• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia vrea să cultive cereale în zona arctică, profitând de schimbările climatice

    Mircea Olteanu -

    Rusia este deja cel mai mare exportator mondial de grâu, iar schimbările climatice ar putea consolida și mai mult poziția acestei țări pe piața cerealelor.

    Regiunile din Orientul Îndepărtat și din Arctica, care anterior erau acoperite de permafrost, ar putea deveni zone de creștere pentru grâu și alte tipuri de cereale. Acest lucru ar consolida semnificativ poziția Rusiei ca cel mai important furnizor de cereale.

    Alți exportatori importanți, precum SUA, Australia și țările din Europa și America de Sud, ar putea rămâne semnificativ în urmă în clasamentul marilor exportatori de cereale. Sau cel puțin așa va sta situația potrivit prognozelor climatice și analizei consecințelor acestora asupra cerealelor și a altor culturi agricole. Prognozele indică perioade mai lungi de căldură, mai multă secetă, iar în alte zone se estimează precipitații torențiale.

    Temperaturile pot crește cu până la 1,8 grade în următorii 10 ani

    Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează că temperaturile din cele mai importante regiuni agricole vor crește cu 1,8 grade în următorul deceniu și cu până la 3,9 grade până în 2050. Cu ocazia prezenței sale la Forumul Arctic, în anul 2019 – un eveniment care a reunit comunitățile arctice, mediul academic și organizații internaționale – președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat: „Arctica prezintă provocări enorme. Nu putem răspunde cu succes decât dacă o facem împreună. Una dintre provocări va fi găsirea echilibrului între dezvoltarea economică și conservarea mediului arctic”.

    Michael Paul, expert la institutul german Stiftung Wissenschaft und Politik din Berlin, a declarat pentru Deutschlandfunk despre ambițiile Rusiei: „Unii afirmă că până la 20% din produsul național brut al Rusiei ar putea fi generat de Arctica”.

    Grâul de primăvară, deja cultivat în zonele mai reci ale Rusiei

    Rusia cultivă deja grâu pe aproximativ 28 până la 29 de milioane de hectare, arată datele prezentate de agrarheute.com. Această suprafață este mai mare decât cea la dispoziția întregii Uniuni Europene, care se ridică la 24 de milioane de hectare. Grâul de primăvară crește pe aproape 60% din suprafața cu grâu a Rusiei – în jur de 15 până la 17 milioane de hectare. Din cauza condițiilor climatice, acest tip de grâu este cultivat în principal în Orientul Îndepărtat și în regiunile mai reci din Rusia.

    O situație asemănătoare se înregistrează în Canada, unde grâul de primăvară, bogat în proteine, ​​este cultivat în provinciile de prerie, cu o climă comparabilă cu cea din Orientul Îndepărtat rus. Cu toate acestea, acest tip de grâu este cultivat în Canada doar pe aproximativ 9 până la 10 milioane de hectare.

    Prognozele pentru zona arctică rusă și Orientul Îndepărtat rus, unde permafrostul a predominat până acum, oferă un potențial imens pentru extinderea producției de grâu. În plus, perioadele de creștere în restul regiunilor reci din Rusia sunt probabil tot mai lungi, astfel că potențialul randament al culturilor de cereale este în creștere.

    Rusia, o țară avantajată de încălzirea globală

    În urmă cu un an, publicația The New York Times a scris un articol important intitulat „Cum învinge Rusia criza climatică”. Potrivit jurnaliștilor americani, „Cea mai mare țară din lume este cel mai bine poziționată la nivel global pentru a beneficia de încălzire, deoarece mult mai mult teren va putea fi folosit pentru cultivarea cerealelor”.

    Pe lângă condițiile de cultivare mai bune, Rusia beneficiază și de cererea globală în continuă creștere. Consiliul Internațional pentru Cereale (IGC) anticipează o creștere continuă a cererii și a consumului de cereale cu 1-2% pe an în următoarele decenii, pe baza modului în care populația mondială se dezvoltă în prezent. În ultimii ani, însă, creșterea consumului de grâu a fost semnificativ mai mare. În sezonul 2019/20 a fost de aproape 6 la sută!

    Potrivit estimărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), rușii ar putea exporta în acest an aproximativ 35 până la 36 de milioane de tone de grâu – în ciuda tarifelor la export și a restricțiilor la export existente. În anul record anterior 2017/18, exporturile ruse de cereale au fost de 41 de milioane de tone. Adică între 17 și 21% din exporturile globale. Nimeni nu poate ține cu adevărat pasul cu asta. Numai în anii buni, toate cele 27 de țări ale UE au în total un volum de export la fel de mare.

    Vremuri prospere: Exporturile agricole devin la fel de importante ca petrolul și gazele

    Având în vedere această evoluție, pentru exportatorii ruși de cereale ar putea urma vremuri de prosperitate. În următorul deceniu, exporturile de cereale și alte produse agricole ar putea deveni la fel de importante pentru Rusia precum sunt exporturile de petrol și gaze în prezent, a declarat ministrul rus al Agriculturii în 2017.

    De asemenea, FAO estimează că Rusia va crește semnificativ producția și randamentul cerealelor. Pe lângă extinderea masivă a agriculturii în zona arctică și Orientul Îndepărtat rus, creșterea va fi favorizată și de utilizarea sporită a îngrășămintelor minerale – Rusia fiind de altfel un mare producător și exportator de îngrășăminte, utilizarea noilor tehnologii moderne, îmbunătățirea infrastructurii de transport și cultivarea de noi soiuri de cereale.

    Cel mai recent, randamentele pentru grâul de toamnă au fost de doar 35 dt/ha, iar pentru grâul de primăvară, de doar 18 dt/ha. Așadar, mai este loc pentru îmbunătățire. Recolta rusă de grâu a fluctuat între 75 și 85 de milioane de tone în ultimii ani. Aproape jumătate a mers către export.

    În Uniunea Europeană, producția de grâu a fost anul trecut în medie de 5,8 t la hectar, iar în Ucraina a fost de 4 până la 4,5 t/ha. Pe de altă parte, producția în SUA a fost de 3,0 până la 3,5 t la hectar, adică o cantitate similară cu cea din Rusia în ceea ce privește grâul de toamnă. În Canada, randamentul a fost doar de 3.5 t/ha.

    FAO concluzionează că producția de cereale a Rusiei a crescut până acum în principal datorită extinderii suprafeței cultivate. Iar pe fondul încălzirii continue în Orientul Îndepărtat rus și în Siberia, creșterea spațiului este probabil să rămână unul dintre principalii factori de creștere în agricultura din Rusia.

    În 2020, președintele Vladimir Putin a promulgat „Strategia națională arctică” a Rusiei, document care planifică în principal extracția de materii prime din regiunea arctică rusă, dar și extinderea agriculturii într-o regiune care devine din ce în ce mai utilizabilă datorită factorilor climatici și avansului tehnologic și agronomic.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat