Lista finală pentru granturile de maxim 120.000 euro. MAT: Sunt 3.473 de beneficiari
Roxana Dobre -Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat finalizarea etapei de semnare a contractelor de finanțate în cadrul programului de granturi pentru capital de lucru în sectorul agroalimenatar. Cu un buget alocat de 250 de milioane de euro și un plafon de 120.0000 de euro per beneficiar, schema a fost contractată de aproape 3.500 de beneficiari.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a anunțat finalizarea etapei de semnare a contractelor de finanțare în cadrul măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
„Până la data de astăzi, 30 iunie, din totalul aplicanților înscriși în cadrul programului IMM-AGRI FOOD (granturi pentru capital de lucru), respectiv 10.961 de societăți cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanțare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro. Concret, 99,8% din buget a fost contractat în termenul impus de cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat, instituite cu scopul sprijinirii economiei în contextul pandemiei COVID-19. Diferența de 0,2% este reprezentantă de contractele nesemnate în termen de către aplicanți”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru) este a patra măsură de sprijin gestionată cu succes de MAT, din categoria schemelor de ajutor de stat finanțate prin intermediul cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul pandemiei COVID-19, după ce primele două sesiuni aferente programului de microgranturi, Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru și schema de sprijin dedicată HoReCa au fost finalizate în termenele procedurale și cele impuse de legislația europeană.
”Această măsură a fost implementată până la etapa de contractare într-un timp record, respectiv 30 de zile lucratoare, printr-un efort susținut atât din partea ministerului și celor nouă Agenții pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, cât și din partea partenerilor noștri de la Serviciul de Telecomunicații Speciale”, se arată într-un comunicat MAT.
Cine a putut beneficia de ajutorul de stat: IMM-urilor, societățil agricole, cooperative agricole, organizații de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022.
Primele cereri au fost depuse începând de joi, 26 mai, iar în prima oră de la lansare au fost deja înregistrate 9.548 de dosare depuse.
De precizat că MAT nu a publicat o listă a celor care au semnat contractele de finanțare, dar lista celor care au depus proiectele poate fi consultată la link: https://granturi.imm.gov.ro/#/transparency/granturi
Citiți și: Bătaie pe granturile de 120.000 euro/fermă. Peste 10.000 de cereri în prima oră, blocaje în sistem