Prețuri în scădere la abatoare. Fermierii, sfătuiți să nu vândă vacile mai devreme de 18 noiembrie
Angelica Lefter -Prețul pentru vita de carne în abatoare. Prețul pe care îl primesc crescătorii de vaci de carne pentru un kilogram de animal în carcasă este în medie între 25 și 30 de lei kilogramul, în funcție de oferta existentă la nivel de județ.
Din cauza secetei care a cauzat un deficit de hrană pentru animale, foarte mulți crescători decid vinderea efectivelor. Indiferent de cât vor da abatoarele pe carnea de vită, unii fermieri sunt interesați să vândă, având în vedere că lipsa hranei o să fie o mare problemă, mai ales în iarnă.
Preț carcasă vită de carne: până la 25-30 de lei pe kilogram
Prețul cărnii de vită direct de la fermieri variază ca preț maximal între 25 și 30 de lei kilogramul, în funcție de zonă. Crescătorii de animale spun că, spre exemplu, în Mehedinți ori Suceava, prețul este de 25 de lei pe kilogram de carcasă, pe când în Maramureș, Bistrița – Năsăud sau Dolj, kilogramul de carne de vită ajunge și la 30 de lei.
Cu toate acestea, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean atrage atenția fermierilor să nu vândă animalele în perioada de retenție deoarece prin micșorarea efectivelor ei pot să nu-și mai primească sprijinul cuplat zootehnic de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Abatoarele din nordul țării oferă între 15 și 16 lei/kg de carcasă de vită
Dumitru Grigirean, președintele ACBCR a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că prețurile de 20-25 de lei pe kilogramul de carcasă se înregistrau acum aproximativ 2 luni, dar acum, pe fondul secetei, au scăzut semnificativ, la 15-16 lei kg de carcasă.
”Fermierii în general vând în viu, la înțărcare, avem puțini care fac și îngrășare și vând la carcasă. Pentru evoluția prețurilor în piață, eu știu că înainte de a începe seceta, acum 2 luni și jumătate cu aproximație, că mai primim și noi oferte de la abatoare, de la colaboratori și mai trimitem către membri, prețul trecuse undeva de 20 de lei carcasa, ajunsese undeva la 22-23 de lei. Acum, însă, se pare că ar fi undeva la 15-16 lei carcasa, deci a scăzut mult prețul. Asta știm noi, dar nu știu să fi fost 28 de lei vreodată, nu cred. Eu, ce știu în zona de nord, și aici sunt și multe abatoare, eu nu am auzit de prețuri mai mari de 22 de lei pe carcasă. Nu contează rasa, dar avantajul este că la rasa de carne și greutatea carcasei este mai mare, să zicem că și aici ar fi o diferență de preț. Ceea ce vindem noi, 80-90% dintre fermierii noștri vând vițeii la înțărcare, pentru îngrășare. Sunt puțini în România care fac și îngrășare, mai mult în străinătate vând. Aici, în țară, la vițeii până la 300 de kilograme, între 10 și 12 luni, prețurile n-au mai crescut în ultimii 3-4 ani, deci undeva la 12 lei pe kilogram la înțărcare, în condițiile în care acum 3-4 ani primeam 14 – 14,5 lei pe kilogram. Cei care au îngrășătorii evită să mai populeze la capacitate din cauza prețurilor la furaje”, a explicat Dumitru Grigorean.
Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) reunește, la nivel național, un efectiv total de 30.000 de capete, vaci de carne și lapte, însă problemele sunt aceleași pentru toți fermierii care le dețin, a mai spus președintele asociației, Dumitru Grigorean.
Președintele ACBCR: ”Fermierii care beneficiază de sprijinul cuplat de la APIA să nu vândă animalele până la 18 noiembrie!”
Președintele ACBCR, Dumitru Grigorean, trage un semnal de alarmă și îi atenționează pe fermieri să nu vândă animalele până la data de 18 noiembrie deoarece pot pierde sprijinul de la APIA.
”Acum mulți nu pot vinde în această perioadă din cauza perioadei de retenție. Deocamdată a rămas la 6 luni această perioadă. Am văzut că există o solicitare a Ministerului Agriculturii de a se reduce, dar deocamdată nu știu să fi dat Comsia Europeană vreun răspuns. Pentru fermierii care beneficiază de sprijinul cuplat, atât la vaca de lapte cât și vaca de carne, este obligatoriu să fie menținute efectivele declarate timp de 6 luni, după data limită de depunere a cererii, practic prima zi în care se pot vinde animalele este 18 noiembrie 2022. Nu știm dacă se aprobă micșorarea perioadei de retenție a animalelor și chiar vreau să le spun fermierilor că deocamdată data de 18 noiembrie este prima zi în care se pot vinde vacile. De aceea și la abatoare, acum, cei care au vacile înscrise la subvenție, nu le pot vinde. Lumea trebuie să se chinuie cu ele, orice vânzare înainte înseamnă pierderea subvențiilor și intră și pe penalizări dacă intră într-un anumit procent. Dacă fermierii încep acum să vândă vacile după 100 de zile, fără să fie un răspuns sigur al Comisiei Europene, ar fi nenorocire pentru toată lumea!”, a menționat președintele ACBCR.
Dumitru Grigorean spune că micșorarea perioadei de retenție a animalelor de la 6 luni la 90 de zile ar fi binevenită, mai ales că va fi o iarnă grea, marcată de lipsa furajelor. Mai mult, fermierii dau deja semnale că vor să vândă animalele.
”Dacă se va aproba solicitarea, și noi am vrea, și suntem de acord, foarte bine că Ministerul Agriculturii s-a gândit la asta, este foarte bine! Deocamdată nu avem răspuns și oamenii să nu vândă vacile, chiar dacă e secetă! Dacă se va aproba, atunci sunt convins că vor pleca foarte multe animale la abator pentru că e jale pe piața furajelor, nu găsești mâncare pentru animale! În perioada asta încă se mai găsesc rezerve, încă ne mai chinuim, dar tendința este de renunțare pentru că efectiv la iarnă vor fi nevoiți să renunțe la animale. Cu transporturile nu ar fi probleme pentru că în general circulă noaptea, abatoarele mari au mașini specializare, ei nu pot risca să meargă ziua pe caniculă. Înseamnă pe lângă suferința animalelor și pierderi, riscă să moară pe drum”, a conchis Dumitru Grigorean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat la finalul lunii iulie că a transmis o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenție a animalelor în ferme, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat, iar acum se așteaptă răspunsul oficial al reprezentanților europeni.