• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a publicat lista finală a fermierilor care încasează microgranturile de 5.000 euro – DOCUMENT

    Roxana Dobre -

    Lista finală a fermierilor care beneficiază de microgranturile în valoare de 5.000 euro. Beneficiarii sprijinului au semnat contractele de acordare a sprijinului nerambursabil, schema de plată fiind derulată prin APIA.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1 „Microgranturi în domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat, instituită prin Ordonanța de Urgență nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar, cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

    9.888 de contracte semnate

    Conform unui comunicat al APIA remis astăzi, vineri – 1 iulie, până la termenul limită (30 iunie n.r), din cei 10.000 de aplicanți calificați în conformitate cu prevederile art.8, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferența, de 112 beneficiari care nu au accesat banii, este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).

    Lista cu fermierii care încasează microgranturi de 5.000 de euro se regăsește pe site-ul APIA www.apia.org.ro sau aici: LISTĂ BENEFICIARI MICROGRANTURI 2022

    Această măsură a fost implementată până la etapa de contractare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin Centrele județene și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

    Bugetul nu va fi suplimentat

    Fermierii care au rămas fără sprijinul de 5.000 euro pentru microgranturile din agricultură și sectorul alimentar și-au pierdut și ultima speranță că plafonul va fi suplimentat, după ce banii alocați acoperă numai 10.000 de cereri, din 32.153 câte au fost depuse.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că Guvernul rămâne ferm astfel că numai 10.000 de fermieri vor primi microgranturile de 5.000 euro, informația este întărită de un oficial care gestionează sumele pentru fermieri.

    Solicitanții care nu au prins loc în buget își văd acum năruite speranțele, pentru că joi, 30 iunie 2022, este ultima zi a cadrului temporar COVID-19 al Uniunii Europene, ultima zi în care se mai pot semna contracte de finanțare cu beneficiarii acestor scheme.

    „IMM Agri-Food a avut termen 30 iunie de semnare a contractelor. În momentul în care pornești cu ideea la drum cu o lună de zile înainte și începi cu semnarea contractelor, din cauza termenului, și apoi cu evaluare, verificări și ce mai avem conform unei ordonanțe de urgență unde nu suntem noi inițiatori, dar noi suntem cei vinovați că am făcut ceea ce am făcut până acum și atunci trebuie să facem și altele…

    Dar suplimentarea de buget nu cred că se mai încadrează, sigur nu se va mai încadra în termenul de semnare a contractelor. Și atunci degeaba vine cineva și zice <<Gata, am suplimentat tot bugetul!>>, nu mai avem timp să semnăm contractele de finanțare, e vorba de mâine-poimâine” – a explicat, miercuri, directorul Direcției de Antreprenoriat și Programe pentru IMM din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Panait, chestionat de StartupCafe.ro.

    Panait este cel care gestionează tehnic implementarea Măsurii 2. Măsura 1 este în gestiunea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), de la Ministerul Agriculturii, dar același termen trebuie respectat și la microgranturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini