• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului continuă să crească: exporturile de cereale, perturbate sever

    Mircea Olteanu -

    Prețurile grâului au crescut brusc săptămână aceasta, în ciuda posibilității reluării exporturilor de cereale ucrainene pe calea mării. Însă, cel mai mare importator de cereale din lume, Egiptul, a anulat recent un transport semnificativ din Ucraina, astfel că, în cursul tranzacțiilor de joi, prețurile grâului au crescut la un moment dat cu 3 euro, până la 343 de euro pe tonă. De asemenea, valoarea contractului principal de porumb a crescut cu 4,50 euro, până la 357 de euro pe tonă, depășind astfel prețul grâului pentru prima dată după mult timp.

    Potrivit unor surse de la Cairo, Egiptul a reziliat recent contractele pentru furnizarea a 240.000 de tone de grâu ucrainean, care urmau să fie livrate în februarie și martie, însă nu au mai fost expediate din cauza invaziei ruse.

    Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), instituția de stat de la Cairo care se ocupă de achizițiile de cereale, a eliberat de obligațiile contractuale companiile care trebuiau să furnizeze cerealele , deși contractele nu includeau nicio clauză de forță majoră.

    Așadar, în pofida planurilor de redeschidere a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Egiptul nu se mai așteaptă să primească cerealele achiziționate din Ucraina și se pare că acum caută alți furnizori de grâne – precum Rusia sau Franța, România și Germania, se arată într-o analiză publicată de agrarheute.com.

    Egipt: Aproximativ 85% din importurile de grâu proveneau din Ucraina și Rusia

    Rusia și Ucraina au semnat săptămâna trecută un acord pentru reluarea exporturilor de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, după ce transporturile au fost paralizate de ostilități.

    Nu este momentan clar dacă contractele au fost anulate de egipteni înainte de încheierea înțelegerii dintre Moscova și Kiev.

    Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, este puternic dependent de cerealele ieftine din zona Mării Negre, în special din Ucraina și Rusia. Însă, din cauza războiului, țara arabă a încercat să găsească alți furnizori, cumpărând în luna iulie peste un milion de tone de grâu prin intermediul licitațiilor și achizițiilor directe (inclusiv din România).

    Importurile egiptene de grâu, conform prognozei USDA, s-au ridicat la 11,5 milioane de tone în anul comercial 2021/22, iar analiștii americani se așteaptă la importuri de 11 milioane de tone în sezonul 2022/23.

    Înainte de război, 85% din grâul importat de Egipt provenea din Ucraina și Rusia, potrivit analiștilor de la AKP-Inform.

    Navele continuă să fie blocate în porturi și nu sunt suficienți marinari

    Cu toate acestea, aproximativ 80 de nave rămân blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră. Se pare că în prezent există o lipsă de personal, deoarece mulți marinari au fost evacuați la începutul conflictului. La sfârșitul lunii februarie, în primele zile de război, în porturile ucrainene erau blocați aproximativ 2.000 de marinari din întreaga lume, aflați la bordul a 94 de nave, relatează Reuters.

    Conform acordului, intermediat de ONU, primele transporturi de cereale ucrainene ar putea, teoretic, să părăsească porturile țării vecine în zilele următoare. Cu toate acestea, este de așteptat că puțini marinari să fie dispuși să navigheze în regiune până când nu vor vedea trecerea în siguranță a primelor nave, care vor fi ghidate în jurul câmpurilor de mine marine.

    De la începutul războiului, șapte nave comerciale au fost lovite de rachete – dintre care două s-au scufundat. Companiile internaționale de asigurări au clasificat întreaga regiune drept zonă cu risc ridicat, ceea ce se traduce prin costuri de transport mai ridicate.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!