• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zootehnie lichidată pe bucăți. Site-urile de anunțuri sunt pline de vânzări la animale!

    Roxana Dobre -

    Site-urile de vânzări au fost luate cu ”asalt” în ultima perioadă cu anunțurile fermierilor care vor să vândă exploatațiile sau o parte din animale. Mai multe anunțuri au fost publicate în ultima perioadă iar crescătorii de animale vor să vândă exploatațiile ”cu totul” astfel încât să nu mai fie nevoiți să procure hrană pentru iarnă dar și ”la bucată” astfel încât să poată salva o parte din efective și să ducă afacerea mai departe.

    Numai de la începutul lunii august pe cele mai cunoscute site-uri de anunțuri au fost publicate oferte de vânzare pentru ferme întregi de animale, fermierii fiind disperați din cauza secetei care a pârjolit culturile și a lăsat animalele fără mâncare sau stocuri pentru iarna care se apropie.

    Iancu Jianu, fermier din Timiș este doar unul dintre fermierii care doresc să renunțe la zootehnie și să vândă toate animalele. ”Lichidez ferma de vaci Limousine și Bălțată Românească. Cei interesați vă rog să îmi scrieți în privat”, a anunțat crescătorul de animale pe grupul de Facebook ”Vaci și viței”.

    Pe site-ul OLX, lichidările de ferme s-au înmulțit printre anunțurile din ultima perioadă, semn că fermierii care nu au avut stocuri de furaje sau au culturile lovite de secetă nu mai au forța financiară să meargă mai departe cu investițiile în zootehnie.

    Fermierii vând efective întregi de animale din cauza secetei (foto: www.olx.ro)

    ”Vând vaci Holstein tinere, producție mare de lapte, juninci montate, juninci de 1 an , viței de tăiat și de prăsilă și taur Holstein cu acte de proveniență”, anunță un fermier din Botoroaga, județul Teleorman, care precizează la titlul anunțului că își lichidează ferma iar prețul pentru un singur animal este de 5.000 de lei.

    Un alt anunț publicat pe OLX este al unui fermier din Mamaia-Sat, județul Constanța care menționează că pentru tot efectivul cumpărat prețul pe care îl oferă este mai „avantajos”. ”Lichidare de fermă atât vaci de lapte și de carne foarte convenabil pentru cine ia totul”, a spus fermierul. Acesta și-a reînnoit anunțul care fusese postat în luna iulie, dovadă că nu prea a avut ofertanți iar crescătorii nu se înghesuie să investească în zootehnie.

    Fermierii încearcă să își convingă eventualii cumpărători care se mai încumetă să investească în zootehnice cu producțiile pe care le dau vacile de lapte, chiar și în condițiile secetoase din acest an. ”Vând toată ferma de vaci. Efectiv de 13 vaci Bălțată Românească.  Vaci tinere bune de lapte. Una proaspăt fătată, vițea restul proaspăt montate. Garantez minim 12 litri pe cap de vacă (datorită căldurii care afectează pășunea)”, este oferta unui alt fermier, din Huedin, județul Cluj. Acesta cere 18.000 de euro pentru întregul efectiv.

    Abatoarele sunt depășite de numărul mare de cereri din partea crescătorilor

    Nici fermierii care au decis să mai dea o șansă zootehniei și nu vând toate animalele, ci renunță la o parte din efectiv ca să le poată salva pe celelalte, nu o duc mai bine. În lipsa cererii în viu pentru vânzarea vacilor, crescătorii de adresează abatoarelor.

    Proprietarii de abatoare vorbesc, în schimb, de un blocaj pe piaţă. „Preluăm foarte-foarte puţin, în funcţie de comenzile pe care le primim. Toată lumea vrea ieftin. Preţul a fost ok când era 18-19 lei/kg. Acum e puţin şi pentru ţărani şi comercianţii vor să fructifice situaţia, nu cumpără marfă decât dacă le-o dăm ieftin“, a declarat Ilie Matei, proprietarul unui abator din Olt, pentru Adevărul.

    Situaţia va fi şi mai grea anul viitor, a spus Georgel Buică, un aproprietar al unui centru de sacrificare.  „Dispare bovina, aşa cum a dispărut şi porcul. Noi deja nu mai luăm din gospodăriile populaţiei, ci de la ferme, din Teleorman, din Dolj…Crescătorii renunţă, se angajează pe la fabricile astea de pe lângă oraş şi asta e, nu mai muncesc degeaba, şi pentru ei cumpără din supermarket carnea. Vezi prin sat case la rând cu lacătul pe poartă. Ştiţi cum e? Cum ar scăpa un câine din lanţ, nu-l mai prinzi!“, a mai completat Georgel Buică pentru sursa citată.

    Cei care vor să meargă mai departe au, teoretic, soluţia unor credite cu dobânda subvenţionată de stat. De astăzi, crescătorii de bovine și ovine vor putea obține mai devreme banii pentru subvențiile acordate pe cap de animal pentru campania 2022. La cererea mai multor asociații de profil, ministrul Agriculturii, Petre Daea, împreună cu șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, au decis ca adeverințele-punte să fie eliberate și crescătorilor de animale, atât pentru schemele privind Ajutorul Național Tranzitorii Zootehnice (ANTZ), cât și pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Valoarea înscrisă de APIA în adeverința eliberată va fi de 65% din cuantumul în lei stabilit de APIA pentru ANTZ și SCZ, raportate la anul 2021, astfel:

    Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor