Parlamentul European a aprobat un nou sprijin de 15.000 de euro/fermă și de 100.000 euro/IMM
Angelica Lefter -Parlamentul European a aprobat un nou ajutor pentur fermieri de până la 15.000 de euro pe fermă și de 100.000 de euro pentru IMM-uri.
Propunerea de modificare a Regulamentului european, ce vizează acordarea unui sprijin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, a primit miercuri – 22 iunie, vot favorabil.
Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Dan Motreanu, pe pagina sa oficială de Facebook. Acesta a explicat că, la insistențele grupurilor din Parlamentul European (PE), Comisia Europeană a fost de acord să pună în aplicare măsuri suplimentare extraordinare din fondurile necheltuite din pilonul II al Politicii Agricole Comune (PAC).
”Am început sesiunea plenară de astăzi cu votul favorabil al propunerii de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 pentru acordarea unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. La solicitarea Grupului PPE și a celorlalte grupuri din Parlamentului European, Comisia Europeană a fost de acord să acorde măsuri suplimentare extraordinare din fondurile necheltuite în perioada 2021-2022 din pilonul II al Politicii agricole comune. Am votat această modificare a Regulamentului în regim de urgență, pentru ca statele membre să poată beneficia de timpul necesar implementării noului sprijin pentru agricultura europeană și pentru agricultorii noștri”, a menționat europarlamentarul Dan Motreanu.
Oficialul a menționat că sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice de până la 15.000 de euro pe fermier și maxim 100.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cererile de sprijin vor putea fi aprobate până la data de 31 martie 2023.
”Sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice de până la 15.000 de euro per fermier și maxim 100.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cererile de sprijin vor fi aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023 pentru fermierii și IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole, și urmăresc cel puțin unul dintre următoarele obiective:
- economia circulară
- gestionarea nutrienților
- utilizarea eficientă a resurselor
- metodele de producție favorabile mediului și climei.
Plățile către beneficiari vor fi efectuate până la 15 octombrie 2023.
În Grupul PPE, susținem fermierii și IMM-urile afectate de impactul invaziei Ucrainei de către Rusia, prin asistență de urgență pentru acoperirea costurilor suplimentare cu energia, îngrășămintele și furajele necesare continuării activităților agricole”, a reamintit europarlamentarul român, Dan Motreanu.