• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scădere bruscă a prețurilor cerealelor după raportul USDA și negocierile dintre Rusia și Ucraina

    Mircea Olteanu -

    Piețele futures au răspuns la raportul USDA din iulie cu o scădere bruscă a prețurilor. Grâul și porumbul, precum și soia și rapița, toate au intrat în declin. Este posibil ca datele USDA să fie mai puțin responsabile pentru declinul prețurilor decât anunțul privind negocierile dintre Rusia și Ucraina, programate să înceapă miercuri în Turcia, se arată într-o analiză publicată pe portalul Agrarheute.

    Prețurile grâului au scăzut cel mai mult marți seara, după publicarea datelor USDA pe iulie. Prețurile la porumb au scăzut, de asemenea, drastic, la fel și prețurile la soia. Marți seara, în jurul orei României 20:00, prețul contractului de grâu cu livrare în septembrie 2022 a scăzut cu 26 de cenți la bursa din Chicago (CBOT), până la 860 de cenți per buchet. Grâul de primăvară – bogat în proteine ​​cultivat în nordul Statelor Unite și în Canada – a înregistrat o scădere de 36 de cenți, până la nivelul de 928 de cenți per bushel.

    Porumbul american cu livrare în septembrie a scăzut tot cu 36 de cenți la CBOT, până la 600 de cenți per bushel. Soia s-a ieftinit cu 52 de cenți, la 1.469 de cenți un bushel, în timp ce prețurile rapiței din Canada (canola) s-au prăbușit cu 29 de dolari, ajungând la 837 de dolari pe tonă.

    Desigur, evoluțiile de peste Ocean au avut un impact negativ semnificativ asupra prețurilor cerealelor pe bursele europene. La bursa MATIF din Paris, contractul de grâu din noua recoltă (septembrie) a scăzut cu 11,25 euro – până la 341 euro pe tonă, în timp ce pentru contractul din decembrie s-a înregistrat un declin de 10 euro – la 332 de euro pe tonă.

    Valoarea contractului pentru porumb cu livrare în august a scăzut cu 8,75 euro, până la 317,75 euro pe tonă. Prețurile rapiței au scăzut odată cu canola – pentru luna august (recoltă nouă) a scăzut cu 23 euro, la 675 euro pe tonă.

    Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat marți că delegații militare din Turcia, Rusia și Ucraina se vor întâlni miercuri cu o delegație a Națiunilor Unite pentru a discuta despre asigurarea siguranței exporturilor de cereale ucrainene, potrivit Reuters. Este posibil ca acest anunț să fi afectat prețurile cerealelor chiar mai mult decât datele USDA .

    Europenii recoltează mai puțin grâu

    Prognoza USDA privind grâul pentru anul de comercializare 2022/23 indică o producție globală mai scăzută, precum și un consum mai redus. În același timp, sunt așteptate mai multe exporturi și stocuri ceva mai mari decât în ​​luna precedentă. Estimarea privind producția a fost redusă cu 1,8 milioane de tone față de luna precedentă, până la 771,6 milioane de tone. Comparativ cu anul trecut, recolta globală de grâu este estimată că va fi cu 7,4 milioane de tone mai mică.

    Estiările privind recolta au fost revizuite în scădere pentru Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina. Aceste corecții au fost doar parțial compensate de recolte mai consistente așteptate în Canada, Statele Unite și Rusia. Producția UE a fost redusă cu 2,0 milioane de tone, la 134,1 milioane de tone, din cauza secetei care afectează numeroase regiuni europene. Potrivit USDA, acestă scădere este provocată de recoltele mai mici din Spania, Italia și Germania. Estimările privind producția în Ucraina au fost reduse cu 2,0 milioane de tone, până la 19,5 milioane de tone, deoarece suprafeța recoltată a scăzut.

    Pe de altă parte, USDA estimează că producția din Canada va crește cu 1 milion de tone, până la 34,0 milioane de tone. Recolta rusă ar putea fi cu 0,5 milioane tone mai mare decât prognoza USDA – adică un total 81,50 milioane, însă cu mult sub estimările analiștilor ruși care prognozau o recoltă de grâu în Rusia de până la 89 de milioane de tone.

    USDA estimează o creștere cu 0,9 milioane de tone a comerțului mondial cu grâne, până la 205,5 milioane de tone. Exporturile mai mici din Argentina și UE fiind parțial compensate de exporturile mai ridicate din Canada și Statele Unite.

    USDA și-a redus estimările privind exporturile UE de la 36,0 milioane de tone la 35,50 milioane de tone, în timp ce perspectivele de export ale Rusiei au rămas neschimbate – la 40 de milioane de tone.

    Potrivit datelor USDA, consumul global s-ar putea reduce cu 1,8 milioane de tone, până la 784,2 milioane, în principal din cauza reducerii utilizării furajelor în UE și Ucraina.

    Agenția americană mai prognozează că stocurile globale la sfârșitul sezonului 2022/2023 ar putea fi cu 0,7 milioane de tone mai mari decât se estima anterior – adică 267,5 milioane de tone, dar rămân la cel mai scăzut nivel după 2016/17.

    Recolta de porumb în Ucraina, semnificativ mai redusă comparativ cu anul precedent

    Perspectivele pentru recolta globală de cereale grosiere (porumb, orz, sorg) indică o producție și un consum mai scăzute comparativ cu luna anterioară din sezonul 2022/23.

    Pe de altă parte, estimările privind producția globală de porumb au rămas aproape neschimbate față de luna precedentă, la 1.186 milioane de tone. Consumul global de porumb este, de asemenea, estimat la 1.186 milioane de tone. Cu toate acestea, pentru SUA, producția de porumb ar putea fi cu un milion de tone, până la 368 de milioane de tone. În schimb, prognoza privind producția de porumb din Rusia a fost redusă de la 15,5 milioane de tone la 14,50 milioane de tone.

    Prognoza privind recolta de porumb a Ucrainei a rămas neschimbată față de luna precedentă, la 25 de milioane de tone – dar este cu 17 milioane de tone mai mică decât recolta record de anul trecut. Estimările privind producția de porumb în UE au fost reduse ușor – la 68 de milioane de tone – din cauza scăderii producției în Italia. Prognoza privind volumul producției globale de orz în sezonul 2022/23 a fost redusă din cauza scăderilor pentru Canada și UE.

    Printre schimbările majore în comerțul global preconizate în sezinul 2022/23 se numără exporturi mai mari de porumb din Paraguay și o reducere a exporturilor pentru Rusia. Importurile de porumb din UE au rămas neschimbate, la 16 milioane de tone. La fel ca în luna precedentă, USDA prognozează că importurile de porumb din China vor rămâne neschimbate, la 18 milioane de tone. Anul trecut, UE a importat tot 16 milioane de tone de porumb, iar China 23 de milioane de tone.

    USDA a revizuit în scădere estimările privind exporturile de orz, atât pentru Canada, cât și pentru UE. Prognoza privind stocurile globale de porumb indică un volum de 313 milioane, adică o creștere cu 2,5 milioane de tone față de luna trecută.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Ce putem planta lângă sau sub un nuc Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!