• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obțineți producții de grâu de până la 9,640 kg/ha cu genetica de la INCDA Fundulea și produse pentru protecția și nutriția cerealelor de la FMC

    Adrian Radu -

    FMC România organizează an de an platforme de loturi demonstrative, împreună cu unii dintre cei mai reprezentativi fermieri din fiecare zonă geografică a țării, precum și cu stațiunile și institutele de cercetare și dezvoltare agricolă din România. Colaborarea cu unul dintre fanioanele cercetării românești, cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, este deja în al treilea an, iar platforma de loturi demonstrative a fost organizată în fiecare an în 2 locații diferite, pentru a obține rezultate cât mai relevante, adunând producțiile de la cele 2 platforme și calculând apoi producția medie/ha.

    Dacă în luna mai, fermierii au putut vedea direct în câmp rezultatele tehnologiilor aplicate în vegetație, cu ocazia Zilei Grâului și Orzului organizată de FMC România și INCDA Fundulea, acum a venit și momentul bilanțului final: recoltatul culturilor de cereale păioase de la aceste platforme de loturi demonstrative.

    În condițiile unui an agricol nefavorabil și secetos, folosind genetica de top produsă de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru care s-a aplicat o schemă de protecție și nutriție a plantelor performantă oferită de FMC, rezultatele obținute au fost foarte bune:

    – spre exemplu, la soiul Pitar, care deține cele mai bune calități de panificație (proteină 14-15%), s-a obținut o producție de 8500 kg/ha, media ultimilor 3 ani fiind de 7500 kg/ha
    – La soiurile deja consacrate, precum Glosa sau Miranda, producțiile au fost peste 8200 kg/ha; iar soiurile noi precum Ursita, Voinic, Abund și Consecvent au depășit deja așteptările, cu producții între 8800 – 9600 kg/ha


    Cercetătorul Gheorghe Măturaru, de la INCDA Fundulea, ne-a explicat pe scurt, cum a reușit să obțină aceste producții foarte bune, atât cantitativ dar și calitativ, în ciuda deficitului hidric:

    „Tehnologia aplicată a fost una clasică, începând cu o premergătoare favorabilă, o leguminoasă, continuând cu o lucrare de arat. Aplicarea de îngrășăminte a fost una specifică, normală: 200 kg de îngrășământ complex în toamnă (NPK: 18-46-0), continuat cu 200 kg de uree la pornirea în vegetație.

    Partea de protecție a plantelor a fost asigurată de o schemă de tratament recomandată de FMC, care a inclus 3 tratamente cu erbicid. De ce 3 tratamente? A fost nevoie de aceste 3 tratamente, pentru că mereu au apărut noi specii de buruieni, s-au produs reinfestări, chiar și în perioada de primăvară a fost nevoie de aplicarea a mai multor tratamente succesive. Bineînțeles, am aplicat și fungicide, insecticide și biostimulatori și îngrășăminte foliare”, a declarat Gheorghe Măturaru.

    Primul erbicid – Battle® Delta – a fost aplicat în toamnă, în postemergență timpurie, deoarece în solele respective a fost o îmburuienare timpurie cu iarba vântului (Apera spica venti), care este mai dificil de controlat în vegetație. Erbicidul Battle® Delta are avantajul de a se reactiva la precipitațiile căzute ulterior și astfel asigură un control pe o perioadă mai lungă de timp. Acest erbicid poate fi aplicat atât preemergent cât și postemergent timpuriu, are o doză foarte flexibilă, între 0.3-0.6 l / h, ce permite adaptarea acesteia în funcție de stadiul de vegetație a buruienilor, dar și de nivelul de infestare.

     

    În primăvară, s-a aplicat un alt erbicid – Foxtrot®, în doză de 1 l/ha – pentru combaterea valului 2 de buruieni graminee, odosul sau ovăzul sălbatic (Avena fatua) fiind buruiana predominantă care a început să apară în zonă în ultimul timp și să creeze mari probleme și, preventiv, s-a aplicat și fungicidul Riza® pe bază de tebuconazol.

    „Odată cu aplicarea erbicidului Foxtrot® pentru controlul ovăzului sălbatic am aplicat și biostimulatorul SeaMaxx® , pe bază de alge marine, pentru a oferi un suport plantei de cultură, pentru a-i oferi o rezistență mai bună la perioada cu stres termic, datorită diferențelor de temperatură zi-noapte, cât și o toleranță mai bună a perioadei de stres hidric”, a menționat Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.

    Pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, buruieni care sunt mai termofile și care răsar mai târziu s-a aplicat erbicidului Omnera®. Acesta a controlat majoritatea buruienilor dicotile care au apărut ulterior, precum turița, volbura, hrișca urcătoare, inclusiv samulastra de floarea-soarelui, care din cauza secetei din toamnă, a răsărit in etape, și a răsărit și în primăvară când a avut condiții favorabile. Erbicidul Omnera® conține 3 substanțe active, are o doză flexibilă, între 0.5-1 l/ha, și o formulare modernă, OD, care ajută produsul să adere mai bine la suprafața frunzelor și să fie translocat mai rapid în plantă.

    Pentru un control bun asupra bolilor și dăunătorilor, la tratamentul realizat în stadiul de burduf s-a aplicat și fungicidul Zantara® împreună cu insecticidul Vantex®, iar a pentru a menține o calitate foarte bună de panificație și o producție la un nivel cât mai ridicat, s-a aplicat și fertilizantul Foliar Extra®. Fertilizantul Foliar Extra® are un ph de doar 2.2, ce îl face să fie mai ușor asimilabil de către plantă și aplicat în tratamentul 2, în apropierea burdufului sau la tratamentul la spic, ne ajută să obținem o calitate de panificație mai bună, un procent de proteină și gluten în plus.

    ”Prin aplicarea unei tehnologii, unei agrotehnici performante, bazate pe produse de protecția plantelor cu schema de tratament recomandată de FMC, am obținut rezultate pe care deja vi le-am prezentat, s-au văzut și s-au ridicat la un nivel atât cantitativ și calitativ foarte ridicat”, a conluzionat cercetătorul Gheorghe Măturaru.

    „Noi ne bucurăm ca am reușit să obținem aceste rezultate foarte bune, aici putem să subliniem genetica de top produsă de INCDA Fundulea, la care s-a aplicat o schemă de tratamente pentru protecția plantelor performante și astfel am obținut niște rezultate pe măsură. Recomandăm tuturor fermierilor să testeze atât genetica de la INCDA Fundulea, cât și produsele FMC și să se convingă singuri de performanța acestor produse”, a subliniat pe final Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.

    Pentru mai multe informații despre produsele disponibile în portofoliul FMC pentru realizarea unui program integrat de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor, puteți accesa pagina www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării