• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adevărul din spatele prețului fructelor: „Intermediarii fac avere în timp ce noi, fermierii, dăm faliment”

    Mircea Olteanu -

    Producătorii de fructe din Spania cer Guvernului și Comunităților Autonome să înăsprească controalele privind vânzarea alimentelor proaspete, potrivit portalului de știri agroinformacion.com.

    Prețurile de consum cresc, în timp ce fermierii continuă să nu obțină suficiente venituri pentru a-și acoperi costurile, însă, în opinia publică, ei par să fie vinovați pentru creșterea prețului fructelor.

    „Prețul fructelor crește vertiginos”, „Pepenii galbeni costă mai mult decât dublu față de prețul din urmă cu un an”… Acestea sunt câteva dintre titlurile care pot fi citit zilele acestea în majoritatea mass-mediei din Spania. Totuși, în spatele acestei creșteri se ascunde o realitate gravă, bazată pe costuri ridicate și prețuri mici în domeniu și pe speculații și abuzuri ale intermediarilor

    Uniunea Micilor Fermieri și Crescători (UPA) a afirmă că, în ciuda creșterii prețurilor fructelor și legumelor, prețuri plătite de către consumatori, fermierii încă nu-și acoperă costurile majorității culturilor.

    Speculatorii profită de inflație

    „Credem că în spatele acestor creșteri de preț se află mișcări speculative, ce caută să se îmbogățească profitând de spirala inflaționistă”, susțin reprezentanții fermierilor. Fructele de vară, cum ar fi pepenele verde și pepenele galben, sunt ”victime” ale acestei speculații.

    UPA a cerut intermediarilor și lanțurilor de distribuție, cu care colaborează, să renunțe la această atitudine, să plătească fermierilor un preț corect și să aplice o marjă echitabilă pentru ca populația să aibă acces mai ușor la alimente proaspete, „hrănitoare și necesare”.

    UPA consideră că se încalcă Legea Lanțului Alimentar în sectorul fructelor de vară, unde continuă să prevaleze practica livrării produselor fără un preț stabilit și decontarea câteva luni mai târziu.

    În aceste condiții, asociația cere Guvernului de la Madrid, prin Agenția AICA a Ministerului Agriculturii, și Comunităților Autonome, prin administrațiile lor competente, să înăsprească controalele pentru prevenirea abuzurilor în acest domeniu.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding Subvenție APIA de 102,6 euro/hectar pentru iarba necosită Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!”

    Ultimele știri

    Sol tare ca piatra. Soluții pentru a rezolva compactarea solului Cel mai mare producător de lactate din lume este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală Emil Turdean: Sunt fermieri persoane fizice cu o mie de hectare, care nu plătesc nimic statului