Ajutor de minimis de 20 euro/familia de albine – în 2022. Dan Pănescu, AFF: ”Banii trebuie ceruți de MADR la rectificarea bugetară!”
Roxana Dobre -Apicultorii cer ajutor financiar de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) într-un an în care producția este semnificativ mai mică din cauza secetei. Dan Pănescu, vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Apicultură din cadrul Asociației Forța Fermierilor a tras un semnal de alarmă privind situația producției de miere din 2022 dar și a prețului în scădere pe care crescătorii de albine îl obțin.
Dan Pănescu a transmis că Asociația Forța Fermierilor (AFF) solicită public un ajutor de minimis de 20 de euro pe familia de albine, în tandem cu cele cerute de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) care a transmis luni, 11 iulie, o adresă la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
”Noi susținem orice inițiativă de alocarea financiară și cerem la rândul nostru să se ia măsuri urgente. Este foarte important acest ajutor pentru că din cauza încălzirii excesive albinele nu mai pot recolta nici polenul de care au nevoie zilnic pentru a reînnoi generațiile de albine. Câmpul este practic uscat după cum deja am văzut cu toții și nu mai găsim niciun fel de resursă. Și albinele trebuie să își ducă mai departe activitatea de întinerire a generațiilor până la sfârșitul lunii septembrie, chiar jumătatea lui octombrie ca să reziste ca durată de viață până anul viitor în februarie la jumătatea lunii când începe din nou întinerirea. Practic familiile de albine în timpul iernii trăiesc un pic mai mult, între 4 și 6 luni maxim, dacă sunt perfect sănătoase. Dacă ar înceta de acum întinerirea generației asta ar însemna că undeva în ianuarie am rămâne fără albine. Iar ca să nu se întâmple lucrul acesta noi avem nevoie de hrăniri suplimentare. Ori acestea se fac cu costuri foarte mari iar noi deocamdată nu avem capital”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Dan Pănescu, care este și președinte al Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți.
Banii ar trebui obținuți la rectificarea bugetară
Dan Pănescu a subliniat că apicultorii ar trebui să obțină banii la rectificarea bugetară, care este anunțată pentru luna august astfel încât să își poată continua activitatea.
”Prețurile au căzut mult față de anul trecut. Diferența de preț la vânzarea en-gros este de 10 lei pe kilogram la salcâm, față de 2021 în aceeași perioadă. Deci anul trecut a fost prețul maxim 35 de lei pe kilogram iar anul acesta este 20 de lei, chiar mai puțin. De aceea trebuie să primit cât mai urgent un ajutor, iar la rectificarea bugetară sperăm că Ministerul va include un sprijin și pentru noi”, a mai spus Dan Pănescu.
Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis o adresă către MADR în care cere o plată de cel puțin 20 de euro pentru familia de albine. ”Vă informăm că la această dată, valorificarea producției modeste de miere obținută de apicultori este îngreunată de lipsa contractelor externe, dar și de lipsa protecției producției autohtone de importurile de miere extra comunitară. În aceste momente, dificile pentru apicultura românească, apicultorii solicită un sprijin financiar sub formă ajutor de minimis, de cel puțin 20 euro pe familia de albine, pentru menținerea și asigurarea supraviețuirii familiilor de albine”, se arată în adresa transmisă de apicultori.
Ce producții au obținut apicultorii în 2022
Sursa citată mai precizează că producțiile din acest an sunt mai mici, din cauza suprafețelor mai mici cultivate cu rapiță dat și din cauza secetei, care a afectat zonele cu salcâmi.
”Cu toate că la începutul anului apicultorii erau optimiști în obținerea unor producții care să asigure rentabilitatea stupinelor, suprafețele mai mici semănate cu rapiță, ca primă cultură meliferă de producție, temperaturile scăzute și ploile care s-au suprapus cu perioada de înflorire au generat producții scăzute la acest cules. Cea de-a doua specie meliferă, salcâmul, a fost calamitat în proporție de 50-70% în anumite zone ale țării și drept urmare a asigurat producții scăzute la nivel național. Teiul, cu o pondere redusă în totalul producției naționale de miere, ca urmare a suprafețelor mici pe care se regăsește această specie, a avut mult de suferit din cauza temperaturilor excesiv de mari din perioada de înflorire”, se mai arată în adresa transmisă la MADR.
Și producția la mierea de floarea-soarelui este slabă
Apicultorii mai avertizează că pentru ultima cultură de producție, floarea-soarelui, care asigură în mod normal peste 40% din producția anuală de miere este compromisă din cauza secetei excesive.
”Deplasarea în pastoral pentru valorificarea producției naționale de miere nu este făcută decât de 30-35% dintre apicultori cu efectivele de albine aferente. În acest an, numărul acestor
deplasări a scăzut, ca urmare a majorării tarifelor RCA și a prețului la combustibil. Producția de miere va fi una modestă și nu va asigura recuperarea cheltuielilor făcute în prima jumătate
a anului, ci dublarea lor în perioada imediat următoare, mai ales în perspectiva asigurării rezervelor de iernare a familiilor de albine, la solicitarea unui număr mare de apicultori facem acest demers către dumneavoastră”, se mai arată în documentul citat.
Apicultorii au primit în 2021 un sprijin de 23,7 lei pe familia de albine, ajutorul de stat fiind derulat prin APIA.