• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Radu, legumicultor: ”PFA-urile nu sunt luate atât de mult în seamă de către bănci!”

    Roxana Dobre -

    Băncile sunt reticente în relația cu micii fermieri iar atunci când totuși acordă credite o fac cu dobânzi foarte mari, este de părere legumicultorul Ionuț Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, care deține o fermă de legume-fructe în comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, din județul Olt.

    ”Mulți dintre noi am fost nevoiți  prin accesarea acelui program (Programul pentru legume în spații protejate n.r) să ne înființăm, spre exemplu, PFA-uri care PFA-uri nu sunt luate atât de mult în seamă de către bănci. La bancă este destul de greu pentru că noi suntem – legumicultorii în general, sunt o categorie care probabil nu este atât de bancabilă pentru că subvențiile noastre nu sunt constante, ele în general au fost diminuate de la an la an și aici mă refer la sprijinul cuplat, care probabil s-ar putea lua în calcul. Deci nu este o sumă fixă, așa cum are cultura mare în vegetal și atunci, băncile sunt reticente să-ți acorde credite. Ideea este în felul următor: băncile sunt destul de reticente și și atunci când o fac, o fac cu niște dobânzi destul de mari. În condițiile mai ales actuale, să ai și o dobândă foarte mare la bancă, cu creșterile astea de preț la inputuri sau la combustibil sau la energie, este destul de greu”, a declarat tânărul fermier în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Ionuț Victor Radu a completat că relația lui cu băncile nu este neapărat negativă dar fermierii se împrumută cu dobânzi mari. ”Experiența cu băncile nu a fost neapărat negativă. Aș fi răutăcios să spun chestia asta. Colaborez cu o bancă de câțiva ani și am ajuns la stadiul în care deja am închis câteva credite, sunt la un alt număr de credite – colaborare a noastră este ușor fluentă, dar la început a fost destul de greu pentru că nu îmi puteau acorda sumele pe care mi le doream sau pe perioada pe care mi-o doream. Astăzi, într-adevăr, sumele sunt destul de mari pe care le-am putut contracta, dar dobânzile pe măsură. Acele programe cum au fost Rural Invest sau Agro IMM Invest, credeți-mă că nu au fost accesibile legumicultorilor într-o mare măsură. E feedback-ul meu pentru că eu am testat vreo 3 bănci și răspunsul a fost elegant și a fost de genul ”Dacă ți-am fi putut da credit cu o dobândă redusă, o făceam și fără intervenția unui astfel de program”, a subliniat producătorul legumicol din județul Olt.

    Terenurile cu investiții nu sunt luate în calcul ca și garanție la bancă

    Ionuț Radu este de părere că statul trebuie să lucreze la viitoarele programe care să susțină creditele pentru fermieri, în colaborare cu  fermierii și băncile.

    ”Să încercăm când vorbim de garantare de 80% să încercăm să facem 100% pentru că se întâmplă următorul aspect: eu astăzi dacă mă duc și fac un credit de investiție ca să construiesc solarii, anul următor, acea investiție nu-mi este luată în calcul ca și gaj pentru un eventual nou credit. Doar terenul respectiv. Iar terenul respectiv, gol, costă 6.000 de euro, dar un hectar de solarii costă 200.000 de euro. Și nu-mi ia nimeni în calcul acea investiție. Deci aici ar putea avea un pic de lucru”, a mai punctat Ionuț Radu.

    AgroStrategia. Invitat: Ionuț Victor Radu, fermier din județul Olt (03.08.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte