• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri au aflat de la CEC Bank că nu pot beneficia de programul ”De trei ori subvenția”

    Roxana Dobre -

    Programul ”De trei ori subvenţia” care urma să aducă o gură de oxigen fermierilor sufocați de datorii din cauza secetei agresive și pierderilor din acest an, s-a dovedit în practică că este o susținere de care nu pot beneficia micii producători agricoli.

    Fermierii ne-au semnalat că CEC Bank, singura bancă înscrisă oficial până acum în program, ar fi impus în protocolul încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ca banii în avans pentru următorii trei ani, obținuți prin credit bancar, să ajungă doar la cei care lucrează 50 de hectare.

    Ciprian Mințoiu lucrează 22 de hectare, majoritatea suprafeței fiind proprietate iar restul în arendă, în localitatea Sătuc, comuna Galben, județul Brăila. Fermierul a accesat anual creditul în avans, acordat pe baza adeverinței APIA pentru subvenții. În 2022 vestea că suma va fi majorată, de la banii pentru un an până la 3 ani, l-a bucurat pe fermierul brăilean mai ales că și-a plănuit o investiție pentru irigații.

    Spre suprinderea fermierului însă, programul mult lăudat a venit ca o lovitură pentru producătorii agricoli mici, deoarece de la CEC Bank a fost informat că banii vor ajunge doar la agricultorii care lucrează peste 50 ha.

    ”Am fost să mă informez în legătură cu Programul ”De trei ori subvenţia” prin care se pot lua credite de la CEC Bank. Spre surprinderea mea, am aflat că banii vor ajunge doar la fermierii care lucrează peste 50 de hectare, această condiție fiind impusă de bancă în protocolul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Am revenit și astăzi, când debutează oficial programul, iar funcționara de la bancă mi-a confirmat că a primit pe email de la sucursala județeană de la Brăila că programul va fi operațional dar, același lucru pe care mi-l spusese deja, că se aplică doar peste 50 ha”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Fermierii se simt discriminați

    Ciprian Mințoiu a spus că dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât, circa 80 la sută dintre fermieri au ferme care nu depășesc 50 de hectare.

    ”Eu am 22 de hectare și nu pot lua creditul. Mi se pare o discriminare extraordinară în condițiile în care circa 80 la sută dintre fermierii care încasează subvențiile APIA lucrează sub 50 de hectare. Eu am luat acest credit în fiecare an și a funcționat bine. Chiar și în 2022 am luat adeverința în primăvară după ce am depus cererea unică la APIA și am accesat creditul pentru că am cumpărat niște animale. Dar acum sunt nevoit să le vând pentru că ajung să moară de foame cu seceta aceasta. Acum plănuiam să investesc în forarea unui puț pentru irigații pentru că nu se mai poate cu seceta. Și mă bucurasem când am văzut că pot lua o plată mai mare în avans, adică de încă două ori subvenția. Chiar de la bancă mi-a zis funcționara că mă încadram la încă ”de două ori”, chiar dacă am luat deja o dată în primăvară. Până la urmă sunt nevoit să merg la un IFN (instituțiile financiare nebancară n.r) să mă împrumut mai scump. Vreau neapărat să irig pentru că este clar că nu se mai poate. Sunt cheltuieli într-adevăr și la irigații dar ai certitudinea că iei 10 tone de porumb”, a mai povestit fermierul din Brăila.

    Conform acestuia, vechiul program, prin care se acordă banii în avans pentru un singur an, nu prevedea vreo condiție privind suprafața minimă eligibilă. ”Am rămas și noi surprinși pentru că anii trecuți nu a fost această condiție, am avut acces de la 1 ha cât este minim la APIA până la cât aveau maxim fermierii”, a arătat Ciprian Mințoiu.

    Fermierii pot lua subvențiile doar pe 1 an – în baza protocolului vechi încheiat de APIA cu băncile

    Fermierul din Brăila a mai declarat că producătorii agricoli pot lua în continuarea creditul pe un an, programul care se derulează cu mai multe bănci, în baza altui protocol decât cel derulat cu CEC Bank.

    ”Eu dacă nu luam în primăvară puteam să iau doar pe 1 an și după lansarea acestui program pentru că vorbim practic de alte protocoale, mai multe bănci. Și se pare că în acest protocol dau doar celor care au peste 50 ha ceea ce mi se pare urât tare de tot iar fermele de familie vor fi distruse pentru că toată lumea suferă de secetă, și cei cu 2 ha și cei cu 2.000 ha. Acum dacă se înscriu și alte bănci și ar accepta fermierii care au sub 50 ha eu personal nu pot să îmi mai mut contul pentru că deja îl am depus la dosarul de subvenții, și plus că de 12 ani lucrez cu CEC Bank și sincer per total sunt mulțumit”, a mai arătat fermierul.

    Acesta speră ca MADR să reevalueze protocolul încheiat cu CEC Bank și să nu facă diferențe între fermieri. ”Știu că Agrointeligența are mulți cititori și un mare impact în toate mediile. Doar la presă mai sperăm să schimbe ceva, vorbind despre presa implicată și adevărată cum este publicația dvs”, a mai punctat agricultorul.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat joi – 14 iulie că fermierii vor avea la dispoziție din 20 iulie un program prin care vor putea accesa credite în valoare de cel mult trei ori subvenţia anuală pe suprafaţă care li se cuvine de la Uniunea Europeană.

    Creditul va fi garantat în proporţie de 80% din valoare de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) iar dobânda va fi de 2% pe an plus ROBOR. Potrivit ministrului agriculturii,orice bancă interesată poată să vină să gestioneze aceste produs, CEC Bank fiind doar primul partener care a deschis uşa la o asemenea iniţiativă. ”Vreau să subliniez că CEC Bank este prima unitate bancară cu care am încheiat convenție. Dar toate băncile pot să intre în program”, a subliniat șeful de la Agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale