• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Micii fermieri nu pot lua bani prin Programul ”De 3 ori subvenția”, dar pot accesa alte credite

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) îi lasă de dinafară pe micii fermieri care sperau că vor lua credite în baza adeverinței-punte eliberate de APIA. În schimb, instituția le recomandă producătorilor agricoli să acceseze alte tipuri de credite.

    MADR a confirmat într-o informare despre Programul ”De 3 ori subvenția” informația făcută publică de Agrointeligența-AGROINTEL.RO potrivit căreia fermierii au semnalat că CEC Bank, singura bancă înscrisă oficial până acum în program, ar fi impus în protocolul încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ca banii în avans pentru următorii trei ani, obținuți prin credit bancar, să ajungă doar la cei care lucrează 50 de hectare.

    ”Pentru fermierii care cultivă suprafețe agricole mai mici de 50 de hectare și care nu pot beneficia de credite ”De 3 ori subvenția” garantate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) acordă garanții în favoarea instituțiilor finanțatoare cu care are încheiate Convenții de lucru (BANCA ROMâNEASCĂ, BANCA TRANSILVANIA BRD GSG CEC BANK SA FIRST BANK INTESA SANPAOLO BANK PATRIA BANK TECHVENTURES BANK), pentru garantarea creditelor de valori reduse de maxim 1.000.000 lei pentru creditele de investiții și 500.000 lei pentru creditele de capital de lucru”, a precizat ministerul într-un comunicat remis vineri presei.

    Conform sursei citate, termenul maxim de rambursare al creditelor (perioada de creditare) poate fi de:

    Comisionul de garantare (prima unică) a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toți beneficiarii de credit, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfășoară activități economice, etc.), inclusiv pentru societățile nou înființate sau care nu au mai beneficiat de credite.

    Programul ”De trei ori subvenția”, doar prin CEC Bank

    Deși era anunțat că va demara pe 20 iulie, MADR precizează că programul este accesibil de astăzi – vineri 22 iulie. ”La inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din data de 22 iulie 2022, a devenit operațional un nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, Programul ”De 3 ori subvenția”, realizat în parteneriat cu CEC Bank și cu Fondul de Garantare a Creditului Rural”, mai arată MADR.

    Condițiile impuse de CEC

    Și CEC Bank a confirmat într-o informare că programul se adresează doar fermierilor care lucrează 50 de hectare.

    ”Poți obține de 2,7 ori subvenția anuală APIA, în baza adeverinței APIA (primul an) și cu garanția FGCR. Dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%. Poți accesa creditul dacă administrezi o fermă de minim 50 de hectare și ai istoric de cel puțin 2 ani (încasare subvenții/finanțări APIA)”, a transmis CEC Bank pe pagina sa oficială.

    Cum funcționează creditul în baza subvenției pe 3 ani

    Potrivit altor informații transmise de CEC Bank, creditul va funcționa astfel:

    Moneda creditului: lei
    Perioada de creditare: max 3 ani

    Costuri:

    Rata dobânzii anuale: ROBOR 6 luni + 2% marjă
    Comision de acordare: 0,75% din suma finanțată. Se percepe la acordare, poate fi reținut din valoarea finanțării
    Comision refinanțare: 3% din valoarea finanțării acordate/ conform Tarif în vigoare
    Comision garanții FGCR: se aplică la valoarea garanției (max 80% din valoarea finanțării)

    Garanții:

    Adeverință APIA pentru anul în curs
    Garanție FGCR max. 80% din valoarea finanțării
    Cesiunea creanțelor APIA, pentru anul agricol curent și pentru anii următori
    Ipoteca mobiliară pe conturile curente ale clientului deschise la Banca, cât și asupra oricăror conturi viitoare deschise la Bancă
    Contract de fideiusiune

    Atenție! Conform celor spuse de CEC Bank programul încă nu este funcțional deși ministrul agriculturii a dat garanții că fermierii vor putea aplica din 20 iulie. ”Rămâneți aproape și contactați sucursalele CEC Bank pentru informații suplimentare. Programul va fi funcțional cât de curând”, precizează CEC Bank.

    Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

    Potrivit informării CEC Bank, fermierii trebuie să respecte următoarele condiții:

    • Documentele legale de înființare
    • Alte documente necesare în funcție de tipul activității desfășurate
    • Ultima situație financiară întocmită conform reglementărilor emise de către Ministerul Finanțelor împreună cu dovada depunerii acesteia la organele abilitate/balanța de verificare întocmită în cazul agenților economici care nu au obligația depunerii de situații financiare semestriale.

    Ministerul Agriculturii a anunțat într-o informare remisă vineri – 22 iulie că se află în desfășurare demersurile necesare pentru semnarea Convenției între FGCR şi 15 bănci comerciale, pentru Programul de creditare ”De trei ori subvenția”.

    Despre acest subiect aici: Programul ”De trei ori subvenția” se extinde. Ministerul Agriculturii a făcut anunțul!


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării