• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terracalco își merită titlul de ”Produsul anului în agricultură”. Se aplică la toate culturile cu beneficii garantate

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Analizând truda şi rezultatele fermierilor noştri, observăm că, în ciuda situaţiilor potrivnice aceștia găsesc mereu soluţii de a fi mai buni, de a face lucrurile mai bine. Astfel, seceta prelungită, valurile de caniculă care duc la pierderea foarte rapidă a umidităţii din bob, problemele logistice legate de disponibilitatea maşinilor şi cozile din Port, preţurile în continuă mişcare, mai mult în jos în ultimele zile oferite lor de către traderi nu îi opresc pe fermieri.

    Avem fermieri deschişi, capabili să concureze de la egal la egal cu orice fermier din lume în ceea ce priveşte:

    – Grija pentru sol;
    – Lucrările agricole efectuate la timp şi bine;
    – Orientarea către inovare în orice acţiune întreprinsă;
    – Deschiderea la nou şi motivaţia pentru rezultate din ce în ce mai bune.

    Aceşti fermieri ne fac să fim mândri de ei şi ne bucurăm că noi, Grupul Carmeuse (companie de familie care în România deţine 3 fabrici) suntem alături de ei cu soluţii şi produse care contribuie la acest progres. Un exemplu concret îl constituie TERRACALCO 95, un produs extrem de apreciat şi introdus de fermieri în tehnologia fiecărei culturi.

    În prezent, în Serbia şi Ungaria, Terracalco a câştigat deja titlul de ”Produsul anului pentru agricultură”, iar în alte țări europene mulţi fermieri au integrat acest produs în tehnologia fiecărei culturi pe care o înfiinţează, pentru a obţine un sol afânat, o disponibilitate maximă a îngrăşămintelor pe care le aplică, un plus de producţie şi calitate precum pentru a tampona efectele nocive ale fertilizării chimice (acidificarea solului şi scăderea conţinutului de materie organică). Dacă am întreba fermierii noştri, cu siguranţă TERRACALCO 95 ar câştiga acelaşi titlu şi în România.

    De asemenea, fermierii noştri, fie ei cu suprafeţe mai mici sau mai mari, observă aceste efecte care duc în final la o producţie şi o calitate a acesteia mai bună. Foarte mulţi dintre ei deja aplică Terracalco înainte de înfiinţarea fiecărei culturi, într-o doză mai mică (în funcţie de analiza solului), iar rezultatele sunt foarte bune.

    O parte dintre ei ne vorbesc despre rezultatele lor după introducerea în tehnologie a produsului Terracalco, alţii sunt de acord să împărtăşească din experienţa lor şi celorlalţi. Câteva experienţe le vom prezenta în cele ce urmează.

    În Transilvania, în zona Hunedoarei, lângă Simeria, am găsit anul trecut o familie de fermieri destoinici, serioşi dar sceptici iniţial la folosirea Terracalco. I-am convins să facă o încercare şi în toamna anului 2021, în luna noiembrie, au efectuat un test pe o parcelă de 2 ha unde urma să fie semănată, în primăvara anului 2022, soia. Pe jumătate din această parcelă au aplicat Terracalco 95 în doză de 400 kg/ha iar pe cealaltă jumătate nu au aplicat. Analiza solului arăta un Ph de 6,5 şi o valoare a acidităţii hidrolitice de 3,2.

    Aplicarea au făcut-o uşor cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte la o lăţime de 12 m şi încorporat la o adâncime de 30 cm. În primăvara anului 2022 înainte de semănat şi înainte de aplicat fertilizanţi, au mai făcut o trecere cu discul. Primul lucru pozitiv pe care l-au observat a fost afânarea solului, s-a lucrat foarte uşor în comparaţie cu cealaltă jumătate a parcelei, unde nu s-a aplicat Terracalco. După semănatul soiei, la răsărire, au observat alte lucruri pozitive: răsărirea uniformă, efectul foarte bun al erbicidului şi dispariţia buruienii Equisetum sp. “coada calului”. Ne-au trimis şi câteva poze clare şi au manifestat certitudinea că vor introduce Terracalco în tehnologia fiecărei culturi de acum încolo!

    Cu Terracalco 400 kg/ha (stânga) versus fără Terracalco (dreapta)

    Cu Terracalco 300 kg/ha aplicat înainte de semănat timp de 3 ani la înființarea culturii (stânga) la Dedumaf SRL, fermier Florin Ciurdariu versus fără Terracalco (dreapta)

    Mergând în zona Moldovei, am găsit un fermier profesionist, extrem de serios, respectat în zonă şi nu numai, temerar (marea majoritate a terenurilor lucrate sunt neutre şi chiar alcaline) şi tehnolog desăvârşit. Tiberiu Tiron, căci despre dumnealui este vorba, este unul dintre acei fermieri care poate concura în orice moment, de la egal la egal, cu orice fermier din lumea întreagă, la toate capitolele. Lucrează aproximativ 2.000 hectare şi o face foarte bine, cu rezultate excelente. Tiberiu Tiron foloseşte atât produsul Terracalco, dar şi serviciile de analiză a solului, oferite de noi, AGROFORCE. Dar mai bine, haideţi să îl auzim şi să îl urmărim:

    Fermierul Tiberiu Tiron foloseşte atât produsul Terracalco, dar şi serviciile de analiză a solului, oferite de noi, AGROFORCE.

    Urcând spre zona Sucevei, găsim un fermier serios, harnic, care ne explică beneficiile aduse de Terracalco în livada dumnealui. Mulţumim domnule Vasile Pohoaţă pentru prezentarea experienţei dumneavoastră cu Terracalco!

