• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 26 iunie-2 iulie: Ploile continuă în aproape toată țara

  agrointeligenta.ro -

  Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate şi vor fi condiţii de producere a grindinei.

  Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului normal, în majoritatea regiunilor agricole, anunță meteorologii pentru intervalul 26 iunie-2 iulie.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13…25°C, în cea mai mare parte a ţării, valori apropiate de mediile multianuale.

  Temperatura maximă a aerului se va încadra între 18…32°C, la nivelul întregii ţări.

  Temperatura minimă a aerului se va situa între 7…18°C, pe întreg teritoriul agricol.

  În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, Crişana, Maramureş, pe suprafeţe
  extinse din Dobrogea, nordul şi vestul Transilvaniei, estul Munteniei, nordul şi sudul Moldovei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă.

  Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în special în vestul, sud-estul şi local în centrul, estul şi sudul
  ţării.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condiţiile agrometeorologice prognozate, atât procesele de coacere şi maturare la speciile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la culturile prăşitoare se vor desfăşura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În general, la speciile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui) semănate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

  Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănat în epoca optimă va parcurge maturitatea în lapte şi ceară (50-100%), precum şi maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea (10-40%). În culturile întârziate fenologic se va definitiva faza de înspicare (100%), continuându-se totodată înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).

  În majoritatea zonelor de cultură, rapiţa îşi va definitiva formarea boabelor în silicve (90-100%), aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%). Local, în sudul ţării va fi posibil începutul recoltării.

  Cultura de floarea-soarelui se va afla la creşterea aparatului vegetativ (12-20 frunze), formarea calatidiului (10-100%) şi înflorirea (10-40%), în majoritatea regiunilor.

  Funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge înfrunzirea (8-18 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

  La sfecla de zahăr se vor înregistra formarea rozetei de frunze, precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (40-100%).
  În funcţie de data plantatului, la cartof se vor semnala creşterea lăstarilor laterali, îmbobocirea şi înflorirea (10-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor (10-40%) la soiurile de vară.

  Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor afla în fazele de creştere/dezvoltare a fructelor şi înfrunzire, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Totodată, la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua recoltarea.

  În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge înfrunzirea şi înflorirea, iar la soiurile timpurii de masă, creşterea şi dezvoltarea intensă a boabelor.

  În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.

  Recomandări de specialitate

  • Continuarea efectuării tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole.
  • Combaterea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la culturile prăşitoare;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea culturilor de toamnă şi fructelor de sezon.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data la care începe depunerea cererii unice de plată! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!