

    Conform sursei citate, sunt fermieri activi:

    I. fermierii persoane fizice sau juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul să primească plăţi directe în cuantum mai mic sau egal cu 5.000 euro;
    II. fermierii, persoane fizice sau persoane juridice, care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul să primească plăţi directe în cuantum mai mare de 5.000 euro și sunt implicați în cel puțin un nivel minim de activitate agricolă, după cum urmează:

    a) În cazul în care exploatează o suprafață de teren de cel puțin 50 de ha, trebuie să demonstreze că au dreptul să desfășoare activitate agricolă conform legii, demonstrat după caz, prin:
    • adeverința eliberată de primărie, sau extras din BND al ANSVSA pentru deținătorii de animale, în cazul persoanelor fizice; sau
    • certificat constatator, eliberat de ONRC, în cazul persoanelor juridice/PFA/II/IF; sau
    • actul de înființare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înființare/regulamentul de organizare și funcționare, în cazul altor forme de organizare sau

    b) În cazul în care exploatează o suprafață de teren de maximum 50 ha, trebuie sa îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

    1. au dreptul să desfășoare activitate agricolă conform legii, demonstrat, după caz, prin:
    • adeverința eliberată de primărie, sau extras din BND al ANSVSA pentru deținătorii de animale, în cazul persoanelor fizice; sau
    • certificat constatator, eliberat de ONRC, în cazul persoanelor juridice/PFA/II/IF; sau
    • actul de înființare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înființare/regulamentul de organizare și funcționare, în cazul altor forme de organizare și

    2. îndeplinesc cel puțin una din următoarele cerințe:
    • cuantumul anual total al plăților directe reprezintă cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile; sau
    • au venituri din activități agricole reprezentând cel puțin o treime din veniturile total obținute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.

    Fermierii, persoane fizice sau juridice care depun pentru prima dată cerere de plată, dacă sunt înregistrați cu activitate agricolă, după caz, la ONRC sau Registrul societăților agricole de la nivelul Judecătoriei, în cazul persoanelor juridice, respectiv în Registrul Agricol sau BND al ANSVSA pentru deținătorii de animale, în cazul persoanelor fizice.

    Citiți și: Ești fermier și nu ai încasat încă subvențiile APIA? AFF te ajută!

    Subvenții minime de la APIA în 2024

    Fermierii care au exploatații până în 50 de hectare, fără animale și care nu beneficiază de plăți comensatorii, beneficiază de subvenții minimale, astfel:

    În concluzie, condițiile minime pentru a încasa subvenții APIA în 2024 au în vedere:


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till