• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plătește subvenția pentru Programul Tomata. Date oficiale de la Guvern

    Roxana Dobre -

    Când vin banii pentru subvenția așteptată de legumicultori. Plata de 3.000 euro va fi achitată în conturile legumicultorilor după data de 30 august, când expiră termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție.

    Prefectura Hunedoara a anunțat pe pagina proprie de Facebook că 38 de producători locali hunedoreni de tomate, care s-au înscris în programul guvernamental de susținere a producătorilor de legume în spații protejate, vor beneficia de sumele prevăzute pentru cultivarea roșiilor.

    ”Ei vor primi câte 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 metri pătrați cultivați cu tomate, bani care le vor fi acordați în următoarele zile”, a specificat instituția, dându-le speranțe legumicultorilor. Mai mulți cultivatori de legume ne-au întrebat dacă plățile se vor face în această perioadă bazându-se pe afirmațiile publicate de Prefectura Hunedoara.

    Precizăm că potrivit datelor oficiale, la cererea fermierilor, în ședința de Guvern din 8 iunie a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, prelungirea perioadei de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata”. Astfel, noul termen a fost de 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial.

    De asemenea, prin același act normativ s-a modificat și termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, acesta fiind 30 august inclusiv, față de 30 iunie, cum era stabilit inițial. În plus, Direcțiile județene pentru agricultură vor centraliza documentele justificative pentru virarea sumelor destinate acestei forme de sprijin și vor transmite datele către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale până la data de 15 septembrie 2022, față de 15 iulie 2022 inclusiv, cum era prevăzut inițial.

    Așadar, cel mai probabil Prefectura Hunedoara nu este la curent cu actualizarea datelor pentru legumicultori și le-a dat speranțe false acestora.

    Comunicatul MADR privind prelungirea termenelor pentru Programul Tomata, aici: Perioada de valorificare a producției din Programul Tomata și termenul de depunere a documentelor au fost prelungite

    Legumicultorii se pregătesc pentru Ciclul II

    Prefectul județului, Călin Petru Marian, a dat asigurări că sprijinul guvernamental pentru aceste tipuri de culturi va continua, cu o altă etapă, în luna august a acestui an.

    „Susținerea micilor fermieri din legumicultură va consta în alt ajutor financiar, de data aceasta pentru cultivarea unui sortiment mai mare de legume. Toți cei interesați se pot adresa cu încredere Direcției pentru Agricultură Județeană Hunedoara unde vor primi toate sfaturile necesare pentru a se înscrie în acest program”, a mai spus oficialul.

    Pentru a afla care au fost rezultatele acestui sprijin financiar, prefectul Călin Petru Marian, a dorit să se întâlnească și să discute despre cultivarea legumelor, despre problemele întâmpinate dar și despre producția obținută, cu doi producători din satul Aurel Vlaicu, beneficiari ai sumelor acordate de guvern pentru acest tip de activitate. Frații Dan și Laurențiu Vîrciu sunt fermieri cunoscuți și apreciați în zona Orăștiei, cultivă în principal roșii, dar și alte legume, și își valorifică produsele în piețele din localitățile învecinate. Prefectul județului i-a felicitat pentru munca lor de zi cu zi și pentru răbdarea și pasiunea pe care le pun în cultivarea legumelor.

    „Sunt foarte bucuros, atât ca prefect cât și ca inginer agronom, când hărnicia oamenilor care muncesc din zorii zilei până la apus, la care se adaugă și ajutorul financiar al statului, duc la culturi atât de bogate și roade atât de gustoase care ajung apoi pe mesele noastre. Susținem producătorii locali și agricultura hunedoreană, de care avem atât de mare nevoie!”, a mai spus Călin Petru Marian.

    Reamintim că Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.

    Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:

    -3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I)
    -1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

    Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp.

    Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:

    -castraveți – 4.000 kg
    -ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg
    -fasole păstăi – 1.500 kg
    -spanac – 1.000 kg
    -salată – 10.000 plante
    -ceapă verde – 100.000 bulbi.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA