Avans APIA 2022. Ministrul Daea a anunțat majorarea subvențiilor care intră în conturi din acest an
agrointeligenta.ro -Avansul APIA 2022 pe care fermierii români îl vor încasa în această toamnă va fi majorat. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că a cerut acordul Comisiei Europene pentru a achita agricultorilor o primă tranșă mai mare din plățile directe pe hectar.
Ministrul Daea a notificat Comisia Europeană privind acordarea unui avans mai consistent din subvențiile fermierilor. Banii ar urma să se achite de la mijlocul lunii octombrie, la fel ca în fiecare an, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în baza cererii unice depuse în această primăvară.
”Am transmis la Comisia Europeană, în atenția comisarului pentru Agricultură, situația pe care o are România, impactul pe care îl are lipsa de apă și deci, seceta pedologică, pentru a putea să ne aprobe acordarea avansului în procent mai mare de 50%, respectiv de 70% (pentru plățile directe -n.r.) și 85% )pentru plățile compensatorii – n.r.). Știm foarte bine că subvenția se dă în avans și este subvenția regulară, cu alte cuvinte, avansul și lichidarea. Avansul se dă la începutul campaniei, în octombrie, când se desfășoară campania de însămânțări, și atunci am cerut: dați-ne 70% și restul de 30% în anul următor, în așa fel încât să putem să-l dăm imediat fermierului ca să realizeze însămânțarea culturilor”, a declarat ministrul Petre Daea în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” de la Antena 3.
Avansul mai mare de la APIA se înscrie în lista de măsuri pe care ministrul Petre Daea le-a promis fermierilor români în discuțiile pe care șeful MADR le-a purtat în ultimele zile, când a vizitat 10 județe pentru a verifica, la fața locului, starea culturilor agricole.
Vă reamintim că și în anii trecuți, Comisia Europeană a permis statelor membre să achite fermierilor un avans de până la 70% pentur plățile directe FEGA și de până la 85% pentru plățile compensatorii din bugetul FEADER.
Plata avansului APIA va începe din 16 octombrie
Avansul APIA 2022 ar urma să fie autorizat la plată începând cu 16 octombrie, iar până pe 15 octombrie, funcționarii agenției de plăți au sarcina de a încheia verificările la fermierii din eșantionul de control. Pentru a fi eligibili la plată, producătorii agricoli trebuie să se asigure că și în cazul în care au depus cererea unică în format electronic, ea este semnată fizic sau cu semnătură electronică până la data de 1 octombrie.
La acest moment nu se cunoaște cuantumul schemelor din care se va achita avansul din subvențiile pe 2022, dar pentru anul trecut, 2021, fermierii au primit în primă fază 70% din schemele pe suprafață stabilite astfel:
Plata unică pe suprafață: 95,4751 euro/ha
Plata redistributivă
- primul interval (1-5 ha, inclusiv) – 5 euro/ha
- al doilea interval (peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv) – 48,1457 euro/ha
Plata pe înverzire – 57,8931 euro/ha
Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514 euro/ha.
La plata avansului APIA au intrat și crescătorii de ovine și de caprine care au încasat 70% din cuantumul sprijinului cuplat stabilit la 16,55 euro pe cap de animal eligibil la plată.