• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apel urgent către crescătorii de animale care vor să intre la plata avansului APIA

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au fost eșantionați pentru controlul în teren și nu primesc inspectorii Agenției Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) să verifice documentele și existența animalelor la fața locului nu pot intra la plata avansului care va începe din 16 octombrie. Asociație Forța Fermierilor (AFF) atrage atenția membrilor crescători de animale că inspectorii ANZ pot aplica mai multe sancțiuni care pot afecta toată cererea unică, adică și partea de vegetal.

    ANZ este în plină campanie de verificări la fața locului a efectivelor de animale din sectorul zootehnic ovine/caprine și taurine de lapte și carne. Asociația Forța Fermierilor le reamintește fermierilor că au obligația să primească inspectorii agenției în exploatații și să coopereze cu aceștia pentru ca raportul de verificări în teren să fie corect.

    ”Întâmpinăm greutăți din partea fermierilor deoarece nu prea acceptă controlul, motivând ba că este sâmbătă, ba că e duminică, ba că sunt plecați în concediu. Noi am stabilit un termen limită data de 15 august să finalizăm toate controalele astfel încât să poată fi efectuată și introducerea rapoartelor de control în sistem ca fermierii să poată intra la plata avansului, începând cu 16 octombrie. Eșantionul este destul de mare și atunci inspectorii de control fac verificările zi-lumină astfel încât termenul pentru finalizarea verificărilor să poată fi respectat. Sunt verificate efectivele care sunt înscrise în cererea unică. Mesajul nostru este ferm ca fermierii să îi sprijine pe inspectorii ANZ să efectueze în cele mai bune condiții verificările”, au precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO reprezentanți ai ANZ

    Fermierii nu pot intra la avans dacă nu au controlul efectuat

    Fermierii care au ”picat” la control și nu au încheiat raportul de control nu pot intra la plata avansului din toamnă.

    ”Refuzul fermierului de a accepta controlul în exploatații poate duce la sancțiuni, de la cele mai ușoare până chiar la tăierea plăților iar acestea nu impactează doar anul în curs, ci se pot întinde pe mai mulți ani. Sancțiunile nu sunt atât de simple și pot duce la penalizări pe întreaga cerere, nu doar pentru sectorul zootehnic. Prin reducerea perioadei de retenție la 90 de zile pentru ambele specii, ovine/caprine și taurine, toți fermierii vor beneficia de subvențiile în avans, dacă cererea MADR va fi aprobată de Comisia Europeană. Fermierii când depun cererea unică trebuie să menționeze locul unde pot fi verificați. În cele mai multe cazuri, când ANZ notifică fermierul, pentru că sunt obligați să anunțe cu 24-48 de ore înainte, primește refuzuri din partea acestora. Noi ne încadrăm în perioada limită pentru control, dar sigur că vor rămâne acele situații care nu sunt finalizate și care nu pot intra la plata avansului”, au mai spus reprezentanții ANZ.

    Ce documente trebuie să pregătească fermierii 

    În privința actelor, fermierii trebuie să aibă un Registru Individual al Exploatațiilor (RIE) unde își înscriu toate evenimentele la zi legate de animalele înscrise la subvenții: intrări-ieșiri, sacrificări, animale moarte etc.

    ”Dacă au lipsă crotalii trebuie să facă dovada formularului de mișcare privind solicitarea crotaliilor. ANZ se încadrează pentru data de 15 august când se încheie acțiunea de control. Eșantionul de control a fost extras de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar verificările sunt efectuate de ANZ în baza unui protocol semnat cu agenția de plăți. Pentru campania 2022 au fost eșantionate 5.233 de dosare pentru verificări privind schemele de sprijin din sectorul zootehnic. Din acestea ANZ a reușit deja să finalizeze verificările pe 65 % din cereri. Agenția și-a propus un target de 5-6 la sută pe zi astfel încât termenul de 15 august să fie respectat”, a mai declarat sursa citată.

    Reamintim că Agenția Națională pentru Zootehnie ,,Prof.dr. G.K. Constantinescu” a anunțat printr-o informare că începând din 12 iulie a început controalele la fața locului la solicitanții de sprijin selectați în eșantionul de control pentru următoarele scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor:

    Agenția a transmis și care sunt obligațiile solicitantului de sprijin selectat pentru controlul la fața locului:

    Atenție! Registrul obligatoriu al explotațiilor, document obligatoriu care trebuie completat la zi, trebuie să trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații, actualizate la zi:

    – date referitoare la exploatație (codul exploatației; adresa exploatației; numele şi adresa deținătorului; tipul de producție;
    – date referitoare la animalele din exploatație (codul unic de identificare al animalului; data naşterii; data identificării; sexul; rasa şi genotipul, dacă se cunosc; ziua, luna şi anul în care animalul a decedat în exploatație; informații despre orice înlocuire a crotaliilor auriculare);
    – date referitoare la animalele nou-intrate în exploatație (codul unic de identificare al animalului; codul exploatației de la care animalele au fost transferate; data intrării; seria şi numărul formularului/documentului de mişcare);
    – date referitoare la animalele care părăsesc exploatația (codul exploatației sau al abatorului de destinație; data plecării; seria şi numărul formularului/documentului de mişcare.

    Ce verifică funcționarii ANZ pe teren

    Conform ANZ, acțiunile impuse de controlul la fața locului sunt:


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale