Protest al fermierilor spanioli împotriva majorării prețului la motorină
agrointeligenta.ro -Peste 400 de vehicule agricole, marea majoritate tractoare, au străbătut străzile din Granada pentru a cere măsuri de salvare a zonei rurale de prețul exorbitant al motorinei. Fermierii consideră creșterile de preț la motorină ca fiind nejustificate.
Trei organizații agrare (ASAJA , COAG și UPA) și Cooperativele Agro-Alimentare din Granada au organizat miercuri, 29 iunie, un protest cu tractoare și câteva sute de fermieri. Mesajul acțiunii a fost clar din cel mai mare banner al acțiunii: ”Prețul motorinei, ruina câmpului”.
La eveniment, fermierii au subliniat că „prețul exorbitant al motorinei agricole și al energiei electrice slăbește profitabilitatea fermelor agricole și zootehnice și condiționează munca zilnică în ferme”. Prin urmare, cei patru lideri au convenit să ceară Guvernului măsuri reale și eficiente pentru a atenua această creștere abuzivă și nejustificată a costurilor de producție.
Pretul motorinei agricole, la o medie de 1,70 euro pe litru, la pachet cu cel al facturii de energie electrică, practic triplează costurile de producție față de campania agricolă precedentă. O criză fără precedent care face imposibilă continuarea muncii în fermele agricole și zootehnice. Mai mult, reducerea de 20 de cenți la litrul de combustibil a dovedit că nu a rezolvat criza legată de prețul motorinei. Nici măcar încercările de a stăpâni creșterea megawatt/oră de energie electrică prin plasarea de limite la gaze nu au redus costurile de producție. Dimpotrivă, ele continuă să crească fără niciun control, au susținut fermierii.
Organizațiile agrare din Granada ASAJA, COAG și UPA și Cooperativele Agro-Alimentare au cerut de la Guvern soluții cu adevărat eficiente care să permită sectorului agricol și zootehnic să continue funcționarea, prin subvenționarea facturii la motorină (inputuri și îngrășăminte); aplicarea dublei puteri electrice pentru irigatoare care permite economisirea energiei în perioadele în care nu se irigă; si majorarea restituirii Taxei Speciale pe Hidrocarburi, în prezent 0,063 euro/litru, sau, dupa caz, revenirea la motorina profesională subvenționată.