• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lovitură pentru Egipt după ce a refuzat să mai cumpere grâu românesc

  Angelica Lefter -

  Lovitură puternică pentru Egipt după ce țara nord-africană a refuzat ca, în cadrul unei licitații, să accepte grâu provenind din Uniunea Europeană, inclusiv din România. Achiziția cu cereale a egiptenilor a fost un eșec, astfel că licitația a fost anulată.

  Marți, pe 19 iulie, Egiptul programase o nouă licitație pentru grâu. De data aceasta, compania GASC (compania de stat pentru achiziții de alimente) a vrut să vadă dacă poate face achiziții care să nu provină din spațiul UE, Ucraina sau Rusia. Organizatorii licitației au așteptat participarea grâului din SUA, Canada, Australia, Argentina, Brazilia pe baza C&F cu plata în 180 de zile.

  Livrările de cereale erau programate între 16 și 30 septembrie, între 1 și 15 octombrie, între 16 și 31 octombrie, între 1 și 15 noiembrie.

  ”Această licitație este foarte asemănătoare cu un experiment. Cel mai mare cumpărător de cereale a decis să testeze canalele alternative de aprovizionare, atât în ceea ce privește volumele de aprovizionare, cât și prețurile”, a declarat Eduard Zernin, președintele Consiliului de Administrație al Uniunii Exportatorilor de Cereale, pentru Interfax.

  Experimentul egiptenilor a fost un eșec, așa că au fost nevoiți să anuleze licitația. ”General Authority Supply Commodities (GASC) și-a anulat apelul anterior de a cumpăra grâu de la furnizori americani, canadieni, australieni și sud-americani, după ce a primit doar oferte în SUA, în timp ce cea mai mică ofertă a fost de 443 USD/t CFR pentru SRW pentru 16 septembrie. -30 expediere de la noul venit Egyptian African Co.”, a venit anunțul oficial.

  Pentru că, totuși, Egiptul are nevoie de grâne, GASC este așteptată să lanseze o nouă licitație privată miercuri pentru aceeași perioadă 16 septembrie-15 noiembrie, care se va închide joi, 21 iulie. Plata într-o achiziție privată se face prin scrisoare de credit la 180 de zile.

  De ce a încercat Egiptul să testeze noi piețe

  Decizia Egiptului de a testa noi piețe vine după ce specialiștii au a apreciat că țările UE vor reduce semnificativ oferta până în toamnă, astfel că GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră.

  ”Conform estimărilor noastre, țările UE, care au participat agresiv la primele licitații din acest sezon și și-au selectat semnificativ potențialul de export, vor reduce semnificativ oferta până în octombrie-noiembrie, astfel că GASC are nevoie de noi furnizori care să poată echilibra volumele din Marea Neagră”, a menționat Eduard Zernin.

  Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al Uniunii Exportatorilor de Cereale, un alt motiv pentru încercarea de diversificare a livrărilor ar fi faptul că Comisia Europeană se teme de secetă pe aproape jumătate din teritoriul său în această vară, iar acest lucru poate duce la o reducere semnificativă a randamentului.

  ”Semnificația evenimentului nu este foarte clară, cu excepția faptului că le reamintește europenilor și Rusiei că lumea nu se învârte în jurul lor. Grâul american SRW va merge liniștit la un preț, dar de obicei egiptenii nu-l iau”, a scris șeful SovEcon, Andrey Sizov, pe canalul său de Telegram.

  Singura problemă a Egiptului este că testul făcut de ei a eșuat, așa că GASC va continua, se pare, să depindă de grâul din UE, Rusia și Ucraina.

  Egiptul închide topul primilor 3 cumpărători de grâu rusesc cu un volum de 4,9 milioane de tone, conform rezultatelor anului agricol trecut (iulie 2021 – iunie 2022).


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor, la zi. Prețurile pentru grâu și porumb înregistrează o nouă scădere România, al doilea mare exportator de grâu din UE în anul agricol 2022-2023 Preț grâu 2023 – fermierii se așteaptă la ce e mai rău. Prețuri acum la contracte!

  Ultimele știri

  Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a ”aliniat” pe marii retaileri pentru a-i sprijini pe producătorii români CEC Bank și EximBank – finanțare de 8 mil. euro pentru cel mai mare producător de ouă din România Dacian Cioloș, eurodeputat: Comisia Europeană nu are cum să forțeze pe cineva să mănânce insecte