• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Rapița de Aur de la Soufflet Agro Romania

    Adrian Radu -

    Într-un context de volatilitate a pieței îngrășămintelor și a inputurilor, mulți fermieri se întreabă care este cea mai rentabilă cultură. Chiar dacă a fost o scădere bruscă pe bursă sîn urmă cu cîteva zile, anul 2022 este un an record pentru prețurile îngrășămintelor și ale INPUTURILOR care au atins un nivel de preț istoric. În același timp, prețurile produselor agricole (cereale și oleaginoase) au atins un nivel de preț record pe EURONEXT. (aplicația Farmi se poate descărca din Google Play sau App Store)

    Cum se poate observa pe graficul de mai jos, creșterea prețurilor cerealelor au acoperit creșterea prețurilor îngrășămintelor în campania 2022. Pentru zonele neafectate de secetă, se prevede un record din punct de vedere al rentabilității.

    *datele rentabilității sunt aproximative, bazate pe o estimare de preț a îngrășămintelor și cerealelor în baza Constanța și o estimare de preț pentru inputuri în Romania. Sunt estimări ale marginii brute (fără costuri de arendare, mecanizare și alte costurilor fixe)

    Rapița, o cultură mereu rentabilă

    În tabelul de mai jos se poate observa că rapița rămâne una dintre cele mai rentabile culturi din Romania. Dar mai mult decât o cultură rentabilă, cultura de rapiță are o mare importanță în rotația culturilor. Cultura de rapiță prezintă mai multe avantaje agronomice:
    • remanență de azot, potasiu și sulf
    • creșterea procentului de humus în pământ
    • reducerea presiunii de boli în cultura de cereale
    • gestionarea problemelor buruienilor (presiunea buruienilor monocotiledonatelor se dezvoltă an de an în Romania și în special în zonele de Vest și Sud ale țării)

    În Franța, Terre Inovia a facut o comparație între o cultură de grâu semănată după rapiță și între o cultură de grâu semănată după grâu sau orz. O cultură de grâu după rapiță este mai productivă cu 0.57 to/ha și permite o reducere de 25 kg de azot substanță activă/ha. La prețurile actuale ale grâului și îngrășămintelor, acest calcul reprezintă o eficiență economică de aproape 250 EUR/ha.

    *datele rentabilității sunt aproximative, bazate pe o estimare de preț a îngrășămintelor și cerealelor în baza Constanța și o estimare de preț pentru inputuri în Romania. Sunt estimări ale marginii brute (fără costuri de arendare, mecanizare și alte costurile fixe)

    Programul Rapița de Aur, o rapiță cu siguranță!

    Pentru a susține cultura de rapiță din Romania, anul acesta, Soufflet Agro a dezvoltat un program în exclusivitate în Romania : programul „Rapița de Aur”.

    Acest program are obiectivul de a permite fermierilor să investească într-o o cultură de rapiță în toamnă, fără riscuri. Față de un program de asigurare de răsărire clasic (număr de plante răsărite la sfărșit de Octombrie, cantitatea de precipitații din stația meteorologică cea mai apropiată), Soufflet nu garantează doar un simplu risc de nerăsărire, dar mai ales un câmp de rapiță viabil.

    Cum putem să garantăm un câmp de rapiță viabil?

    Concret, pe baza unui parametru: indicele de vegetație. Fiecare parcelă de rapiță semănată cu semințele Soufflet Seeds va fi geolocalizată și poate fi analizată la solicitarea fermierului:
    • fie la sfârșit de octombrie (dacă fermierul identifică o lipsă de dezvoltare vegetativă în toamnă)
    • fie la sfârșit de februarie dacă câmpul de rapiță a fost afectat de daune în timpul iernii (dăunători, ger, exces de apă în sol…).

    Această analiză de dezvoltare se va face la solicitarea fermierului împreună cu echipa Soufflet Agro Romania. Următoarea etapă este o analiză satelitară de dezvoltare vegetativă care permite analizarea fiecărei 100 m2 din parcelă. Dacă nivelul de dezvoltare vegetativă nu este suficient, atunci Soufflet Agro Romania garantează fermierului o sumă de bani care permite acoperirea investiției realizate. Cultura de rapiță fiind o cultură în care investim în toamnă (erbicidare, insecticide, îngrășăminte foliare pe baza de bor), suma garantată pentru un câmp de rapiță identificat ca fiind neviabil în primăvară va fi mai mare decât un câmp identificat ca neviabil în toamnă la sfârșit de octombrie.

    Care sunt avantajele programului „Rapița de Aur”?

    Programul Rapița de Aur este singurul program care permite garanția unui câmp viabil și care acoperă orice daună care poate apărea în cultura de rapiță (nerăsărire, exces de umiditate, dăunători, ger…). Programul permite acoperirea a mai mult decât valoarea semințelor, dar și o parte din investiția în produsele fitosanitare. De aceea, un fermier poate investi într-o cultură de rapiță fără grijă! De exemplu, erbicidarea în toamnă (preemergență sau postemergență timpurie) care este cheia succesului culturii de rapiță: VEZI AICI GHIDUL CULTURII DE RAPIȚĂ.

    Cum pot sa accesez programul „Rapița de Aur”?

    Leaflet-ul complet al programului ’’Rapița de aur’’ îl regăsiți aici: LINK


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!