• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suma alocată pentru despăgubirile la secetă – majorată de patru ori pentru fermierii din Ungaria

    Roxana Dobre -

    Fermierii vor beneficia de un buget majorat pentru despăgubiri după ce Guvernul Ungariei a mărit de patru ori compensaţia acordată pentru a-i ajuta să depășească pierderile suferite în 2022, din cauza secetei extreme.

    Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a anunțat că fermierii vor primi 50,6 miliarde de forinţi (129,1 milioane de euro), sumă ce va ajunge până în 31 martie în conturile a circa 22.583 de beneficiari. În acest scop, Guvernul ungar a mărit de patru ori resursele fondului de atenuare a daunelor agricole din care se achită compensațiile pentru secetă.

    Citiți și: Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!

    Seceta de anul trecut a afectat 1,45 milioane de hectare în Ungaria

    Istvan Nagy a declarat că atenuarea pagubelor cauzate de seceta istorică este o sarcină prioritară pentru politica agricolă pentru a ajuta fermierii să rămână pe linia de plutire.

    ”Anul trecut, o secetă deosebit de gravă a devastat 80 la sută din terenul agricol al țării, dintre care 1,45 milioane de hectare au suferit daune cauzate de secetă”, a subliniat István Nagy, conform kormany.hu.

    Citiți și: Ungaria acordă un ajutor de stat crescătorilor de animale afectați de secetă

    Nagy István, ministrul Agriculturii din Ungaria

    Despăgubirile pentru fermieri vor fi plătite până la 31 martie

    Ministrul a precizat că până la 31 martie 2023 vor fi plătite 50,6 miliarde HUF (forinți) celor 22.583 de fermieri care au dreptul să primească despăgubirile pentru pagubele cauzate de secetă în 2022. Dintre acestea, 49,7 miliarde forinți sunt pentru daune cauzate de secetă, iar restul banilor sunt pentru despăgubiri pentru alte calamități. El a subliniat că prin furnizarea de bani suplimentari, Guvernul a mărit resursele fondului de atenuare a daunelor agricole de peste patru ori.

    Acesta a explicat că au fost de ajutor şi subvenţiile pentru asigurări, introduse în ultimul deceniu, companiile de asigurări plătind încă 41 miliarde de forinţi în legătură cu vremea extremă de anul trecut.

    Guvernul a înfiinţat un organism operativ care să gestioneze urgențele provocate de secetă şi a luat măsuri pentru asigurarea stabilităţii financiare a sectorului, a declarat ministrul Agriculturii. Acesta a explicat că Executivul a acceptat propunerea organismului de amânare până la finalul anului a plăţii împrumuturilor fermierilor.

    ”Datorită măsurilor luate pentru situația de finanțare a agriculturii și consolidarea financiară a sectorului în anii precedenți, situația agriculturii maghiare este stabilă în ciuda consecințelor grave ale secetei tragice de anul trecut, pentru care fermierii primesc acum un ajutor serios prin intermediul fondului de atenuare a pagubelor”, a arătat ministrul Agriculturii.

    Seceta a afectat și culturile fermierilor români

    Seceta a afectat în campania agricolă 2021 – 2022 și fermierii din țara noastră. Aceștia au primit despăgubiri pentru 250.000 hectare de culturi de toamnă. Plata s-a acordat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei, bani care au și intrat în conturi până la sfârșitul anului trecut, suma pe hectar fiind de maxim 1.500 lei.

    În privința culturilor de primăvară, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis un mesaj ferm producătorilor agricoli care așteaptă despăgubirile. Acesta a dat asigurări fermierilor, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că, în privința despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară, din anul 2022, ”va face ce trebuie”.

    Despre declarația ministrului Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Despăgubiri pentru culturile de primăvară. Anunțul ministrului Agriculturii pentru fermieri


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului