• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul ”calamităților” – modificat pentru ca fermierii să nu piardă subvenția APIA dacă renunță la culturile afectate de secetă

    Roxana Dobre -

    Fermierii din zonele afectate de secetă pot să își desființeze culturile calamitate și nu vor avea probleme în încasarea subvenției APIA pe suprafață. Legislația în vigoare a fost modificată pentru a permite agricultorilor să elibereze mai devreme terenurile și să le pregătească pentru înființarea culturii următoare.

    Ministrul agriculturii, Petre Daea, videoconferință cu conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și centrele agenției din țară. Ministrul a anunțat că ordinul comun emis de MADR și Ministerul de Interne a fost modificat astfel încât fermierii să aibă libertatea de a decide la fața locului și, unde plantele sunt calamitate total, să intre la recoltare pentru a fi folosită masa vegetativă în zootehnie și să lase terenul liber pentru pregătirea culturii viitoare, fără a fi penalizați de APIA.

    Petre Daea a convocat astăzi, marți – 12 iulie, directorii APIA din țară, dar și pe șefii din APIA Central, AFIR și secretari de stat. Daea a anunțat că împreună cu ministrul de Interne a semnat un ordin comun care modifică actul normativ în vigoare pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgența generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta pedologică.

    Noul ordin permite fermierilor să recolteze precoce culturile astfel chiar dacă fac obiectul evaluărilor făcute de comisiile care constată calamitătățile. După cum se știe până în prezent comisiile trebuie să găsească în teren culturile așa cum erau ele astfel încât să fie notat gradul de calamitare.

    ”La articolul 18 modificarea conform căreia fermierii constată că nu mai există perspectiva producției, că planta practic a murit, pot să o recolteze dându-i destinația pe care doresc și o consideră necesară dar să lase în tarlaua respectivă minim 5 la sută din suprafață cu plantele existente în această fază, în așa fel încât în momentul constatării de către Comisie să poată găsi proba martor. De ce acest lucru? Tocmai pentru a nu avea probleme privind acordarea subvenției. Deci fermierii pe de o parte au libertatea să facă ce trebuie pentru că sunt banii lui și pregătirea lui dar are și APIA instrumentul legal prin care poate constata și întocmi procese verbale pentru rapoartele de control, care nu sunt o jucărie, sunt documente care intră în proceduri europene ce pot valida plățile pe care fermierii trebuie să le primească. Ordinul comun a plecat deja spre Monitorul Oficial și acesta poate fi folosit și de comisiile județene înființate în baza ordinului dat de prefect. Deci stimați colegi, cei care sunteți în comisiile pe care le-a înființat prefectul aveți această modificare”, le-a transmis Daea directorilor APIA.

    Ministrul declarase anterior pentru Agerpres că actul normativ amendează ordinul iniţial şi prin care se dă posibilitatea ca fermierii să îşi schimbe destinaţia culturii afectate. ”(…) De la boabe spre exemplu la zootehnie, în aşa fel încât să poată avea suprafeţe libere pentru executarea lucrărilor de toamnă pentru anul agricol următor şi evident să folosească în scopul producţiei pe care o consideră necesară acea cantitate de masă verde care se recuperează ca urmare a recoltării timpurii şi să nu mai aştepte Comisiile de Evaluare, care aveau termen de depunere a documentaţiei până la 30 noiembrie. Evident că până atunci plantele puteau să dispară”, a subliniat ministrul.

    Fermierii scapă și de penalizările APIA

    Potrivit ministrului prin această măsură se asigură şi dreptul fermierilor de a primi subvenţiile pe unitatea de suprafaţă.

    „Prin această măsură le asigurăm şi libertatea, dar în acelaşi timp ei au şi dreptul de a primi subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, pentru că APIA, verificând în teren, trebuie să găsească cultura. Noi am stabilit prin ordin comun de ministru, înţelegând aici ministrul Agriculturii şi ministrul de Interne, să recolteze masa vegetativă şi să lase minimum 5% din suprafaţă cultura martor, aşa cum este, pentru autentificarea stării de fapt. Ordinul este semnat, a plecat la Monitorul Oficial intră şi în vigoare, voi comunica la videoconferinţa de la ora 15:00 ce au de făcut oamenii”, a transmis el.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte