Rectificare bugetară 2022: Ministerul Agriculturii va primi bani, dar mai puțini decât a solicitat
Roxana Dobre -Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) instituție de unde vin banii pentru subvențiile pe suprafață și cap de animal pentru fermieri, va primi un buget mai mic decât a cerut la rectificarea bugetară.
Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia.
Conform sursei citate, Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde de lei, dar primește doar 716 milioane de lei.
Există și ministere pentru care bugetul va fi tăiat. În topul acestora este Ministerul Afacerilor Externe care a cerut o majorare de 159 milioane lei, în bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei, bugetul Ministerului Finanțelor care va scădea cu 144 milioane lei. Și Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.
De asemenea, Ministerul Mediului a cerut o suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.
Banii pentru subvențiile în avans ar trebui ”prinși” în rectificarea bugetară
O plată importantă care este așteptată de fermieri sunt subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe hectar și cap de animal. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat într-o declarație de presă că datele privind plățile către fermieri pentru subvențiile din anul 2022 au fost transmise se Ministerul Agriculturii la Guvern și vor fi luate în calcul la rectificare.
”Avem deja analiza de la Ministerul Agriculturii și este luată în calcul pe partea aceasta de prima rectificare”, a precizat Câciu.
Reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că pentru campania 2022 au depus cererea unică un număr de 778.552 de fermieri. Plățile în avans urmează să înceapă de la 16 octombrie, cu un procent cerut de MADR și aprobat de Comisia Europeană de 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută din schemele compensatorii.
Conform cifrelor comunicate de APIA, în campania 2021 au fost plătiți în avans 745.155 de fermieri, ceea ce reprezintă 96,72% cu o sumă totală autorizată la plată este de 1,26 miliarde euro.