• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de roșii Marmande: productivitate, rezistență la boli și dăunători

    Roxana Dobre -

    Soiul de roșii Marmande i-a cucerit pe mulți cultivatori de tomate. Ce productivitate are soiul de tomate Marmande, cât de rezistent este și cum trebuie îngrijit, vă spunem în acest articol.

    Soiul Marmande este prezent în România și în grădina cunoscutului legumicultor Vali Cucu din județul Neamț. Originar din Franța, Marmande a ”prins” la legumicultorii români și datorită producției mari pe o singură plantă și rezistenței sale la boli și dăunători.

    Vali Cucu, legumicultor din localitatea Bălțătești, județul Neamț, este unul dintre cei care păstrează și duc mai departe soiurile vechi, obținute în principal din schimbul de semințe cu alți grădinari pasionați de menținerea acestora. Cel mai nou soi care a intrat în atenția celor care îi urmăresc pagina este soiul de roșii Marmande, pe care legumicultorul îl cultivă deja de circa 10 ani și despre care are numai cuvinte de laudă. Vali Cucu a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO cum se cultivă soiul Marmande, ce producții se pot obține pe plantă dar și dacă are sensibilități la boli, dăunători sau rezistă în condițiile actuale când seceta devine o provocare pentru orice agricultor.

    Soiul are o producție bună și nu este sensibil la secetă

    Soiul de roșii Marmande: caracteristici

    Marmande este una dintre cele mai populare soiuri de roșii din Europa, cu o ”vechime” de peste o sută de ani. Roșia Marmande a fost crescută de compania franceză Vilmorin Seed și a ieșit la vânzare pentru prima dată în 1897. Soiul a fost numit după orașul francez Marmande. În această zonă, până în anii 60 ai secolului XIX, s-au angajat în viticultură, însă filoxera de struguri, sau afidele de struguri, importate din SUA, au distrus viile. Agricultorii au început să cultive roșii în loc de struguri.

    Odată cu popularitatea în creștere, semințele de roșii Marmande au început să fie produse în Germania, Olanda, Spania, Statele Unite și alte țări ale lumii. Crescătorii din multe țări au lucrat pentru a adapta soiul francez la condițiile de creștere. Așadar, în Spania, a apărut soiul Marmande RAF (rezistent la Fusarium). Crescătorii francezi au decis să „decoreze” bătrânul Marmande și au scos la lumină neobișnuit de luminos Marmande Montpellier. Crescătorii din Olanda au recreat și îmbunătățit soiul, numindu-l Super Marmande.

    Soiul de tomate Marmande a câștigat popularitate și printre legumicultorii români iar în multe piețe acesta face diferența între clasicii hibrizi și o roșie aspectoasă și cărnoasă. Legumicultorul Vali Cucu a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că soiul se pretează la transport și rezistă circa 4-5 zile după ce tomatele sunt culese, ceea ce le face ”pretabile” pentru vânzarea în piață.

    Soiul de roșii Marmande: plantare și îngrijire

    Soiul Marmande se obține din semințe de calitate din care se fac răsaduri. Modul de obținere a răsadului este cel pe care legumicultorii îl aplică și în cazul altor soiuri și hibrizi. Legumicultorul Vali Cucu a precizat că acesta poate fi cultivat atât în grădină, cât și în solar. ”Ceea ce am publicat eu pe pagina mea este cultivat în grădină și comparativ cu restul soiurilor se prezintă foarte bine chiar și în condiții de secetă, numai că din cauza temperaturilor mari nu a fructificat decât 2-3 etaje”, ne-a spus cultivatorul.

    Atunci când alegeți un loc pentru cultivarea tomatelor, rețineți că solul pe care au crescut alte culturi (vinete, ardei) nu este potrivit pentru cultivarea roșiilor. La plantarea roșiilor, în găurile de plantare se adaugă compost, turbă sau gunoi putrezit (gunoiul de grajd proaspăt arde rădăcinile plantelor). Densitatea plantării – nu mai mult de 5 plante la 1 mp.

    Soiurile de roșii Marmande trebuie să aibă susținere pe întregul sezon de creștere deoarece au fructele ”grele”  În timpul căldurii extreme, florile de roșii din seră devin sterile, prin urmare, este necesar să scădeți temperatura în seră: închideți partea superioară a serei astfel încât soarele să nu ardă, deschideți ușile și ferestrele. În grădina puteți aplica plasă de umbrire pentru a evita arsurile solare.

    În privința îngrijirii, Vali Cucu a precizat că rezistența soiului la boli și dăunători îl ajută să aplice un număr minim de tratamente. ”Roșia Marmande este destul de rezistentă la boli și dăunători. Anul acesta le-am făcut două tratamente cu Ridomil (fungicid n.r) în primăvară, după plantare. În rest am aplicat acel îngrășământ despre care ați scris și dvs. cu găinaț și drojdie, și este suficient. Plus, obligatoriu fac dezinfectatul solului cu permanganat de potasiu în fiecare an, primăvara și vara. Dar este de ajutor că acest soi are o stabilitate genetică foarte mare. În rest ud prin picurare la 4-5 zile, acum de când am început recoltatul am mai rărit dar se prezintă destul de bine la secetă, față de alte soiuri”, a mai spus grădinarul nemțean.

    Soiul de roșii Marmande: producție pe plantă

    Productivitatea soiului Marmande este medie spre mare, în comparație cu alte varietăți de tomate.

    ”Depinde mult și de condițiile și solul unde este cultivată. Eu am avut ani și cu 5-6 etaje când vremea a fost mai blândă cu noi. Per plantă de roșie Marmande putem vorbi de o producție de 3-4 kilograme în condiții climatice normale. Dar, desigur, sunt și plante care dacă au 5 etaje atunci se pot scoate și 4-5 kilograme pe o singură plantă”, a spus acesta.

    Fructele unei plante de roșie Marmande sunt legate în ciorchini de 4-6 bucăți. Sunt rotunjite, cu nervuri, cu o greutate de 150-250 g. Pulpa fructului este cărnoasă, grasă, cu patru camere.

    Soiul de roșii Marmande: la ce se pretează

    Legumicultorul Vali Cucu spune că roșiile Marmande se pretează atât pentru consum cât și pentru bulion.

    ”Nu este o roșie goală înăuntru față de roșia-gogoșar spre exemplu. Mie personal mi s-a părut mai dulce decât restul soiurilor pe care le cultiv. Eu am soiul de vreo 10-12 ani și aleg să îl cultiv anual. Coaja nu aș putea spune că este tare deoarece acest aspect este dictat și de clima din anul respectiv. Spre exemplu când temperaturile sunt foarte crescute fructul își îngroașă coaja ca să protejeze semințele din interior. Merg vândute și la piață, se păstrează cam 4-5 zile după recoltare având în vedere că vorbim de un soi. Dacă era hribrid se putea păstra mai mult. Avem Cristinica sau Dasirius care merge păstrat și până la 2 săptămâni”, a mai spus legumicultorul.

    Soiul de roșii Marmande: avantaje

    Avantajele roșiilor Marmande includ:

    Legumicultorul deține o grădină de 1.000 mp cu peste 100 de soiuri de legume, din care mai mult de 70 sunt soiuri de roșii atât românești, cât și europene. O parte din semințele pe care le obține sunt comercializate online către alți pasionați de legumicultură sau mici cultivatori și familii care doresc să își cultive singure legume ca altădată.

    Semințele din soiul Marmande poate fi comandat de la legumicultorul Vali Cucu după data de 1 decembrie pe site-ul: www.seminteromanestidelegume.ro


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA