• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Din fermele Agrii România, direct la fermieri. Cum sunt descoperite cele mai profitabile protocoale de producție

    Adrian Radu -

    Cele mai multe inovații agricole necesită teste de teren pentru a le verifica eficacitatea „în lumea reală”, unde schimbarea solului, condițiile climatice și alți factori au un impact major asupra producției. Agrii România se focusează pe îmbunătățirea productivității în ferme, iar această preocupare se traduce în primul rând prin furnizarea celor mai performante input-uri. Iar selecția celor mai bune produse se face în cadrul platformelor de testare din câmp.

    O astfel de platformă este cea de la Botiz, în județul Satu Mare, unde Agrii a avut un lot demonstrativ compus din 7 soiuri de grâu.
    Aceste soiuri de grâu, selectate în urma unor teste desfășurate pe mai mulți ani, fac parte din portofoliul unor producători de genetică consacrați precum Saaten Union, Limagrain, RAGT.

    Evaluarea comportamentului genetic al soiurilor testate de Agrii se face în baza a numeroși parametri, care includ pregătirea patului germinativ, data semănatului, aplicarea îngrășămintelor de bază sau evaluarea cantităților de precipitații acumulate.

    Eficiența fertilizanților și a produselor de protecție a plantelor au fost, de asemenea, testate în cadrul platformei de la Botiz. ”La aspectul planului de protecție a plantelor, în această locație am mers pe o variantă de 3 intervenții fenotipice. Prima intervenție a fost în a doua decadă a lunii aprilie și au vizat atât elemente de combatere a buruienilor dicotiledonate cât și aplicarea unui fungicid eficient, atât tehnic cât și economic. De asemenea, a vizat și aplicarea unor produse de stimulare și fertilizare foliară asociate cu un produs insecticid, totul a fost încununat de asocierea cu un adjuvant specific acestor produse”, a explicat Laurențiu Țibulcă, Manager Tehnic Crop Protection Agrii România.

    Toată această schemă a fost echilibrată pe mediu acvatic cu folosirea unui produs specific de reglare a pH-ului apei, adjuvantul Osmo, în cantitate de 200 ml / ha la 200 l de apă normă de aplicare, reușind să scădem mediul de pH în jurul valorii de 5.5.
    În cadrul testelor, tratamentele din faza T2 au vizat protecția aparatului foliar din etajul superior.

    ”În această etapă am pus valoare pe tratament și am aplicat un fungicid compus din 3 substanțe active, și anume produsul comercial Mollis, ce conține 2 triazoli și o strobilurină, și anume tebuconazol, difenoconazol și azoxistrobin, prin poziționarea acestui fungicid s-a urmărit protecția mai îndelungată a plantelor până în zona fenologică a debutului înflorii, plus efectul sinergic dintre cei 2 triazoli și a strobilurinei. În această etapă s-a folosit totodată și un insecticid de contact pe bază de deltametrin, ce are denumire comercială Scatto, pentru combaterea organismelor dăunătoare, în special din familia afidelor”, a mai dezvăluit reprezentantul Agrii.

    Protocolul pentru etapa T3 a vizat protecția spicului. Inginerii Agrii au demarat procesul de combatere al fuzariozei la debutul înfloririi. ”În această etapă, la tratamentul 3, pentru combaterea acestui patogen am poziționat o substanță activă cunoscută pe piață, și anume tebuconazol, produsul comercial se numește Starpro, deoarece, din punctul nostru de vedere, are o eficiență foarte bună la acest capitol, la combaterea fuzariozei. De asemenea, are și un echilibru foarte eficient pe partea economică.

    Bineînțeles, nu am evitat ca în această etapă a tratamentului 3 să poziționăm un insecticid de contact și aici am mers pe varianta unui alfacipermetrin, iar produsul se numește Alfadone. Am mers pe această alternativă, deoarece este deosebit de important ca pe toată perioada de vegetație a plantelor de cultură trebuie alternate substanțele active și în special cele cu acțiune insecticidă, deoarece insectele, ca de altfel și agenții patogeni, își fac foarte repede acele forme de rezistențe la capitolul de combatere eficientă”, a mai explicat Laurențiu Țibulcă.

    Prin aceste teste în teren, Agrii România își propune să experimenteze diferite protocoale de producție, care în final au ca scop definirea celor mai bune strategii agricole. Toate detaliile despre produsele și serviciile Agrii România pot fi găsite pe site-ul www.agrii.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!