• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Constantin, AGXecutive: Firme care activau în Ucraina și Rusia se relochează acum în România

    Roxana Dobre -

    Companii noi intră pe piața de agribusiness din România. Pe fondul războiului din Ucraina, țara noastră a devenit mai atractivă pentru investiții în zona Mării Negre, o oportunitate pe care trebuie să o fructificăm la maximum, consideră Florin Constantin, fondator AGXecutive.

    Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, Florin Constantin a arătat că războiul din Ucraina vine, pe lângă numeroase probleme, și cu o parte bună pentru sectorul românesc. ”Sunt companii care nu vedeau potențialul României, iar acum chiar se gândesc să structureze aici echipe, mână de lucru, organizații serioase. Avem șansa să aducem mai multe tehnologii, mai multe investiții, mai multe locuri de muncă iarăși sper să aibă cine să le ocupe”, a declarat specialistul.

    Patru firme noi au intrat pe piața din România

    ”Noi avem de la începutul anului vreo patru firme care până acum nici nu se gândeau la România și acum deschid poziții, deschid filiale, deschid activități, pentru că da, erau cumva pe nișă, aveau business mult mai mare în Ucraina și Rusia, dar pentru că acum e inaccesibilă zona respectivă, se relochează vina aici”, a exemplificat Florin Constantin.

    Pe de altă parte, este evident că războiul a creat vulnerabilități. ”Există și amenințări pentru că se creează un dezechilibru în acest ecosistem al Mării Negre, care era un furnizor de cereale și plante oleaginoase pentru restul lumii, iar România avea un rol mai mult tactic. În cursurile mele cu experții din agribusiness, facem și formare, le arăt întâi harta UE, în care România este pe locul 5 ca mărime din punct de vedere agricol. După care mut harta și le arăt Marea Neagră, în care suntem un actor mediu în cel mai bun caz, dar cred că mai sunt bulgarii, grecii și probabil albanezii, care sunt sub noi. Și atunci, iată, schimbăm regiunea, schimbăm focusul regional, putem să schimbăm și dimensiunea concurențială”, a explicat Florin Constantin în cadrul emisiunii AgroStrategia.

    Exemplul Turciei: producător și procesator primar

    În cadrul aceluiași dialog, Florin Constantin a adus în discuție exemplu Turciei, o țară cu potențial foarte redus din cauza climei dar care a știut să dea plus-valoare domeniului agro-alimentar prin procesare.

    ”Eu mă uit la cât de tari sunt turcii, peste 20 de milioane de hectare arabile cu potențial foarte redus din cauza climei, din păcate pentru ei. Irigă masiv, au pornit procese mari de irigații și de structurare a terenului, de organizare a lui. Deci o țară de două ori mai mare din din punct de agricol decât România, însă sunt cei mai mari producători de făină. Iau materie primă, prelucrează primar și apoi vând către țările din zona lor, cu valoare adăugată. E atât de simplu: osingură verigă sunt acolo, au găsit oportunitatea și o fac excelent. Ei își joacă rolul de țară la răspântie”, a explicat Florin Constantin.

    Având în vedere și exemplul Turciei, România trebuie să își adapteze actuala strategie. O mare turnură ar trebui să vizeze importanța acordată Dunării, în contextul în care pe Marea Neagră sunt probleme legate de blocaje.

    ”Am un semn de întrebare cât de lichidă va mai fi (Marea Neagră – n.r.) din punct de vedere logistic. Dunărea redevine o oportunitate, și nu Dunărea care duce spre Marea Neagră, ci Dunărea care duce în amontele ei către Europa. România a început să-și creeze un fel de expertiză în ultimii 5 ani care este din ce în ce mai substanțială pe zona aceasta de organic, de bio, pe produse calitative, pe filiere, pe anumite culturi și așa mai departe. Și Dunărea duce spre țări bogate Austria, Germania, Italia. Din fericire, și partea de vest a țării este din ce în ce mai conectată și rutier, și feroviar. Și cred că oportunitatea este de a ne uita și spre vest, iar în est rămâne să vedem, să jucăm inteligent, astfel încât surplusul de marfă blocat de această criză să nu afecteze fermierii români, pentru că suntem la un deget de această situație. Se joacă la nivel logistic, dar se joacă și la nivel strategic. Adică trebuie să punem lucrurile în ordine, astfel încât producătorul român să iasă în avantaj. Nu e ușor”, a avertizat fondatorul AGXecutive.

    Procesare făcută ”cu cap”

    În perspectivă agroalimentară, România trebuie să fie un pivot care să gestioneze mai inteligent fluxurile de cereale, materii prime agricole, Dunăre-Marea Neagră, dar care să aibă și inteligența, să ocupe niște nișe productive în zona de procesare, consideră Florin Constantin.

    ”Nu toate (zonele – n.r.) sunt accesibile, pentru că ne confruntăm cu competiție mondială foarte bine stabilită, foarte bine structurată, dar mai avem niște cărți de jucat și pe asta putem să să mizăm. Ne dorim să procesăm dar  trebuie să pornim de la raft, de la cei care consumă, să vedem unde avem șanse ca România să facă o diferență”, a mai punctat specialistul.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Când se seamănă semințele de roșii Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța