• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care primesc apă ”cu porția”. Șeful OUAI dă drumul ”la robinet” când poftește, nu dă explicații presei!

    Roxana Dobre -

    O mie de hectare de porumb și de legume se usucă de secetă pentru că un șef de OUAI – organizație a utilizatorilor de apă pentru irigații – dă drumul ”robinetului” cu apă pe canal numai când poftește. Întrebat de jurnaliștii de la Agrointeligența care este motivul acestei politici discriminatorii, directorul OUAI Aliseo se declară ocupat cu ședințe și dă ”seen” la mesajele de pe telefon, refuzând dialogul.

    Fermieri din Ialomița ne-au sesizat că, în luna lui Cuptor, când țara arde de secetă, ei primesc apă pentru irigații ”cu porția”. Circa 1.000 de hectare cultivate cu porumb dar și legume din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița, se usucă pe zi ce trece deși fermierii au încheiate contracte pentru anul 2022 cu Organizația de Udători Aliseo Țăndărei și implicit Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), iar cotizațiile sunt plătite la zi.

    Apa ”se taie” la oră fixă cu ordin ”de sus”

    Cu tamburii printre culturi și furtunele trase la rădăcina plantelor, fermierii din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița nu pot iriga în plină perioadă de foc a agriculturii. Aceștia primesc apă ”cu porția” în diverse intervale orare care, culmea, se opresc mereu la ”fix”, adică nu poate fi vorba despre vreo defecțiune ci de o întrerupere clară de undeva ”de sus”.

    Un agricultor din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că, de mai bine de două săptămâni, apa care trebuie să ajungă la culturi este ba pornită, ba oprită, iar fermierii au ajuns în imposibilitatea să ude plantele care deja suferă din cauza secetei extreme.

    ”De mai bine de două săptămâni și chiar mai bine aș spune, ne tot opresc apa. Motivele pe care le primim sunt diverse: ba că s-a defectat un motor, ba că nu știu ce s-a mai stricat. Și funcționează doar 2-3 ore. Noi avem tamburii noi investiți din bani proprii, instalații noi și…degeaba. Chiar astăzi am primit apă cu porția. Mai sus de noi, între Mihai Bravu și Luciu, au făcut stăvilar (foto mai jos n.r) nu știu prin ce lege – că nu figura acolo, și au apă de le dă pe dinafară din canal. Chiar astăzi  la 11.00 am fost acolo și era plin ochi (foto mai jos n.r). Și la noi funcționează doar 2-3 ore”, a explicat fermierul.

    ”În zonă sunt și legumicultori mulți care se află în aceeași situație și se uită neputincioși cum se usucă culturile cu apa plătită. Noi aici pe zona Mihail Kogălniceanu suntem afectați toți fermierii, vorbim de circa 1.000 de hectare care primesc apa cu porția”, a mai subliniat agricultorul.

    Aceasta a completat că deja culturile suferă de lipsa apei iar câteva zile de întâziere ar putea duce la compromiterea lor. ”Porumbul suferă. Dacă nu dăm săptămâna această apă nu știu săptămâna viitoare ce va mai fi pentru că deja seceta s-a instalat și de două săptămâni și ceva numai așa ne fâțâie, ba dau drumul, ba închid”, explică fermierul cu irigații, contract la ANIF, dar fără apă.

    Fermierul ialomițeam este mirat de exactitatea cu care apa se oprește astfel încât explicația primită de la autorități că problemele sunt cauzate de unele defecțiuni pare greu de crezul pentru agricultori.

    ”Acum când vorbim (vineri 15 iulie, ora 13.00 n.r) apa este oprită. A mers azi dimineață de la ora 7.00 până la ora 11.00 iar aseară s-a oprit la ora 21.00 fix. Ieri la fel a mers de la 7 dimineața până la 21.00 fix aseară. Dar în intervale așa de scurte, dacă vă întrebați de ce nu irigăm când funcționează, nu am reușit spre exemplu să strângem un tambur pe 5 hectare de porumb și îl am de 3 zile. Nu a reușit măcar să strângă o mutare. Chiar ieri la ora 13.00 am avut o defecțiune din cauza la apă pentru că pornind-o și având tambur nou, din cauză că a intrat aer, s-a stricat rotorul. Pentru că în momentul în care îi dă drumul la stație vine înainte aer și pe urmă apa”, a mai povestit fermierul.

    Producătorii agricoli din zona Mihail Kogălniceanu au contracte încheiate cu Organizația Udătorilor de Apă pentru Irigații, Aliseo Țăndărei din județul Ialomița. Taxele sunt achitate la zi.

    ”Eu personal plătesc 387 de lei pe hectar taxa fixă, fără să irig. De la OUAI ni s-a spus tot timpul că a fost defect nu știu ce de la Brăila, iar s-a remediat, iar s-a stricat și tot așa. Dar nu înțeleg de ce restul au apă și noi nu pe zona aceasta a noastră”, a mai arătat producătorul agricol.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a încercat să ia o poziție și de la directorul OUAI – Aliseo Țăndărei, Lucian Panait dar aceasta ne-a declarat vineri, 15 iulie, că se afla într-o ședință. Ulterior, i-am dat mesaj șefului de OUAI, dar ne-am ales doar cu ”seen” (adică mesajul a fost citit – n.r.), dar niciun răspuns. Suntem în continuare deschiși să publică și poziția domnului Lucian Panait, una de interes pentru toți fermierii care se uită la sistemele de irigații și la ceas, doar-doar o veni ora să curgă apă pe canal.

    Notă: Având în vedere că MADR a anunțat că programează investiții de 1,5 miliarde de euro în irigații, poate înainte să înceapă noile lucrări, e cazul să se verifice și situația sistemelor de irigații existente și cât de mulțumiți sunt fermierii de activitatea OUAI-urilor care le gestionează. Se poate începe cu OUAI Aliseo pentru a se afla misterul apei ”cu porția”.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!