• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri cu viziune în Timiș. Economie la lucrări și fertilizare sol prin accelerarea descompunerii resturilor vegetale

    Adrian Radu -

    În condiţiile din acest an, în care preţurile la îngrăşămintele de bază au atins valori record, fermierii cu viziune s-au orientat spre soluţii alternative, mai eficiente pe termen lung și cu impact în costurile directe cu fertilizarea și lucrările solului.

    Urmăriți în materialul de azi un studiu de caz la un fermier din județul Timiș, unde specialiștii Chemark Rom au recomandat o soluție pe bază de bacterii pentru accelerarea descompunerii resturilor vegetale rămase după lucrările de recoltare. Astfel, fermierul a valorificat mai repede o cantitate mai mare din nutrienții conținuți în resturile vegetale și a reușit să îmbunătățească semnificativ structura solului, rezultatul fiind lucrări mai puțin costisitoare înainte de înființarea următoarei culturi.

    Produsul Ruinex este o soluția practică pentru fermierii care caută alternative de reducere a costurilor cu fertilizarea. “De ce ne-am gândit să folosim Ruinex? Datorită descompunerii resturilor vegetale care se transformă în hrană pentru viitoarea cultură. Ruinex l-am aplicat în toamnă în doză de 2 litri la hectar peste resturile vegetale de porumb și imediat am intrat la arat”, a explicat Florin Purtan, fermier din Nerău care lucrează mai bine de 200 de hectare de pământ.

    Nutrienții conținuți în resturile vegetale nu sunt eliberați complet din primul an după încorporarea în sol. Procesul de descompunere şi mineralizare poate dura chiar 3-4 ani, viteza lui depinzând semnificativ de activitatea microbiană din sol, de pH, temperatură şi umiditate, dar şi de compoziția resturilor vegetale. Fermierii se confruntă cu fenomenul de „însilozare” a resturilor vegetale ce modifică umiditatea şi regimul termic al solului, reduce respirația şi întrerupe ciclurile naturale ale carbonului, azotului sau fosforului din sol. Ruinex accelerează descompunerea resturilor vegetale rămase după recoltare cu ajutorul complexului de trei bacterii din specia Bacillus sp., împreună cu ciuperca Trichoderma sp., asigurând păstrarea în sol a nutrienţilor vitali rezultaţi. Cu Ruinex se măresc cantităţile de nutrienţi disponibilizaţi din resturi precum paie, vrejuri, colete, coceni, tulpini de porumb şi floarea-soarelui cu cel putin 25% în primul an, astfel că se poate reduce consumul de îngrăşăminte convenționale proporțional cu aportul de nutrienți adus de resturile vegetale.

    Produsul Ruinex este soluția excelentă pentru fermierii care caută o tehnologie cost-effective pentru ameliorarea solurilor. “Recomandăm tuturor celor care au terenuri calitativ mai slabe sau mai grele, în sensul că le îmbunătățește textura și se fac reduceri de costuri, se utilizează mai puțină motorină”, a completat Florin Purtan.

    Ruinex se aplică direct pe sol și resturile vegetale, imediat după recoltare sau înainte de semănat. Pentru creşterea eficacității produsului, se recomandă o încorporare uşoară (8-12 cm), astfel încât produsul împreună cu resturile vegetale pe care a fost aplicat să ajungă în stratul superficial al solului (în special în situațiile în care există covor de resturi vegetale pe sol). Ruinex are o mare flexibilitate în utilizare, putând fi aplicat împreună cu erbicide, fungicide sau insecticide, fără a necesita o trecere suplimentară (ex. aplicare cu glifosat pe mirişte sau cu erbicide pre-emergente, etc.)

    Toate detaliile despre Ruinex, dar și despre toate celelalte produse din portofoliul Chemark Rom pot fi găsite pe site-ul www.chemarkrom.ro. Pueți solicita direct informații și consultanșă prin 0734 551 551 (telefon / Whatsapp) – Marius Miron, Manager departament Nutriția Plantelor.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!