• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Direcțiile Agricole sunt luate cu asalt de către fermieri

  Roxana Dobre -

  Direcțiile Agricole Județene (DAJ) sunt asaltate de cererile venite din partea fermierilor. Numai într-un județ important din punct de vedere agricol, aproximativ 26.000 de hectare de culturi, cea mai mare parte porumb, au fost afectate de secetă, conform sesizărilor depuse de 815 fermieri la Direcţia pentru Agricultură, însă suprafeţele afectate ar fi mai mari, pentru că zeci de sesizări sunt înregistrate zilnic.

  Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat astăzi, marţi – 2 august, pentru Agerpres, că cea mai mare parte a terenurilor afectate de secetă sunt cultivate cu porumb, respectiv 17.274 de hectare. Totodată, 4.150 de hectare cultivate cu floarea-soarelui au fost înregistrate, până în prezent, ca fiind afectate de lipsa apei în sol.

  ”Înregistrăm zilnic zeci de sesizări. Din cele depuse până luni seara de 815 fermieri, am verificat circa 10.000 de hectare, iar cele arătate se confirmă. Suprafeţele sunt compromise în procente diferite, de la 30 la 100%. Ploaia care a căzut la finalul săptămânii trecute a ajutat în mică măsură culturile de pe aceste terenuri, doar plantele care nu erau deja uscate mai au o şansă să îşi continue dezvoltarea. Ploaia a ajutat mai mult floarea-soarelui, care încă vegetează”, a avertizat Ioan Martin.

  Conform acestuia, în judeţ a plouat neuniform, vineri şi sâmbătă, şi a adus între 10 şi 70,7 litri de apă, cea mai mare cantitate fiind înregistrată în zona comunei Târnova.

  La mijlocul lunii iulie, preşedintele Asociaţiei ”Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, declarase, pentru Agerpres, că în zona Nădlac ”nu va exista producţie de porumb în acest an”. Zona are cele mai fertile terenuri agricole din judeţ, însă este afectată de secetă profundă, fără precedent în ultimii 30 de ani, conform autorităţilor şi fermierilor.

  ”Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, a spus Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.

  Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.

  Reamintim că Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, marți – 2 august, că suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns la 190.818 de hectare, mai mare cu 27.792 de hectare faţă de raportarea din 1 august când au fost comunicate 163.026 hectare, conform datelor comunicate până la această dată de 24 judeţe.

  ”Suprafața totală afectată de secetă este de 190.818 ha, comunicată până la această dată de către 24 județe. Situația suprafețelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor încheiate”, a anunțat astăzi MADR.

  Astfel, până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.


  Te-ar mai putea interesa

  Apel urgent către crescătorii de animale care vor să intre la plata avansului APIA Peste 300 de soiuri de soia, într-un singur loc. Eveniment demonstrativ cu vizită la ferma ecologică Ecofruct Sfârșitul blocadei navale: Cotațiile grâului, porumbului și rapiței – sub presiune

  Ultimele știri

  Patru cargouri cu peste 161.000 de tone de porumb au părăsit porturile din Ucraina Carne expirată de 3-4 ani, găsită de ANPC într-un restaurant de pe Litoral Accident feroviar provocat de o vacă lăsată nesupravegheată pe câmp