• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Lupu, HOLSTEIN RO: România are un deficit de 700.000 de tone de lapte pe an. E nevoie de creșterea numărului de animale înalt productive

    Roxana Dobre -

    România are un deficit de 700.000 de tone de lapte pe an, cantitate ce ar putea fi suplimentată prin creșterea în fermele românești a efectivelor de vaci cu genetică productivă, a declarat Ionuţ Lupu, director executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HOLSTEIN RO.

    Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR, reprezentantul HOLSTEIN RO  vorbit de deficitul de lapte cu care se confruntă țara noastră. Astfel, Ionuț Lupu a atras atenția că piața românească suferă de un deficit major de materie primă.

    ”Noi știm că avem un deficit de aproximativ 700.000 de tone de lapte pe an. În urmă cu câteva zile domnul Dorin Cojocaru dădea o informație extrem de de importantă la AgroStrategia, vorbea de un necesar de 45.000 de juninci, animale înalt productive, de care România ar avea nevoie, care să poată să acopere necesarul de lapte. Situația este chiar mai gravă în întreaga Europă, poate chiar în întreaga lume, dar în România acest lucru este din ce în ce mai evident. Mă refer la scăderea capacității de producere a laptelui în România. Avem fermieri mici, medii și mari indiferent de dimensiunile economice care au intenția de a abandona activitatea, în condițiile în care în zona de vegetal sunt ani, poate mai buni, în zootehnie și dacă vorbim despre vaca de lapte în ultimii 5 ani s-au înregistrat constant pierderi”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci HOLSTEIN RO.

    Ungaria își acoperă necesarul intern de lapte cu 170.000 de vaci super-productive

    Ionuț Lupu a făcut o comparație între fermele din România și cele din Ungaria, unde crescătorii de animale au beneficiat de susținere pentru a se dezvolta pe linia de producție de lapte.

    ”În urmă cu 30 de ani au făcut (ungurii n.r) un lucru pe care noi nu l-am făcut: adică au păstrat vechile ferme, cu efective foarte mari, motiv pentru care în momentul de față Ungaria a ajuns să aibă un efectiv mai mare privind media efectivelor (număr de animale pe exploatație n.r) decât media celor din Statele Unite. Deci suntem în momentul de față în punctul în care Ungaria dă ora exactă în tot ceea ce înseamnă producția de lapte în regiune și doar cu 170.000 de vaci de lapte reușesc să producă lapte pentru a-și acoperi auto-consumul, pentru toate fabricile de lapte din nordul Italiei, Slovenia și iată și România. Iar acest lucru persistă de peste 10-15 ani. Cele peste 170.000 de capete sunt animale din rasa Holstein iar ei au o cultură pentru vaca Holstein și din punct de vedere tehnic stau foarte bine pentru că reușesc să managerieze, având efective mari, pot să facă performanță mult mai ușor. Pe de altă parte avem și politici care au fost, nu în ultimii 5 ani, 10 ani ci avem o continuitate a acestor politici. Și din punct de vedere de susținere al geneticii a acestei țări dar și din punct de vedere economic. Pachetele pe care ei le au, dacă facem referire la sprijinul financiar pe care îl primesc din partea statului, este mult mai mare comparativ cu ceea ce primește un fermier de dimensiuni comparabile cu el, din România”, a declarat Ionuț Lupu pentru AgroStrategia.

    Directorul Executiv al HOLSTEIN RO adus în discuție și intențiile autorităților europene de a scoate sectorul zootehnic vinovat pentru poluare. ”Dacă facem referire că vacă este considerată un mare poluator haideți să avem în vedere că vacile au crescut din 1996 până în 2022 doar cu 23 la sută iar populația lumii a crescut în același interval cu peste 35 la sută. Dacă ne uităm la extracția și vânzarea de petrol vedem că aceasta a crescut de la vreo 30 de milioane de barili pe zi la peste 100 de milioane. Deci iată că avem niște elemente care ne duc în zona în care devine puțin ridicolă. Sunt studii care arată că agricultura nu poluează mai mult din 3 la sută din volumul total. Sunt multe explicații pe care noi le avem, dar la unele trebuie să ne mai documentăm înainte de a le promova. Prezentați la începutul discuției noastre situația unui cadru universitar care a lansat de curând această idee (că laptele ar fi cancerigen – n.r.), cum că organismul nu ar fi pregătit pentru a digera produsele lactate și că laptele este cancerigen. Întrebarea noastră este: oare laptele de caju, migdale este un produs care poate fi digerat? ”, a mai spus Ionuț Lupu care a subliniat că laptele este un produs sănătos, nutritiv, consumat de om de mii de ani și care nu reprezintă un risc pentru sănătate.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!