• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Mediului a anunțat condițiile pentru subvenția de 456 euro/ha plătită pe o perioadă de 20 de ani

    Roxana Dobre -

    Sprijin direct pentru proprietarii de terenuri. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că au fost lansate ghidurile prin care se poate obține anual o subvenție de 456 de euro pe hectar timp de 20 de ani.

    Tanczos Barna a susținut marți – 19 iulie o conferință de presă, în cadrul căreia a anunțat lansarea în consultare publică a două ghiduri de finanțare pentru împăduriri și reîmpăduriri, prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Evenimentul a avut loc la Pepiniera Cozieni, din județul Ilfov.

    ”Împădurim o suprafață de 56.000 de hectare până în anul 2026. Astăzi am lansat în consultare publică ghidurile de finanțare pentru împădurire și reîmpădurire, în baza cărora oferim sprijin direct pentru proprietarii de terenuri, fie ele private sau de stat. Dar programele în sine nu sunt de ajuns, astfel că, în paralel cu aceste demersuri, reformăm și instituțiile Romsilva și Garda Forestieră”, a anunțat Tanczos Barna pe pagina personală de Facebook, după ce marți – 19 iulie a susținut o conferință de presă.

    Citiți și: Primă de 10.000 euro/ha și subvenție de 456 euro/ha. Program anunțat de ministrul Mediului pentru fermieri

    Suprafața minimă de teren este de 0,1 ha – în cazul perdelelor forestiere 

    Potrivit ministrului, schema vizează înființarea a 2 tipuri de plantații forestiere pe terenuri agricole: trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha, sau perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha.

    ”Împădurirea trebuie efectuată conform unui plan de proiect aprobat de Garda Forestieră. Finanțarea acoperă întregul cost al împăduririi. Pe lângă finanțarea lucrărilor de împădurire, acordăm și sprijin proprietarilor pentru cantitatea de dioxid de carbon stocată de noile păduri”, a mai specificat Tanczos Barna.

    Subvenție de 456 de euro pe hectar timp de 20 de ani

    Ministrul Mediului a menționat că solicitanții vor primi și o subvenție anuală de 456 de euro pe hectar timp de 20 de ani. ”Oferim suma din Fondul pentru Protecția Mediului. Pădurea este cel mai bun instrument de reducere a efectelor negative ale schimbărilor climatice, motiv pentru care este important să se încurajeze întreținerea acesteia”, a adus clarificări ministrul.

    Reamintim că Guvernul a aprobat pe 6 aprilie o ordonanță de urgență pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență a fost aprobată de Guvern.

    ”Noul cadru creat permite înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha. Acestea sunt păduri asumate deja de noi prin PNRR și pentru care avem la dispoziție 730 de milioane de euro. Acești bani pot ajunge atât la proprietarii de stat, cât și la cei privați pentru noi suprafețe de pădure create, inclusiv păduri urbane. Avem o șansă pe care nu ne permitem să o ratăm: mai multe păduri în țara noastră, reconstrucția ecologică prin împădurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, creșterea cantității de carbon stocate, dar și reducerea gazelor cu efect de seră”, sublinia la acea dată ministrul Mediului.

    Investițiile se vor derula cu bani din PNRR

    Ulterior postării lui Tanczos Barna, Ministrul Mediului  a transmis un comunicat în care precizează că măsura de investiții se va realiza din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) –  Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri  și are un buget de 730 milioane de euro, plată care vizează realizarea a 56. 000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

    Conform sursei citate, primul ghid de finanțare pentru împăduriri este obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, cu o valoare totală estimată la 500 de milioane de euro. Schema vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

    „Schimbările climatice pot fi prevenite și acest fenomen poate fi încetinit doar dacă acționăm pe cele două planuri: reducem emisiile și creștem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial. De aceea, lansarea celor două ghiduri pentru împăduriri și reîmpăduriri, vine în sprijinul luptei împotriva schimbărilor climatice și, totodată, în sprijinul celor care vor să înființeze suprafețe noi împădurite. Aceste două ghiduri care stau la baza absorbției celor 730 de milioane de euro din PNRR, conțin regulile de cheltuire a fondurilor disponibile pentru împăduriri și reîmpăduriri. Pentru împăduriri, avem un buget de 500 de milioane de euro, ghidul se bazează pe o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană, acest buget va fi la dispoziția beneficiarilor publici și privați, indiferent de tipul de proprietate a terenului pe care se face plantarea noii păduri, se pot finanța aceste investiții. În ceea ce privește al doilea ghid de finanțare lansat astăzi în dezbatere publică, finanțăm refacerea suprafețelor forestiere acolo unde fondul forestier a fost afectat de factori biotici, abiotici, de fenomene meteo, furtuni, doborâturi, cu un buget de 100 milioane de euro. Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca județele care au suprafețe foarte mici de pădure, să beneficieze de aceste scheme de finanțare, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, ecologic în acele județe. Și celelalte județe care sunt la 10, 20, 30% suprafață forestieră pot fi beneficiare și astfel gama completă de beneficiari este asigurată: persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice de drept privat sau de drept public”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