    Ca un sfat, dragă fermierule, ca să ştii cum lucrezi şi ce aplici, fă-ţi o analiză a solului. De anul trecut, noi, cei de la Carmeuse Agri România, îţi punem la dispoziţie serviciul nostru, AGROFORCE. Compania AGROFORCE vine din Ungaria, unde prelevarea de probe de sol este obligatorie.

    AGROFORCE vine cu o mare experiență și dotarea corespunzătoare: 7 autoutilitare 4×4 echipate cu instrumente de prelevare probe de sol pneumatice. O singură autoutilitară poate preleva probe de pe 300-350 ha/zi. Echipamentele AGROFORCE garantează o prelevare automatizată precisă a probelor de sol, în cel mai scurt interval de la solicitare! Realizează o hartă demonstrativă cu proprietățile solului, livrând rezultatele rapid, în termen util și oferind consultanță profesionistă de specialitate.

    Ce cuprind serviciile Agroforce?

    – Execută prelevări cu o tehnologie avansată şi o planificare exactă a fiecărei probe – DGPS
    – Efectuează prelevări automane, fiecare probă fiind compusă în medie din 15-20 de puncte de sondare)/ ha
    – Analiza şi interpretarea mostrelor de sol prelevate
    – Analiza Ph, Ah, Plasticitate, N, P, K, Humus, S, Zn, Mg, Mn, CaCO3, Na
    – Reprezentarea pe hărţi privind starea actuală de fertilitate a solului
    – Propunerea normelor optime economice de fertilizare
    – Întocmirea planului de fertilizare
    – Cererile care nu se încadrează în aceste tipare (de ex probă de sol/3 ha, analiza altor elemente, a Densităţii Aparente, se pot executa fărăprobleme)

    De asemenea, acolo unde se doreşte putem realiza hărţi cu zone NDVI (Precision farming) informaţia putând fi oferită pe stick, cu conectare directă la soft-ul tractorului.

    Dar hai sa ne aducem aminte de utilizarea TERRACALCO, de ce, când, cum, cât, unde?

    Dar în primul rând, ce este TERRACALCO și de ce îl aplicăm? Terracalco 95 este un amendament de sol (un îngrăşământ) granulat, care se aplică cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte chimice, pe mirişte sau înainte de o lucrare de bază (arat, scarificat etc) sau superficială (disc, combinator, freză). Apoi se încorporează în sol, începând să acţioneze.

    Aplicăm TERRACALCO din câteva motive principale:

    – Îmbunătăţiri fizice: Pentru afânarea solului. Pentru a-i da/reda structura granulară (un fapt semnalat de fermierii care îl utilizează)
    – Îmbunătăţiri chimice: Punerea la dispoziţia plantelor de elemente nutritive în formă asimilabilă. Deblocarea fosforului.
    – Îmbunătăţiri biologice: Creare de condiţii optime de dezvoltare pentru microflora, microfauna şi vieţuitoare mici
    – Tamponare elemente nocive: Elementele minerale/structurale care compactează solul şi îl acidifică sunt astfel tamponate
    – Fertilizare cu calciu: punerea la dispoziţia plantei a Calciului; De exemplu rapiţa consumă pentru fiecare tonă tot atât calciu cât şi azot, adică între 50-60 kg, mult mai mult decât fosfor (30kg/to), sulf (18 kg/to).
    – Economic: Punerea la dispoziţie a întregului îngrăşământ utilizat dar şi a rezervelor din sol – ajustarea dozei; De asemenea, prin îmbunătăţirile fizice, solul devine uşor de lucrat, consumul de combustibil scade cu fiecare lucrare iar distrugerea organelor de maşini agricole este mult mai redusă. De asemenea, se observă şi un efect anti viermi sârmă (Agriotes sp) care nu preferă un sol afânat cu un pH optim.

    De ce TERRACALCO ® şi nu alt produs?

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de aproape 98%. Şi nu conţine CO2.

    Apoi:

    Cum şi când aplicăm TERRACALCO®?

    Cât TERRACALCO® aplicăm?

    În funcţie de efectele dorite şi doze, dacă nu avem o analiză a solului, se poate administra asfel:

    1. O doză de 200-500 kg/ha, pe solurile uşoare –medii cu efect clar şi direct în:
    1. O doză între 500-1000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na sau Mg).
    2. O doză > de 1000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 40 %, dorinţa de rezultate rapide.

    Pentru a avea rezultate perfecte, măsurabile şi un sol afânat, cu un pH în apă neutru, ideal oricărei culturi, specialiştii noştri din teren vor crea un program de aplicare a TERRACALCO® pe unul sau mai mulţi ani, cu efectuarea de analize de sol şi monitorizarea acestora.

    Aşadar revenim cu îndemnul nostru, dragă fermierule serios, bun tehnolog, care vrei producţie mai mare şi care eşti conștient că solul este bogăţia ta cea mai de preţ, aplică TERRACALCO! Fă o agricultură ca la carte de care să fii mândru şi scoate maxim randament din solul pe care îl lucrezi. Pentru că fiecare hectar contează. Şi pentru că tu eşti cel mai bun. Şi decizia e în mâinile tale.

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră vă sta la dispozitie .

    Dr. Ing. Bogdan Costea – Team Manager Agricultura Romania & Republica Moldova – 0757 929 157
    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia   –   0722 163 562
    Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales –  Moldova –   0728 857 124
    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales –  Transilvania    –  0723 517 054
    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales –  Banat & Crișana – 0726 359 362

    E-mail: agricultura@carmeuse.ro

    http://www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro

    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!