• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului s-a prăbușit dramatic din cauza exporturilor de grâu din Ucraina

    Mircea Olteanu -

    Prețurile grâului au scăzut marți în contextul discuțiilor privind reluarea exporturilor Ucrainei pe mare și a previziunilor privind o recoltă bogată în Rusia. La acestea se adaugă presiunea recoltei din SUA și Europa și temerile privind o recesiune, se arată într-o analiză realizată de agrarheute.com.

    Prețurile la grâu din Europa au scăzut marți pentru noua recoltă (livrare septembrie) cu 16 euro, până la doar 372,50 euro pe tonă. La mijlocul lunii mai, grâul era încă cotat la 441,50 euro pe tonă. Însă de atunci, prețurile s-au redus cu 69 de euro sau aproximativ 16 la sută din valoare. Grâul tranzacționat la bursa de la Chicago a scăzut marți cu 5,7%, până la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni și jumătate.

    Traderii atribuie această evoluție presiunii din partea recoltei timpurii în Statele Unite și Europa, precum și a noilor discuții care ar putea crește volumul exporturilor de cereale ucrainene. Începutul recoltei de grâu în SUA și Europa creează o presiune considerabilă asupra prețurilor, au explicat analiștii.

    Cu toate acestea, consecințele unor exporturi semnificative mai mari din Ucraina vor fi probabil chiar mai mari, în cazul în care acest lucru se va concretiza. O delegație din Turcia se află în această săptămână la Moscova, încercând să clarifice detaliile unui posibil coridor maritim sigur, în Marea Neagră, pentru exportul de cereale ucrainene, a anunțat agenția de presă Reuters.

    Discuții despre un coridor maritim către Odesa

    Agenția rusă de presă TASS a confirmat planurile în acest sens. Națiunile Unite au îndemnat Rusia, Ucraina și Turcia să ajungă la un acord asupra unui coridor maritim, iar oficialii de la Ankara au purtat până acum discuții pe această temă cu Moscova și Organizația Națiunilor Unite.

    Presa internațională relatează că o întâlnire între oficiali din Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite ar putea avea loc săptămânile următoare, la Istanbul, eventual cu participarea președintelui turc Recep Erdogan și a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

    Agenția de știri Reuters informează că planul este de a crea trei coridoare către portul Odesa, lucru ce ar permite expedierea de produse agricole ucrainene.

    Cu toate acestea, atât Ucraina, cât și Rusia par să ceară o serie de condiții pentru a fi de acord cu planul. Moscova dorește eliminarea unor sancțiuni occidentale care ar facilita exporturilor de cereale și îngrășăminte. Ucraina, pe de altă parte, vrea garanții de securitate că Rusia nu se va folosi de coridoarele maritime pentru a ataca porturile.

    Rusia estimează că va obține o recoltă record de grâu

    Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu și un mare producător de orz, se așteaptă la o recoltă bogată de cereale în această vară și, posibil, o recoltă record de grâu.

    Compania rusă de consultanță agricolă Sovecon a transmis marți că și-a majorat prognoza pentru recolta de grâu din Rusia cu 0,6 milioane de tone, estimând că se va ridica la un nivel record de 89,2 milioane de tone în 2022, pe măsură ce perspectivele pentru recolta de grâu de primăvară s-au îmbunătățit. Fermierii ruși urmează să înceapă recoltarea grâului în zilele următoare.

    Următoarele săptămâni vor fi extrem de importante pentru noua recoltă de grâu din Rusia, iar curând vor veni primele rezultate din regiunile sudice, a afirmat Andrey Sizov, șeful Sovecon.

    Analiștii au crescut în mod notabil estimările suprafeței semănate de grâu de primăvară în Rusia de la 12,10 milioane la 12,65 milioane de hectare, iar prognoza pentru randamentele culturii de grâu de primăvară a fost îmbunătățit în regiunea Volga și Urali.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă