• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daea se apără în fața lui Boloș: Sistemul de irigații nu e învechit!

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, se apără în fața ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Daea l-a invitat pe Boloș în teren, la stațiile de irigare, pentru a-i arăta acestuia că actualele sisteme, gândite în perioada comunistă, nu sunt învechite.

    După ședința de Guvern de ieri, 27 iulie, Petre Daea l-a invitat pe Marcel Boloș, colegul său de alianță de la PNL, să îl însoțească la stațiile de pompare și în zonele unde fermierii irigă. Daea a dorit astfel să schimbe părerea lui Boloș despre sistemul de irigații care, deși a fost început în anii ’50, ar fi încă performant ca tehnologie, prin modernizare, și în 2022.

    ”În data de 25 iulie am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii cu domnul ministru Marcel Ioan Boloș și cu echipa domniei sale de consilieri, pentru a stabili pașii ce trebuie parcurși în vederea susținerii la Bruxelles a intereselor agriculturii românești, căutând soluții pentru introducerea acestora în PNRR. Cu acea ocazie am convenit să mergem împreună în teren pentru a vedea și înțelege cum este organizat sistemul de irigații în România, care a trecut prin etape succesive de degradare, dar și de modernizare, susținut cu sume importante de la bugetul statului, așa cum este cuprins în Programul Național de Irigații”, a scris Petre Daea pe Facebook, după vizita cu Boloș în teren.

    După ședința de Guvern, Petre Daea l-a luat pe Marcel Boloș la o vizită în teren

    Daea spune că nu se poate vorbi despre un concept învechit în cazul sistemelor de irigații pe care România le reabilitează.

    ”Lucrările de investiții, pornite, realizate sau aflate în derulare au avut ca obiective modernizarea stațiilor, creșterea randamentelor de exploatare, reducerea consumului de energie, eliminarea pierderilor de apă, irigarea uniformă a culturilor.
    Organizarea și multiplicarea asociațiilor utilizatorilor de apă și susținerea acestora cu bani de la Uniunea Europeană și din bugetul statului este o soluție viabilă pentru contracararea efectelor negative ale secetei. În câmp se folosesc cele mai moderne instalații de irigare. Nu putem vorbi sub nici o formă de un concept învechit. Constatarea la fața locului a situației din sistemele de irigații, acolo unde procesul de modernizare s-a încheiat sau este în derulare, a constituit pentru domnul ministrul Boloș o surpriză plăcută pe care a împărtășit-o cu harnicii noștri fermieri”, a precizat Daea.

    Ministrul Agriculturii susține că actualul proiect de reabilitare a sistemului de irigații „se realizează într-un concept nou, pe rețeaua existentă, neavând restricții privind proprietatea sau scoaterea din circuit a terenului. Proprietatea statului asupra infrastructurii principale ne dă libertatea de acțiune”.

    ”Să nu pierdem nici un moment și să folosim toate pârghiile pentru reabilitarea sistemului de irigații și extinderea acestuia.
    Prin Planul Național Strategic am prevăzut o suma de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemelor secundare de irigații si realizarea de sisteme locale. Este șansa noastră de a dezvolta agricultura prin folosirea resurselor de apă de care dispunem.
    Să le valorificam înainte de a ajunge în mare, când nu le mai putem folosi!”, a concluzionat Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte