• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul afectat de secetă dar care nu apare în statistica de la Ministerul Agriculturii

    Roxana Dobre -

    Un județ agricol în care chiar autoritățile au sesizat că seceta a afectat culturile fermierilor, nu apare în raportările zilnice transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) privind suprafețele calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor.

    Județul Prahova nu apare pe lista celor 20 de județe unde raportate de MADR cu suprafețe însemnate de culturi afectate din cauza secetei pedologice. O situație surprinzătoare, având în vedere că pe 21 iulie, prefectul județului Virgiliu Nanu și subprefectul Emil Drăgănescu s-au organizat într-o echipă de lucru alături de reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură​ Prahova și ai Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Prahova, parcurgând astfel, în această formulă împreună cu diferiți fermieri prahoveni, multiple locații de culturi agricole. Acțiunea  a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă fermierii, direct în teren și totodată a fost făcută o evaluare preliminară a gradului de afectare al culturilor, fiind făcute publice mai multe imagini din lanurile de porumb afectate puternic de secetă. Ulterior, însă, Prahova nu a apărut în lista județelor cu grad de calamitare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat chiar de la directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Prahova, dr. Ing. Mița Enache, care este situația suprafețelor calamitate și când va apărea și județul în statisticile oficiale.

    ”De astăzi mergem și noi cu niște procese verbale pe care le vom raporta, de la Comisia Județeană. Vom avea mult mai multe și noi după 15 august pentru că județul Prahova a fost pe aprovizionare moderată cu apă, pe situația dată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), până pe 23 iunie. Și la culturile din toamnă adică grâu, orz, rapiță atunci eram și aproape de campania de recoltat. Motiv pentru care pe acele culturi nu au fost decât foarte mici probleme iar asta doar în partea de sud, sud-est a județului la limita cu Buzăul, zona Mizil. Baba Ana, Sălciile, Fulga. Dar avem spre exemplu la Baba Ana un fermier mare care irigă, mai avem fermieri mai mici între 50 și 100 ha care de asemenea au irigații în zonă. Și la Drăgănești avem aprovizionare cu apă din râul Prahova. Dar suprafețe mici, nu avem zone foarte mari pentru irigații”, a declarat dr. Ing. Mița Enache pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Probleme mari la porumb și moderate la floarea-soarelui

    Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Prahova a completat că problemele cele mai mari se înregistrează la porumb și floarea-soarelui, adică culturile de primăvară.

    ”Dar pentru că Ordinul 97 s-a modificat cu 177 și 190, noi am anunțat toate Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) cu probleme din partea aceasta de sud, am anunțat toți fermierii că pot să intre să recolteze acel porumb care nu mai avea nicio perspectivă de producție și să lase acel eșantion-martor de 5 la sută pentru controale. Acum văd că ne-am extins și noi pe secetă pedologică accentuată, acolo unde a fost moderată”, a mai spus reprezentanta DAJ Prahova.

    Fermierii mai speră că vor recolta ceva 

    Dr. ing. Mița Enache a mai subliniat că deși au la dispoziție o ”derogare” care le dă voie să recolteze culturile mai devreme pentru a folosi producția ca și furaje, niciun fermier din Prahova nu s-a folosit de facilitatea permisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    ”Dar din cei cu care am vorbit eu, niciun fermier nu mi-a transmis că ar vrea să intre să toace pentru furaj. Pentru că fiecare mai speră că mai ia ceva, cât de puțin. Chiar îmi spunea unul dintre fermierii din localitatea Fulga că o să elibereze terenul de resturi vegetale cu combinele și spera că mai prinde măcar 500 kg/ha la grâu, cantitate cu care unii fermieri sunt mulțumiți în condițiile date. Adică situația este în mare gravă și în Prahova chiar dacă nu apărem pe lista ministerului”, a mai spus aceasta.

    Numărul mic de angajați ai DAJ face față cu greu situației din teren 

    Reprezentanta Direcției Agricole a declarat că numărul relativ mic de angajați fac față cu greu situației din teren, același număr de funcționari derulând și restul activităților importante pentru fermieri una dintre acestea fiind primirea cererilor pentru Ciclul II din Programul Tomata.

    ”Am colegii în teren pentru că noi am supravegheat permanent culturile afectate, suntem în dialog zilnic cu UAT-urile pentru a întocmi corect acele rapoarte operative. Iar de deplasat în comisie județeană o vom face după 15 august pentru că vreau să mergem etapizat pe o comună o încheiem și plecăm mai departe având termen până în luna noiembrie. Deci nu are sens să ne ducem acum să revenim într-o comună de mai multe ori pentru că nu avem nici oameni și nici timp. Noi spre exemplu în DAJ Prahova suntem 26 de oameni. Dar încercăm să ne descurcăm, mai avem treabă și pe celelalte programe pe care le gestionăm, cum ar fi Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru care legumicultorii au început deja să depună documentele pentru Ciclul II”, a mai punctat aceasta.

    Șefa DAJ Prahova a completat că în afară de cultura porumbului unde situația este mai gravă, producțiile agricole pentru județ sunt ”bunicele”.

    ”Vom face și noi rapoarte dar, repet, doar pentru zona de sud, sud-est sunt probleme pentru că în restul zonelor porumbul se va recolta și vom avea producții bunicele zicem noi. Astăzi dăm o suprafață mică de grâu dar cu un procent mic de calamitate. La cei care au recoltat producțiile au fost mai mici ca anul trecut dar pentru specificul anului putem spune că suntem binișor, dacă ne uităm spre exemplu în Buzău unde au avut 1.000 kilograme la hectar la grâu, în unele zone. La floarea-soarelui stăm foarte bine și bine, dar la căldurile acestea caniculare situația se poate schimba de la o zi la alta. Avem zona aceasta dintre Ploiești spre București sau Ploiești spre Câmpina unde avem producții bunicele”, a mai subliniat dr. Ing. Mița Enache.

    Județul Prahova are 269.119 hectare suprafață agricolă. Pe categorii de folosință, suprafața agricolă se împarte în: arabil 143.126 hectare, pășuni naturale 68.611 hectare, fânețe naturale 40.050 hectare, vii 7.850 hectare și livezi 9.482 hectare.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a informat miercuri 27 iulie 2022 că suprafață totală afectată de secetă este de 150.565 ha, comunicată până la această dată de către 20 județe (Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați,  Giurgiu, Ilfov, Ialomița,  Iași, Maramureș, Neamț, Satu-Mare, Tulcea, Teleorman, Timiș, Vaslui și Vrancea). 

    Reamintim că pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv. 


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor