• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul ing. Dumitru Manole, ascultat la MADR! S-a emis derogare pentru tratamentul cu neonicotinoide la sămânța de păioase

    agrointeligenta.ro -

    Apelul fermierilor lansat în emisiunea ”Fermierii României” de pe TVR 1 primește răspuns imediat de la Ministerul Agriculturii. După ce, săptămâna aceasta, ing. Dumitru Manole din Amzacea și ing. Răzvan Neagru din Viișoara, ambii din Constanța, au semnalat problema dăunătorului Zabrus tenebrioides la culturile de păioase, Ministerul Agriculturii a decis să autorizeze un tratament-sămânță cu care fermierii să combată periculosul dăunător.

    Ing. Dumitru Manole din Amzacea, județul Constanța a ieșit public săptămâna aceasta, pe 13 iulie, și, prin intermediul emisiunii ”Fermierii României” de la TVR 1, a făcut un apel privind pericolul pe care îl reprezintă și în acest an atacul dăunătorului Zabrus tenebrioides, cu denumirea sa populară de gândacul ghebos. Manole a arătat că fără un tratament cu neonicotinoide la sămânța de păioase, cultura ce se înființează în această toamnă este în pericol.

    ”Producția este dijmuită. Folosesc termenul acesta pentru că avem o serie de patogeni endemici. O să mă refer la Zabrus tenebrioides care mai ales în anul trecut 2021, în anul acesta agricol, acolo unde grâul s-a semănat după grâu a cauzat mari probleme. O să spună cineva de ce nu faceți rotație. Nu, e vorba de grâu anul 1 pentru că în această zonă este neapărat necesar să pot cultiva grâu doi ani. De ce: ca să am rotație pentru floarea-soarelui care trebuie undeva la minim 4 ani, nu mai spunem 7-8 ani căci, datorită imazamoxului, putem reduce această rotație la minim 3-4 ani. Și atunci am făcut această motivare ca să nu avem cârcotași că semănăm grâu după grâu. Mă întorc la Zabrus…O femelă depune în jur de 80-100 de ouă. Ponta are loc în iunie, adulții apar în mai-iunie, și are loc depunerea ouălor. Venind precipitațiile care cad în toamnă, din galerii apar larvele și larvele continuă să își producă atacul până când temperatura este de plus 4 grade Celsius. Intră din nou în galerii și continuă în perioada – acum nu mai avem ierni. Zabrus a produs și anul trecut, și anul aceasta pagube serioase”, a declarat Dumitru Manole în cadrul unui reportaj filmat lângă o cultură de grâu.

    Și ing. Răzvan Neagu, administratorul femei vegetale fondate de ing. Gheorgeh Albu, a semnalat ieri, pe 14 iulie, pericolul gândacului ghebos.

    ”Din cauza scoaterii substanței active la tratamentul de sămânță insecto-fungicid la păioase avem mari probleme cu Zabrus, care ste un dăunător care poate calamita 100% anumite parcele. Foarte greu de combătut pentur că nu mai avem tratamentul respectiv. Au scos ceva ănlocuitor vizavi de Zabrus, dar nu are efect. Făcea față numai tratamentul cu neonicotinoide”, a tras un semnal de alarmă și ing. Răzvan Neagu.

    În urma celor două reportaje difuzate pe postul național de televiziune, pe TVR 1, în zilele de miercuri , 13 iulie, și de joi, 14 iulie, Ministerul Agriculturii a luat decizia astăzi, 15 iulie, de a permite în această toamnă tratamentul cu neonicotinoide la cultura de păioase. Produsul pentru care s-a dat derogare este Nuprid AL 600 FS, un insecticid menit să combată atacul de Zabrus tenebrioides și pe cel de Agriotes spp., adică al viermilor sârmă.

    Derogarea emisă astăzi, vineri – 15 iulie, este valabilă pentru intevalul 1 augus-28 noiembrie, adică în campania de semănat din această toamnă. ”Însămânțarea se va face numai în zonele și pe pe suprafețele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides și Agriotes spp.”, se arată în

    Tratamentul semințelor de cereale păioase de toamnă va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Cât costă o casă cu patru camere în satul Viscri

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume