Reguli noi pentru subvențiile APIA de anul viitor
agrointeligenta.ro -Reguli noi pentru subvențiile APIA de anul viitor. Comisia Europeană a emis un comunicat prin care anunță că va propune statelor membre o serie de derogări pentru anul de cerere 2023, derogări menite să crească producția agricolă la nivelul Uniunii.
Uniunea Europeană ar trebui să aibă o contribuție mai mare la evitarea penuriei globale de alimente. Prin urmare, Comisia Europeană propune în primul rând suspendarea regulilor de rotație a culturilor în 2023.
Comisia Europeană propune pentru anul 2023 suspendarea obligației de a scoate din circuit terenuri arabile (cu excepția cultivării porumbului și soiei sau a plantațiilor cu rotație scurtă) și a regulilor de rotație a culturilor (GAEC 7 și 8). Aceste măsuri au fost anunțate de autoritățile de la Bruxelles vineri, pe 22 iulie.
”În urma unei solicitări din partea statelor membre ale UE, Comisia propune astăzi o derogare temporară pe termen scurt de la normele privind rotația culturilor și menținerea elementelor neproductive pe terenurile arabile. Impactul unei astfel de măsuri va depinde de alegerea făcută de statele membre și de fermieri, dar va maximiza capacitatea de producție a UE pentru cereale destinate produselor alimentare. Se estimează că va repune 1,5 milioane de hectare în producție față de astăzi. Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creșterea securității alimentare la nivel mondial”, se arată în comunicatul oficial.
”Având în vedere importanța acestor standarde GAEC (Condiții bune agricole și de mediu) pentru obiectivele de conservare a potențialului solului și îmbunătățirea biodiversității în fermă ca parte a sustenabilității pe termen lung a sectorului și de menținere a potențialului de producție alimentară, derogarea este temporară, limitată la anul de revendicare 2023 și limitată la ceea ce este strict necesar pentru a aborda preocupările globale privind securitatea alimentară, apărute din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, excluzând, prin urmare, plantarea de culturi care sunt utilizate în mod obișnuit pentru hrănirea animalelor (porumb și soia)”, mai arată Comisia Europeană.
Comisia subliniază că propunerea privind retragerea din circuitul agricol și rotația culturilor este rezultatul unui echilibru atent între disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor, pe de o parte, și protecția biodiversității și a calității solului, pe de altă parte. În plus, autoritatea este angajată față de obiectivele Green Deal. Acestea includ interzicerea produselor de protecție a plantelor în zonele Natura 2000.
”Propunerea Comisiei este rezultatul unui echilibru atent între disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor la nivel mondial, pe de o parte, și protecția biodiversității și a calității solului, pe de altă parte. Comisia rămâne pe deplin angajată față de Green Deal. Propunerea prevede că statele membre care utilizează derogări să promoveze ecoschemele și măsurile de agromediu programate în planurile lor strategice ale PAC. Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului nostru alimentar este fundamentală pentru securitatea alimentară”, se mai precizează.
Statele membre pot opta dacă aplică sau nu derogările Comisiei Europene
Propunerea Comisiei va fi trimisă statelor membre ale UE înainte de a fi adoptată oficial. Astfel, înainte ca propunerea să fie implementată, Comisia UE va notifica oficial statele Uniunii. Un sprijin larg din partea acestora este considerat extrem de probabil – devenise deja clar la începutul săptămânii la Consiliul Agricol al UE că majoritatea țărilor UE au salutat suspendarea rotației culturilor și retragerea din circuitul agricol. Într-un comunicat de presă din 22 iulie, politicienii europeni CDU Norbert Lins și Peter Jahr și-au semnalat și ei sprijinul. Europarlamentarul CSU Marlene Mortler a reacționat similar. Cu toate acestea, propunerea nu va fi implementată automat în toate țările UE: țările au posibilitatea opțiunii dacă vor să profite de această oportunitate.
Condiții ce trebuie respectat de statele membre care implementează derogările
După cum subliniază Comisia UE, țările UE care folosesc opțiunea de suspendare a rotației culturilor și regulile de retragere din circuitul agricol trebuie să pună un accent deosebit pe măsurile de agromediu și pe ecoschemele în planurile lor strategice ale PAC . Durabilitatea pe termen lung a sistemului alimentar este fundamentală pentru securitatea aprovizionării. Planurile legislative de la fermă la furculiță, Strategia pentru biodiversitate și Legea pentru restaurarea naturii ar fi urmate.
Poziție luată oficial de ministrul german al Agriculturii
Într-un comunicat de presă, ministrul federal al agriculturii Cem Özdemir a declarat, potrivit agrarheute.com, că „ministerul va examina acum decizia de astăzi a Comisiei și condițiile-cadru pentru implementarea la nivel național și o va discuta cu departamentele, statele federale și părțile interesate. Vom lua decizii pragmatice și vom evalua cu atenție beneficiile și costurile în prealabil. După cum subliniază Comisia, sustenabilitatea și securitatea alimentară sunt două fețe ale aceleiași monede.” Astfel, Ministerul Agriculturii din Germania a anunțat că evaluează suspendarea unică a regulilor de rotație a culturilor ca fiind „gestionabilă”. O întrerupere a obligației de dezafectare, pe de altă parte, are „consecințe de amploare asupra biodiversității, care trebuie luate în considerare cu atenție”.