• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul, recoltat mai devreme! Fermier: ”Până vine comisia să constate paguba, nu-l mai pot da nici la animale!”

    Angelica Lefter -

    Fermierii recoltează porumbul înainte de termen, pentru a-l utiliza în hrana animalelor. Pentru unii agricultori, fiecare zi de caniculă contează, iar pentru a salva recolta de la uscare, preferă să o transforme în siloz și nu pot să mai aștepte autoritățile pentru a constata pagubele făcute de secetă, în vederea despăgubirilor.

    În zi de plină caniculă, pe 22 iulie, fermierul Ilie Chifan din comuna Șagu, satul Firiteaz, județul Arad, a început recoltatul porumbului pentru siloz mult mai devreme, pentru a se alege cu ceva de pe cele peste 60 de hectare cultivate, înainte ca seceta să îl distrugă complet.

    În câteva zile, porumbul s-ar fi uscat și nici pentru animale nu ar mai fi fost indicat, astfel fermierul n-a mai avut răbdarea să aștepte Comisia pentru a constata paguba făcută de secetă.

    ”Am început astăzi (22 iulie – n.r.), în plină caniculă, să facem siloz de porumb fără știuleți. Am depus la primărie actele pentru calamitate, dar până vine comisia noi rămânem fără mâncare la animale. Decât să vină două comisii, care una să costate animalele moarte de foame și cealaltă porumbul uscat pe câmp, prefer să nu vina niciuna”, a scris fermierul pe pagina sa de Facebook.

    Fermierul arădean, Ilie Chifan, în parcela cu porumb siloz

    Agricultorul arădean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că porumbul recoltat mai devreme va ajunge hrană la animale, mai ales că deține și 500 de vaci cu lapte din rasa Bălțată Românească cu Roșu.

    ”Am depus actele pentru constatarea pagubelor de secetă la primărie, dar speranțe să vină Comisia de constatare prea curând nu sunt, că toată țara e așa. Ce să ne mai dea, minciuni? Eu am depus actele, dar nu pot să-i mai aștept că rămân în câteva zile cu porumbul uscat și atunci ce mai dau la animale? Îl dau așa, verde cum este și îl mai amestec cu porumb boabe cu orz, cu secară cu triticale, măcinat. Îl facem cât este verde, că dacă aștept până vine comisia el se usucă și nu mai este bun de nimic. Știulete nu se mai face, măcar așa să fie hrană la animale. Am 500 de capete de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească cu Roșu”, a declarat fermierul Ilie Chifan.

    Într-un an normal, fermierul arădean ar fi făcut producție mai bună la porumbul siloz, însă acum plantele nici măcar nu au făcut știuleți.

    ”Într-un an bun poate faci chiar și 60 de tone la hectar de porumb de siloz, dar acum nu s-a făcut nimic. Nu poți să aștepți că a venit canicula asta și gata, în câteva zile se usucă și ești terminat. Îl dai la animale porumbul uscat, dar poate fi contaminat cu aflatoxină și ai nenorocit și laptele”, a menționat Ilie Chifan.

    Porumb siloz care va fi recoltat înainte de vreme din cauza secetei, în ferma lui Ilie Chifan

    Fermierul va recolta întreaga suprafață fără să mai aștepte comisia deoarece consideră că seceta este evidentă, iar nimeni în zonă nu a făcut porumb.

    ”O parte dintre fermieri ne-ar da nouă porumbul verde să-l tocăm, dar și ei așteaptă comisiile, care cine știe când vin. Deja porumbul se usucă pe câmp și nu mai are nicio întrebuințare, poate doar fermierul să îl toace și să-l bage sub brazdă. Eu n-am mai așteptat, nu las nimic să constate comisia, poate constata după cum arată în jur, la vecini, porumbul”, a menționat agricultorul arădean.

    Ilie Chifan a adăugat că dacă nu ar fi recoltat acum porumbul, ar fi rămas cu două pagube: porumbul uscat și animalele nemâncate.

    ”Riscam să rămân cu porumbul uscat și cu animalele nemâncate. Silozul este principalul aliment, principala hrană și rămânem și fără asta. Nu știu ce fac cei care n-au utilaje, combină de treierat, nu-i văd bine! La noi în zonă nu sunt irigații și nici nu le poți face!”, a spus fermierul Ilie Chifan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre