• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea nu vrea încă să declare stare de calamitate din cauza secetei

    agrointeligenta.ro -

    România nu va declara încă stare de calamitate din cauza secetei, reiese din declarațiile făcute de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a precizat că va urma calea legală pentru gestionarea ”factorului de risc care înseamnă secetă pedologică”.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va gestiona situația de secetă așa cum prevede legislația în vigoare. Asta Reiese din discursul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care spune că la acest moment nu este cazul declarării stării de calamitate în agricultură din cauza secetei.

    Șeful de la Agricultură a răspuns tranșant la întrebarea unei jurnaliste, în timpul vizitei sale la OUAI Movila, județul Ialomița, în momentul în care a fost întrebat dacă în acest moment se impune declararea stării de calamitate din cauza secetei.

    ”Nu. Nu, în acest moment facem ceea ce stabilește legea. Legea stabilește foarte clar și spunea Hotărârea de Guvern 557 din 6 noiembrie 2016, în care Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionării factorului de risc care înseamnă secetă pedologică. În acest echipaj normativ, toate comisiile din teritoriu sub coordonarea prefectului care emite ordin și coordonează această stare de lucruri constatând la fața locului ce și cum, încheind procesele verbale de constatare cu daunele produse datorită acestui factor, centralizând la Ministerul Agriculturii, pentru că sunt după cum vedeți, sunt sole și sole”, a declarat astăzi, joi – 21 iulie, Petre Daea despre procedura de constatare a daunelor provocate de secetă.

    Declarațiile făcute de ministrul Agriculturii vin pe fondul unei secete care se acutizează de la o zi la alta. Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 – 27 iulie, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Oltenia, local în nordul, nord-vestul, vestul şi centrul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.

    La culturile prăşitoare, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 – 32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol, îndeosebi din sudul, sud-estul şi vestul ţării, se va produce în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului de apă prin evapotranspiraţie al plantelor, notează Agerpres.

    Grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole, în aproape toată ţara. În culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară, plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (30-100%) şi recoltare.

    La cultura de rapiţă se va finaliza recoltarea, la nivelul întregii ţări.

    Potrivit ANM, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, floarea-soarelui va parcurge fazele de formare a capitulului (70-100%) şi înflorire (30-100%), iar în zonele de câmpie din sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se va continua maturitatea în ceară (10-60%).
    Porumbul îşi va continua apariţia paniculului, înflorirea şi mătăsirea (10-100%), în toate regiunile agricole. La hibrizii timpurii din zonele de câmpie se va înregistra maturitatea lapte (10-40%), îndeosebi în semănăturile efectuate în perioada optimă.

    În majoritatea zonelor de cultură, sfecla de zahăr se va afla predominant la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful pentru consum va parcurge creşterea tuberculilor şi înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.

    În toate plantaţiile, la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra creşterea frunzelor/rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.

    Viţa-de-vie îşi va continua creşterea lăstarilor laterali şi dezvoltarea boabelor, arată prognoza de specialitate a ANM .

    „Condiţiile meteorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare etc.), în aproape toată ţara”, susţin specialiştii.


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

    Ultimele știri

    Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!