Mișcare surpriză pe piața cerealelor. Decizia cu care Rusia aruncă în aer prețul grâului
Mircea Olteanu -O mișcare surpriză a Rusiei pune presiune maximă pe prețul cerealelor, în special pe prețul grâului, care este la un nou pas să sară din nou în aer în regiunea Mării Negre. Conform mai multor surse oficiale, Guvernul Rusiei este în proces de revizuire a previziunilor sale anterioare foarte optimiste privind recolta de cereale.
Ministrul Agriculturii de la Moscova, Dmitri Patrușev, a afirmat vinerea trecută că volumul recoltat până acum nu corespunde așteptărilor. Campania de recoltare este, de asemenea, întârziată în mai multe regiuni din cauza vremii ploioase.
Autoritățile ruse au estimat anterior că recolta de cereale din acest an ar putea ajunge la 130 de milioane de tone, față de 121,4 milioane de tone anul trecut. Pe această bază, Kremlinul a promis exporturi de 50 de milioane de tone de cereale pentru acest an comercial.
Anul trecut, Rusia a exportat 38,9 milioane de tone de cereale, inclusiv 33,0 milioane de tone de grâu.
Cu toate acestea, potrivit lui Patrușev, în acest moment nu este clar dacă este posibilă menținerea acestei previziuni privind recolta și, prin urmare, a volumelor de export planificate.
Planuri de export revizuite, tarife de export majorate
Prin urmare, pentru a asigura acoperirea necesarului intern, ministrul a indicat că nu poate exclude o ”revizuire” a planurilor de export. Acest lucru ar putea avea, de asemenea, ”un impact negativ asupra pieței mondiale a cerealelor”, a afirmat ministrul Patrușev.
Ca un prim pas, începând cu 10 august vor intra în vigoare taxe pentru export majorate, care în cazul grâului vor fi cu aproape 13% mai mari decât înainte. Astfel, Guvernul rus a revizuit taxa la exportul de grâu în creștere cu 592,80 ruble/tonă, până la 5.219,60 ruble/tonă, ceea ce a echivalat cu aproximativ 86,45 dolari/tonă, în creștere cu 9,60 dolari/tonă pe săptămână. În același timp, indicele mediu corespunzător grâului pe șapte zile, publicat de Bursa din Moscova (MOEX), a scăzut cu 2,50 dolari/tonă în cursul săptămânii trecute la 369,40 dolari/tonă.
Ofertele de pe piața fizică de numerar sunt în prezent auzite la 355 dolari/tonă pentru 12,5% grâu și 330 dolari/tonă pentru 11,5% pe baza FOB NTTK pentru încărcare august-septembrie, arătând o scădere săptămânală de 5-15 dolari/tonă.
Taxa de export de orz a fost, de asemenea, majorată cu 559,50 ruble/tonă, la 3.504,90 ruble/tonă, echivalent cu 58,05 dolari/tonă, în creștere cu 9,58 dolari/tonă față de vinerea trecută. Indicele mediu pe șapte zile MOEX a pierdut doar 0,60 dolari/ton și a fost raportat la 310,60 dolari/tonă.
Taxa pe porumb a urmat aceeași tendință și a fost stabilită cu 491,40 ruble/tonă mai mare la 3.802,80 ruble/tonă sau 62,99 dolari/tonă, marcând o creștere săptămânală de 7,99 dolari/tonă. În ciuda creșterii impozitului, indicele mediu pentru porumb a scăzut cu 2,60 dolari/tonă, la 317,60 dolari/t.
Guvernul rus a transferat formula de impozitare la un calcul bazat pe moneda națională de la începutul anului de comercializare 2022/23 pentru a menține competitivitatea exportatorilor pe piața globală.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, țara eurasiatică cultivând grâu pe aproximativ 28 până la 29 de milioane de hectare. Această suprafață este mai mare decât cea la dispoziția întregii Uniuni Europene, care se ridică la 24 de milioane de hectare.
Rusia beneficiază și de cererea globală în continuă creștere. Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) anticipează o creștere continuă a cererii și a consumului de cereale cu 1-2% pe an în următoarele decenii, pe baza modului în care populația mondială se dezvoltă în prezent. În ultimii ani, însă, creșterea consumului de grâu a fost semnificativ mai mare. În sezonul 2019/20 a fost de aproape 6 la sută.
În anul record 2017/18, exporturile ruse de cereale au fost de 41 de milioane de tone. Adică între 17 și 21% din exporturile globale.