    Cheltuielile eligibile vizează: cheltuieli cu proiectul tehnic de împăduriri, care cuprinde și costurile necesare emiterii tuturor avizelor legale, cheltuieli pentru împrejmuirea plantației forestiere, cheltuieli cu lucrări de înființare a plantației (în aceste costuri sunt incluse și lucrările de pregătire a terenului, care se execută anterior plantării), cheltuieli aferente lucrărilor de întreținere a plantației, cheltuieli pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani, începând cu anul de înființare a plantației, numai pentru terenurile incluse în blocurile fizice identificate în LPIS, cheltuieli pentru refacerea plantației în cazul apariției unui eveniment produs de factori biotici sau abiotici.

    „Când vine vorba de limitarea efectelor schimbărilor climatice, pădurile constituie o axă de acțiune foarte importantă. Vorbim în PNRR de înființarea de păduri noi, dar și de suport pentru pepiniere, dezvoltarea unor noi tipuri de arbuști care să fie rezilienți la schimbările climatice. Totodată, trebuie să avem în vedere și modul în care manageriem aceste păduri, pentru a limita efectele unor incendii de vegetație, prin lucrări de specialitate. Având în vedere că la nivel european ne confruntăm cu valuri de căldură, temperaturi record, iar la nivel național avem probleme provocate de secetă, de incendii de vegetație, adoptarea măsurilor care ne ajută să acționăm pentru a limita efectele schimbărilor climatice și a proteja biodiversitatea sunt cu atât mai stringente. Doresc Guvernului și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor mult succes în implementarea PNRR și a proiectelor care vizează protejarea pădurilor și a mediului înconjurător”, a subliniat Alexandra Bocșe, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale.

    În ceea ce privește Investițiile în reîmpăduriri, acestea sunt obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”, cu o valoare totală estimată la 100 de milioane de euro. Schema a fost aprobată de CE.

    Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi deținătorii publici sau privați ai unui teren aflat în fondul forestier național care a fost afectat de acțiunea unor incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, pe o suprafață de minim 0,5 ha de împădurit, indiferent de mărime, precum și formele asociative ale acestora.

    Cheltuielile eligibile vizează toate serviciile, materialele și lucrările necesare instalării și conducerii plantației până la atingerea stării de masiv, respectiv: pregătirea terenului pentru plantare, împădurirea propriu-zisă, întreținerea plantațiilor, serviciile de asistență tehnică prestate de personalul silvic pentru plantația respectivă, care sunt cuprinse în devizul de execuție,
    costuri pentru refacere în cazul manifestării unor evenimente produse de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, constatate conform prevederilor legale de către autoritățile publice.

    În ceea ce privește investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri, bugetul de 730 milioane de euro este repartizat astfel:

    Minsterul mai precizează că urmare a acestor investiții, până la finalul anului 2023, se vor realiza lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha, urmând ca în perioada 2024-2026 să se realizeze alte 31.000 ha de lucrări de împădurire și reîmpădurire. Totodată, până în 30 Septembrie 2022 se va elabora și adopta Strategia Forestieră Națională, care va stabili norme obligatorii pentru împădurire și reîmpădurire, păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, iar până pe 30 septembrie 2024 cel puțin 90 pepiniere noi și renovate vor fi operaționale în conformitate cu cerințele legale stabilite în Strategia Forestieră Națională.

    Bugetul total alocat Componentei C2 din PNRR – Păduri și biodiversitate – este de 1,173 de miliarde de euro, din care 730 milioane de euro sunt prevăzute pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri, 50 de milioane de euro pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților, iar 1 milion de euro va fi destinat reformării domeniului forestier.

    Ghidurile de finanțare vor fi publicate pe site-ul www.pnrr.mmediu.ro, începând de astăzi, 19.07.2022.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor